Plănuiești o excursie la munte? Ce trebuie să știi ca să ai parte de o vacanță minunată

.

O excursie la munte poate fi o experiență unică, mai ales datorită peisajelor superbe, liniștii și aerului curat. Totuși, asta nu înseamnă că trebuie să te culci pe o ureche și să pleci în excursie nepregătită, mai ales dacă nu vrei să ai probleme. Așa că, dacă ai de gând să dai o tură până într-o zonă montană, mai ales pe timp de toamnă sau iarnă, pregătește-te corespunzător. Iată ce trebuie să faci ca să fii în siguranță și să ai parte de o vacanță minunată.  

Verifică condițiile meteo


În primul rând, trebuie să te asiguri că o să ai parte de condiții meteo favorabile, mai ales dacă ai de gând să te aventurezi și să pleci în drumeții. Pentru că sigur nu vrei să te prindă vreo ploaie ori să simți vântul puternic care-ți bate în ceafă. De aceea, este important să îți iei măsuri de precauție și să te adaptezi la vreme. Astfel, vei ști ce haine să iei cu tine, ce echipament să folosești ori care sunt alimentele de care ai nevoie ca să rămâi în siguranță pe parcursul călătoriei. 


Relaxează-te în stilul tău, fără să mai depinzi de pensiuni

Mai precis, dacă vrei să ai confort, liniște și intimitate, să te deplasezi unde și când vrei tu, poți apela la autorulote, practic, o casă pe roți pe care o poți lua peste tot în lume, nu doar la munte. În felul acesta, o să îți faci propriul program, o să mănânci la ce oră vrei tu, o să ai posibilitatea să îți faci un duș sau să dormi confortabil, spre deosebire de mersul cu cortul. Plus că, dacă nu îți place gălăgia sau hărmălaia de la hotel sau din zonele montane aglomerate, cu ajutorul unei autorulote te poți muta dintr-un loc în loc, în funcție de preferințe. 


Ține cont de măsurile de siguranță

Îmbracă-te în trei straturi, așa cum recomandă specialiștii, ca să ai o temperatură corporală optimă, deci să eviți instalarea hipotermiei și să fii ferită de vânt, ploaie ori zăpadă. De asemenea, ia cu tine tot echipamentul necesar împreună cu obiectele care îți vor facilita excursia. De exemplu, hartă busolă, brichetă antivânt, trusă medicală de urgență, termos, alimente specifice, precum conserve, preparate bogate în proteine și carbohidrați ca să ai energie. 


În plus, instalează-ți pe telefon o aplicație montană. De asemenea, dacă nu ai experiență cu privire la drumeții, pe lângă faptul că trebuie să nu te abați de la traseu și să respecți indicatoarele montane, apelează la serviciile ghizilor locali, ca să nu te rătăcești ori să te accidentezi. 

Pe de altă parte, dacă observi că vremea se înrăutățește, retrage-te într-un loc în care să fii în siguranță dacă ai fost prins pe picior greșit, iar dacă poți, întoarce-te la hotel sau pensiune. Nu omite faptul că organismul tău va depune un efort considerabil, mai ales că aerul este rarefiat, deci, mănâncă și hidratează-te des. 


În plus, ca să nu pierzi timpul, cel mai bine ar fi să ai un program prestabilit. Poate într-o zi mergi într-o drumeție, în alta faci un foc de tabără, practici vreun sport de iarnă ori te bucuri de peisaje la o cană cu ceai cald. De asemenea, ai putea să experimentezi obiectivele turistice locale, care pot include preparate, tradiții sau obiceiuri. Până la urmă, de aceea mergi la munte, să explorezi, să te aventurezi în natură și să te relaxezi. Deci, gândește-te la pasiunile tale și cum ai vrea să îți petreci timpul în această zonă. 


Așadar, când plănuiești o excursie la munte, ține cont de aspectele de mai sus, ca să rămâi în siguranță și să te bucuri cu adevărat de tot ceea ce îți oferă un astfel de loc. 

Sursă foto: Shutterstock.com 

(P) Material publicitar realizat împreună cu Autovit