Păr sănătos: Cum să previi deteriorarea firului de păr prin 10 metode

 advertising.ringier
.

Tocmai în încercarea de a avea un păr îngrijit, adoptăm obiceiuri care îl distrug, cum ar fi coafarea cu placa de întins sau cu ondulatorul. Deși obținem un aspect estetic pe termen scurt, firul de păr se deteriorează pe termen lung și devine friabil. Deși calitatea alimentației, unele afecțiuni și nivelul de stres contribuie semnificativ la problema căderii părului, obiceiurile de îngrijire reprezintă un factor la fel de important. Descoperă în continuare 10 metode prin care poți preveni deteriorarea și căderea părului. 

  1. Coafează-ți părul fără căldură și produse de fixare

Nu face un obicei din stilizarea părului cu ondulatorul, placa de întins părul sau uscătorul, deoarece temperaturile ridicate ard firul de păr. Atunci când este neapărat nevoie să îți coafezi părul utilizând astfel de dispozitive, asigură-te că folosești un spray de protecție termică. De asemenea, folosește produsele de fixare (cum ar fi gel sau fixativ) doar ocazional (1, 2). 

În schimb, optează pentru diferite coafuri par mediu fără căldură, cum ar fi împletituri sau metode de ondulat părul peste noapte.

  1. Utilizează produse fără sulfați

Majoritatea șampoanelor conțin sulfați (sodium lauryl sulfate), deoarece acest ingredient curăță eficient sebumul și produce spumă. Totuși, printre dezavantajele sale se numără faptul că usucă excesiv părul, lucru vizibil mai ales la persoanele cu păr creț. De aceea, este recomandat să alegi un șampon și un balsam fără sulfați (3).

  1. Spală-ți și usucă-ți părul cu blândețe

Începe prin a-ți șampona părul la rădăcină, masând ușor, apoi lasă produsul să alunece pe lungime. Nu îți freca părul în încercarea de a-l curăța cât mai bine, deoarece fricțiunea firelor ude favorizează ruperea lor. De asemenea, uscarea corectă în prosop se face prin tapotare, nu prin frecare (1).

  1. Folosește întotdeauna balsam

Este important să aplici balsam pe lungime după fiecare șamponare, pentru a închide cuticula firului de păr (1). Balsamul hidratează părul, îl face strălucitor și mai ușor de pieptănat. În plus, favorizează refacerea sa în urma stilizării cu placa sau alte dispozitive ce utilizează căldură (4). 

  1. Aplică regulat o mască de păr

Masca de păr se aplică o dată pe săptămână, pentru a-i furniza acestuia un plus de nutrienți și hidratare. Aceasta se utilizează înainte de a aplica balsamul, care sigilează la final firul de păr. 

  1. Evită coafurile strânse

Prinderea părului cu elastic în coadă de cal sau în coc favorizează tragerea scalpului și a cuticulei firului de păr. Astfel, aceste coafuri se asociază cu un risc mai mare de cădere a părului. Atunci când este nevoie să îți strângi părul, prinde-l într-o coadă mai largă (2).

  1. Protejează-ți părul de soare 

Ne place să ne bronzăm, însă radiațiile UV și temperaturile ridicate nu deteriorează doar pielea, ci și părul. De aceea, atunci când stai la plajă, poartă întotdeauna pălării cu boruri largi sau șepci. O altă opțiune este să utilizezi o umbrelă pentru plajă. 

  1. Folosește o cască de înot la piscină

Clorul din piscină usucă și încurcă părul, făcându-l dificil de pieptănat. Astfel, este mai predispus la cădere. Dacă practici înot, poartă întotdeauna o cască specială de protecție. De asemenea, este recomandat să îți clătești părul cu apă obișnuită imediat după ce ieși din piscină (1).

  1. Nu îți vopsi părul acasă

Vopsirea incorectă, excesivă și cu produse nepotrivite este un factor agresiv important, mai ales dacă vorbim despre alegerea nuanțelor mai deschise. Apelează întotdeauna la experți pentru a-ți vopsi sau decolora părul, astfel încât să minimizezi daunele. Totuși, înainte de a decide să faci o astfel de schimbare de look, ia în considerare că aceste produse chimice au efecte nedorite chiar dacă sunt folosite în mod corespunzător.

  1. Piaptănă-ți părul corect

Dacă ai părul drept, Asociația Academiei Americane de Dermatologie recomandă să îți piepteni părul folosind un pieptăn cu dinți mari după ce s-a uscat, nu cât e ud. În schimb, specialiștii sfătuiesc persoanele cu părul creț sau cu bucle să îl pieptene cât e încă umed. Evită utilizarea periei de păr (1). 

Prin urmare, adoptă obiceiuri sănătoase de îngrijire a părului și creează-ți o rutină de frumusețe cu produse naturale, fără ingrediente agresive. Astfel, te vei putea bucura de un păr cu aspect estetic pe termen lung.

Sursa foto: Freepik.com


Referințe:

  1. How to Stop Damaging Your Hair.' Aad.org, 2023, www.aad.org/public/diseases/hair-loss/insider/stop-damage. Accessed 16 Sept. 2023.
  2. ‌Cherney, Kristeen. How to Stop Hair Breakage.' Healthline, Healthline Media, 4 Jan. 2018, www.healthline.com/health/hair-breakage. Accessed 16 Sept. 2023.
  3. Johnson, Jon. Are Sulfates in Shampoo Dangerous?' Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 15 Nov. 2019, www.medicalnewstoday.com/articles/327013#_noHeaderPrefixedContent. Accessed 16 Sept. 2023.
  4. ‌Weimert, Kelly. How Often Should You Condition Your Hair?' Healthline, Healthline Media, 21 Aug. 2020, www.healthline.com/health/how-often-should-you-condition-your-hair. Accessed 16 Sept. 2023.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton