Pasionat de birdwatching? Iată cum să te echipezi corespunzător

.

Birdwatching-ul, sau arta de a privi speciile de păsări, reprezintă un real fenomen în țările occidentale, dar care a început să capete contur și în România, analizând evoluția sa pe plan local, în ultimele două decenii. 

Această activitate desfășurată în aer liber implică utilizarea unor instrumente pentru observarea de la distanță a păsărilor, fără a interveni în habitatul acestora, astfel încât viața din inima naturii să își continue propriul curs firesc. 


Aflăm împreună astăzi care sunt principalele beneficii ale practicării sesiunilor de birdwatching, analizând la final și echipamentul corespunzător pentru această experiență:

Istoria birdwatching-ului

Primele informații despre această activitate datează din secolul XVII, birdwatching-ul reprezentând în etapele sale incipiente o pasiune materializată exclusiv de membrii aristocrației și strâns legată de vânătoare. 

Literatura britanică din era victoriană ne oferă scrieri ale unor autori celebri, precum Gilbert White, Thomas Bewick, George Montagu sau John Clare, în rândurile cărora este descrisă pasiunea nobililor pentru admirarea speciilor de păsări.


Doar cei înstăriți își puteau permite în acele vremuri expediții către ecosistemele naturale ale unor specii rare de păsări, în perioadele de reproducere sau tranzit spre zone mai calde de pe Glob, cu scopul de a observa și colectă exemplare. 

De altfel, colectarea excesivă a acestora a impus măsuri de protecție a păsărilor, venite din partea unor organizații precum National Audubon Society (Statele Unite ale Americii), sau Royal Society for the Protection of Birds (Regatul Unit), devenite mai târziu legi. 

Legislația împotriva exceselor realizate de pasionații birdwatching-ului are menirea de stopa pe cât de mult posibil colectarea speciilor de păsări rare, cu scopul comercializării acestora. 

În prezent, birdwatching-ul este o pasiune accesibilă tuturor, datorită costurilor reduse pentru realizarea acestei activități în aer liber, dar și a beneficiilor pe care le ofera întregii familii, de la mic la mare. Iată de ce îți recomandăm să practici birdwatching: 


Beneficiile sesiunilor de birdwatching

Ieșirea în natură este benefică pentru minte și trup. Birdwatching-ul contribuie la îmbunătățirea concentrării și răbdării, studiile efectuate pe marginea beneficiilor acestei activități relevând că poate oferi rezultate îmbucurătoare, în cazul pacienților cu demență.

Expunerea la lumină naturală reprezintă o modalitate excelentă prin care organismul poate asimila vitamina D, vitală pentru sistemele muscular și osos. De altfel, aerul puternic oxigenat și mersul pe jos sunt esențiale pentru funcționarea sistemului cardiovascular.


Birdwatching-ul este o modalitate de a petrece timp prețios alături de cei dragi. Astfel, copiii pot învăța o mulțime de lucruri interesante despre păsările pe care le studiază, cât și despre echipamentul necesar practicării acestei activități de familie interesante.  

Episoadele de stres și anxietate pot fi ameliorate, atunci când o astfel preocupare implică prezența individului într-un ambient natural și este practicată cu regularitate. Observarea păsărilor are și un pronunțat caracter meditativ, prin conectarea la momentul prezent.  


Cei care fac sesiuni de birdwatching beneficiază de avantajul schimbării de cadru, lăsând în urmă pentru câteva ore sau zile agitația orașului, zgomotul, poluarea și grijile contante pentru fel și fel de probleme, alegând armonia benefică pe care natură o oferă gratuit.  

Echipament necesar pentru birdwatching

Accesează oferta cu articole si echipamente de vanatoare de pe Decathlon.ro și alege cele mai bune soluții pentru birdwatching, pentru că cele două activități sunt relativ asemănătoare, din punct de vedere al produselor utilizate. 


Vei avea nevoie de: 

  • Îmbrăcăminte cu imprimeu de camuflaj, pentru nu a fi observat de păsările pe care le admiri. Este nerecomandat să porți haine în culori țipătoare, așa cum sunt cele tip neon, dacă vrei să te bucuri de această activitate sportivă.
  • Ghete impermeabile și prevăzute cu talpă aderentă, astfel încât să te bucuri de stabilitate pe orice tip de sol. În funcție de vreme, alege să porți una sau chiar două perechi de șosete, pentru a te bucura de un confort termic sporit la nivelul picioarelor.

  • Binoclu cu o putere de amplificare mare, pentru a practica această pasiune de la distanță, fără a interveni în spațiul păsărilor studiate. Alege un produs cu o greutate redusă și prevăzut obligatoriu cu o curea de agățare în jurul gâtului.

Elemente secundare din echipamentul pentru birdwatching: 

  • rucsac de aproximativ 10-15 litri
  • cremă de protecție solară și ochelari polarizați
  • hartă și busolă pentru orientare în spațiu optimă
  • recipiente pentru alimente și băuturi
  • trusă de prim ajutor etc

Echipează-te corespunzător pentru birdwatching și alege această pasiune de weekend, deoarece oferă o mulțime de beneficii asociate minții și corpului, pentru tine și cei dragi

Sursa foto: shutterstock.com