Una dintre cele mai cunoscute piese cehoviene, în România și în lume, Pescărușul este abordat la TNB într-o viziune proaspătă, provocatoare și atent racordată la realitățile de azi de una dintre cele mai puternice voci ale noii generații de creatori, Eugen Jebeleanu. El ne propune un teatru al „frământărilor și vulnerabilităților', un amestec de pasiune, cruzime, disperare de a trăi – pe scurt, o viziune contemporană, surprinzătoare asupra unei celebre piese clasice.
„Pescărușul este un spectacol care arată culisele teatrului, conflictele dintre generații în confruntarea de idei și teatralități care zdruncină convingerile și clișeele stereotipate ale reprezentării oamenilor pe scenă’, spune Eugen Jebeleanu.
Niko Becker, Irina Movilă, Alexandru Potocean, Sara Cuncea/Eva Cosac, Ada Galeș, Ciprian Nicula/ Emilian Mârnea, Istvan Teglas, Emilian Oprea, Richard Bovnoczki, Florentina Țilea sunt actorii aleși de regizor să dea glas întrebărilor care ne frământă, astăzi, spectatori și artiști deopotrivă: „Ce necesitate găsește teatrul în contextul tragic al unui război? Ce gen de teatru ne reprezintă azi? Unde se întâlnește discursul artistului cu cel al cetățeanului? Care poate fi manifestul nostru de azi pe un text scris acum mai bine de 100 de ani? Cum se fabrică ficțiunea si cum transformăm lumea prin scuturarea teatrului?'.
«Spectacolul acesta este unul… cehovian. Regăsesc în el acele mari borne de semnalizare din lumile lui Cehov: fragilitatea umană, autoiluzionarea, senzația că totul se petrece ca în interiorul unui vis, așadar cu o dematerializare a certitudinilor implicite, neputința de a ieși dintr-un exasperant cerc vicios al timpului și al istoriilor personale, incompletitudinea și insuportabila solitudine despre care pomeneam mai sus, marginalitatea, eludarea contururilor dintre „principal’ și „secundar’ etc. E lucru mare să faci dintr-un clasic contemporanul tău fără ca prin acest proces să-l trădezi, să-l abuzezi sau să-i maltratezi opera….» apreciază Călin Ciobotari în cronica sa din publicația 7iași.
O distribuție de excepție, căreia i se alătură scenografa Velica Panduru, directorul de imagine Marius Panduru și muzicianul Rémi Billardon, propun o experiență imersivă într-o realitate teatrală hipnotică, augmentată de proiecții video și muzică, cu câteva scene interpretate în limbi străine (dar cu supratitrare în limba română), cu momente de un ritm frenetic.
Puteți vedea „Pescărușul‘ pe 10 noiembrie, de la ora 19.00, la Sala Ion Caramitru’ a Teatrului Național. Bilete online pe www.tnb.ro.
NOTĂ: Spectacolul este nerecomandat minorilor sub 16 ani: scene care îi pot afecta emoțional, nuditate, scene cu conotație sexuală.