Patru directori de școală premiați la Gala Premiilor pentru Directorii Anului 2024

.

Gala Premiilor pentru Directorii Anului 2024, organizată de AVE (Asociația pentru Valori în Educație), și-a desemnat câștigătorii aseară, la Opera Națională București. Patru directori de școală au fost premiați la categoriile Antreprenoriat, Egalitate de Șanse, Inovare și Directorul Anului 2024.

Daniela Claudia Orășanu de la Colegiul Tehnic de Căi Ferate „Unirea’ din Pașcani (județul Iași) a fost desemnată Directorul Anului 2024. La categoria Antreprenoriat a fost premiată Marinela Culea, de la Liceul Tehnologic „Cezar Nicolau’ din Brănești (județul Ilfov). Premiul pentru Egalitate de Șanse a fost câștigat de Ana Maria Chelaru de la Liceul Teoretic „Comandor Alexandru Cătuneanu’ din Lunca Cetățuii (județul Iași), iar cel pentru Inovare merge la Robert-Narcis Harabagiu de la Liceul Tehnologic „Alexandru Ioan Cuza’ din Buzău.


Prin Gala Premiilor pentru Directorii Anului subliniem rolul pe care directorul de școală îl are în transformarea comunității educaționale, fiind în același timp o sursă de inspirație pentru alți colegi, profesori și nu numai.

„În fiecare an, premiem adevărați lideri ale căror acțiuni au un impact vizibil și măsurabil nu doar la nivelul școlilor pe care le conduc, ci la nivelul societății. Directorii câștigători de anul acesta au gestionat bugete totale de peste 8 milioane de euro (cumulatv, din proiecte). Școala Directorului Anului a atras un buget 13 ori mai mare din alte fonduri decât cel pus la dispoziție de Ministerul Educației. Directorii câștigători au făcut ca rata de promovabilitate la Bacalaureat să crească chiar și cu 50%. Școlile lor colaborează cu zeci de operatori economici, elevii merg la stagii de practică în străinătate (700 de elevi au făcut practica de specialitate în Portugalia), iar media notelor a crescut în general cu 35%.’, declară Andreea Nistor, Director Executiv AVE. 


Daniela Claudia Orășanu, Directorul Anului 2024, a gestionat un buget de circa 4 milioane de euro în anul școlar 2023-2024

Directorul Anului 2024 a fost desemnată Daniela Claudia Orășanu, directoarea Colegiului Tehnic de Căi Ferate „Unirea’ din Pașcani. Prin eforturile sale, școala a devenit un centru de excelență recunoscut la nivel național. A implementat o serie de proiecte majore de modernizare și digitalizare, numai în anul școlar 2023-2024 a gestionat un buget de circa 4 milioane de euro. Pentru fiecare 1 euro primit de la bugetul de stat pentru cheltuieli materiale (costul standard per elev) au fost atrași, în perioada 2023-2024, încă 13,63 euro din trei tipuri de fonduri: europene, buget local și extrabugetare. 


În 2023, a construit șapte săli de clasă noi și un atelier pentru instruire practică, transformând complet un garaj aflat în paragină. A fost renovată și modernizată infrastructura școlii, inclusiv laboratoarele, sălile de clasă și grupurile sanitare.

Infrastructura digitală actuală a Colegiului Tehnic asigură, pentru fiecare trei elevi din școală, câte un terminal digital de ultimă generație și acces la laboratoare digitale inteligente de robotică și modelare 3D.  Rețeaua de echipamente tehnologice cuprinde aproximativ 150 de laptopuri și circa 260 de computere, all-in-one, dar și imprimante și scannere 3D, drone și echipamente AR și VR, alături de licențe de softuri educaționale.


Performanțele academice și implicarea elevilor au crescut semnificativ. Rata de promovare la bacalaureat a ajuns la 78,13% de la 52%, iar media notelor elevilor a crescut cu 35% (de la 5,88 la 7,93). De asemenea, participarea la activitățile extracurriculare a crescut cu 75%, toți elevii fiind implicați în cel puțin un proiect educative. De trei ani, toți elevii școlii beneficiază de o masa caldă la preț subvenționat din sponsorizări de la mediul de afaceri local („prânzul la cutie’ – 9 preparate la alegere cu preț de 7 și 12 lei/porția).


Video-reportajul cu povestea Directorului Anului 2024 poate fi urmărit aici.

Marinela Culea, Directorul Anului 2024 pentru Antreprenoriat: proiecte în valoare de peste 1,2 milioane de euro derulate anul trecut


Premiul „Directorul Anului pentru Antreprenoriat’ a fost câștigat de Marinela Culea, directorul Liceului Tehnologic „Cezar Nicolau’ din Brănești, județul Ilfov. Sub conducerea sa, liceul a devenit un centru de excelență în formarea profesională, cu un accent puternic pe înverzirea urbană și dezvoltarea competențelor antreprenoriale.

Prin inițierea proiectului „Centrul de Excelență în Formarea Profesională în domeniul Înverzirii Urbane (CoVE) – Romania Landscape Factory', Marinela Culea a implementat un curriculum inovativ în domeniul înverzirii urbane și a oferit acces elevilor și profesorilor la o rețea extinsă de resurse și cunoștințe. 25 de elevi și 15 profesori au beneficiat de programe de formare la Green Academy din Danemarca, valoarea finanțării fiind de 74.459 de euro. De asemenea, a atras finanțări în valoare totală de 400.000 de euro din peste 10 surse, incluzând fonduri europene și cofinanțare din partea partenerilor locali și internaționali.


Marinela Culea a transformat Liceul Tehnologic „Cezar Nicolau’ într-un HUB Educațional de Excelență în Agricultură, valoarea contractului fiind de 650.000 de euro. Anul trecut, 43 de elevi au participat la stagii de practică printr-un proiect Erasmus+ cu o finanțare de 72.892 de euro, iar liceul a fost dotat cu laboratoare inteligente, valoarea achiziției fiind de 70.000 de euro.

Video-reportajul cu povestea Directorului Anului 2024 pentru Antreprenoriat poate fi urmărit aici.

Ana Maria Chelaru, Directorul Anului 2024 pentru Egalitate de Șanse: școala în care elevii și profesorii se simt ca acasă


Premiul „Directorul Anului pentru Egalitate de Șanse’ a fost acordat directorului Liceului Teoretic „Comandor Alexandru Cătuneanu’ din Lunca Cetățuii, județul Iași, Ana Maria Chelaru, care și-a dedicat ultimii trei ani transformării școlii într-un loc primitor și sigur pentru cei 1.000 de elevi, din care jumătate beneficiază de burse sociale.

Cu ajutorul unui grant de 756.783,90 lei pentru activități remediale și nonformale, a dotat școala cu săli inteligente și echipamente moderne, reducând absenteismul și abandonul școlar și crescând rata de promovabilitate. Numărul de absențe a scăzut cu 33% în anul școlar 2023-2024 față de 2022-2023. 

Pentru a sensibiliza elevii și profesorii față de autism, a adus un labirint senzorial în școală. Prin intermediul proiectului Erasmus+ „Arhitecții Educației Socio-Emoționale’, 20 de cadre didactice au participat la mobilități internaționale, dezvoltând competențe pentru a gestiona diversitatea elevilor și a crea un mediu educațional incluziv. În colaborare cu OvidiuRO, a organizat Atelierele de Vară „Șotron’ pentru elevii romi și din medii defavorizate. 

Video-reportajul cu povestea Directorului Anului 2024 pentru Egalitate de Șanse poate fi urmărit aici.

Robert-Narcis Harabagiu, Directorul Anului 2024 pentru Inovare: digitalizarea 100% a școlii

Premiul „Directorul Anului pentru Inovare’ a fost primit de directorul-adjunct al Liceului Tehnologic „Alexandru Ioan Cuza’ din Buzău, Robert-Narcis Harabagiu. Acesta, prin parteneriate cu operatorii economici și digitalizarea completă a școlii, a creat un mediu performant. Toate sălile sunt dotate cu table interactive și laptopuri, iar cadrele didactice și elevii utilizează platforme și softuri educaționale moderne.

În anul școlar 2023-2024, a implementat un plan de școlarizare inovativ, cu 7 specializări noi, cerute de operatorii economici locali, și a crescut de 5 ori oferta pentru învățământul profesional dual. Datorită proiectelor europene, a oferit elevilor, profesorilor și operatorilor economici buzoieni oportunități de a compara sistemele educaționale europene și a schimbat mentalitatea oamenilor față de învățământul profesional și tehnic. Liceul a accesat peste 2,7 milioane de euro pentru proiecte europene nerambursabile, prin care 788 de elevi au efectuat stagii de pregătire în Portugalia. 

Video-reportajul cu povestea Directorului Anului 2024 pentru Inovare poate fi urmărit aici.

Directorii școlilor publice din învățământul preuniversitar din România au avut la dispoziție două luni pentru a se înscrie în competiție. Au fost eligibili directorii și directorii adjuncți din liceele, școlile și grădinițele publice care erau în funcție în anul școlar 2023 – 2024, mai puțin cei care au fost premiați la edițiile anterioare ale Galei. Cei 194 de directori înscriși au trecut printr-un proces de jurizare ce a cuprins 5 etape, în premieră existând o etapă la nivel regional. 165 de experți din business și educație s-au implicat în evaluarea directorilor de școală înscriși la cea de-a opta ediție a Galei Premiilor pentru Directorii Anului.

Premiul acordat fiecărei categorii va fi de 3.500 de euro, sumă care are ca scop susținerea directorilor în proiectele pe care le au în derulare în cadrul școlii sau pentru a demara un nou proiect, dar și un loc asigurat în cadrul Programului de Transformare a Școlilor din România, coordonat de AVE.   

Partenerii media care au susținut cea de-a opta ediție a Galei Premiilor pentru Directorii Anului sunt:  PRO TV, Republica, Libertatea, Revista BIZ, Agerpres, SpotMedia, Revista Cariere și România pozitivă.

Despre Asociația pentru Valori în Educație   
Asociația pentru Valori în Educație (AVE) este o organizație non-profit, al cărei principal obiectiv este acela de a aduce sistemul educațional din România în top 10 din Europa, până în 2035. AVE dorește să sprijine  transformarea sistemului educațional din România într-unul care să promoveze respectul, onestitatea, spiritul de echipă și responsabilitatea. Puteți fi la curent cu acțiunile AVE urmărind paginile de LinkedIn, Facebook și Instagram