Probleme de memorie și concentrare? TOP 10 moduri de a crește puterea creierului

 advertising.ringier
.

Ai început să nu găsești unde îți pui diverse lucruri, să uiți lista de cumpărături, să nu te poți concentra la sarcinile pe care le ai de îndeplinit sau să nu îți amintești numele unor persoane? Acest lucru poate fi foarte frustrant. Toată lumea uită lucrurile din când în când, totuși, pierderea memoriei este un lucru serios.

Pe măsură ce îmbătrânim, puterea memoriei noastre se reduce. Uitarea este destul de frecventă în rândul persoanelor în vârstă, iar genetica joacă un rol important în pierderile de memorie, în special când e vorba de afecțiuni grave, precum Alzheimer. Se întâmplă, de asemenea, minților tinere din cauza stresului și tensiunii prelungite. Nu trebuie neapărat să apelezi numai la pastile pentru memorie și concentrare cu efect rapid. Creșterea puterii creieruluii este un obicei sănătors și este posibilă urmând anumite tehnici dovedite.

  1. Fii activ fizic în fiecare zi

Activitatea fizică crește fluxul sanguin către întregul corp, inclusiv către creier, iar acest lucru ajută la păstrarea calității memoriei. Lucruri simple ca mersul pe jos și activități similare pot îmbunătăți funcția cognitivă la persoanele în vârsta, inclusiv memoria verbală, fluența și atenția. Mai mult aceste exerciții pot încuraja de fapt celulele nervoase să-și înmulțească și să-și consolideze performanța.

Pentru majoritatea adulților sănătoși, se recomandă cel puțin 150 de minute pe săptămână de activitate aerobică moderată, cum ar fi mersul pe jos, sau 75 de minute pe săptămână de activitate mai viguroasă, cum ar fi jogging-ul. Cel mai bine este ca această activitate să fie răspândită pe tot parcursul săptămânii. Dacă nu ai timp pentru un antrenament complet, încearcă câteva plimbări de 10 minute pe tot parcursul zilei.

  1. Învață să te concentrezi 

Puterea memoriei este capacitatea de a reține informații și de a le reaminti ori de câte ori este necesar. Concentrarea este capacitatea de a te concentra asupra a ceva fără a fi distras. Este diferit pentru oameni diferiți. Gradul de atenție pe care cineva îl acordă unui anumit lucru este, de asemenea, numit concentrare. Concentrarea și puterea memoriei sunt interdependente.

Primul pas este să îți poți controla mintea și să înveți să te concentrezi. Constatăm adesea că  gândurile noastre sar dintr-un punct în altul și nu le putem controla. Focusarea atenției asupra unui anumit lucru este primul pas pentru creșterea puterii memoriei.

O tehnică dovedită pentru îmbunătățirea concentrării și memoriei este practicarea meditației. O astfel de tehnică este practica mindfulness prin care vei deveni conștient de ceea ce se întâmplă înăuntru și în jurul tău. Vei învăța cum să le ignori pe cele din jur și să te concentrezi asupra a ceva. Te va ajuta să te calmezi, să te destresezi și să lași negativitatea să se îndepărteze din sistemul tău.

  1. Rămâi activ mental

La fel cum activitatea fizică menține corpul în formă, activitățile care îți angajează mintea te ajută să îți menții creierul în formă. Și aceste activități ar putea ajuta la prevenirea unor pierderi de memorie. Fă cuvinte încrucișate, rezolvă sudoku, asamblează puzzle-uri. Poate fi orice, poți dezvolta un nou hobby legat de artă, poți învăța o nouă limbă, poți cânta la un instrument… Aceste activități îți vor reconecta creierul și te vor ajuta să îți amintești mai ușor diverse lucruri. Cercetările sugerează că vorbirea mai multor limbi îți poate stimula memoria și poate îndepărta problemele de memorie.

Pe de altă parte, unul din cele mai simple lucruri pe care le poți face este cititul. Acesta este un exercițiu de baza pentru creșterea puterii creierului și dezvoltarea gândirii cognitive. În plus, acest tip de practică ajuta la relaxarea minții si la reducerea tensiunii asociate cu excesul de stres.

  1. Petrece timp cu alții

Interacțiunea socială ajută la îndepărtarea depresiei și a stresului, iar ambele pot contribui la pierderea memoriei. Caută oportunități de a te întâlni cu cei dragi, prieteni și alte persoane, mai ales dacă locuiești singur.

  1. Rămâi organizat

Este mai probabil să uiți lucruri dacă casa ta este aglomerată sau notițele tale sunt în dezordine. Notează-ți activitățile, rezervările și alte evenimente într-un notebook, calendar sau planificator electronic. Păstrează listele de sarcini actualizate. Bifează elementele pe care le-ai terminat. Păstrează-ți portofelul, cheile, ochelarii și alte obiecte esențiale într-un loc stabilit în casa ta., astfel încât acestea să fie ușor de găsit. Limitează distragerile și nu fă prea multe lucruri deodată. Dacă te concentrezi asupra informațiilor pe care încerci să ți le amintești, este probabil ca ele să revină mai târziu. 

  1. Dormi bine

Somnul bun este esențial pentru a sprijini capacitatea creierului de a funcționa la nivelul optim. Când adormi, corpul tău se reenergizează, celulele se repară, iar creierul poate să trimită ceea ce a învățat în acea zi. Somnul insuficient este legat de pierderea memoriei. La fel și somnul agitat și somnul care este deranjat adesea. Este important să faci din obținerea unui somn suficient de sănătos o prioritate. 

Adulții ar trebui să doarmă 7 până la 9 ore pe noapte în mod regulat. Dacă sforăitul perturbă somnul, fă o programare pentru a-ți consulta medicul. Sforăitul ar putea fi un semn al unei tulburări de somn, cum ar fi apneea de somn.

  1. Obiceiuri alimentare bune

O dietă sănătoasă este bună pentru creier. Mănâncă fructe, legume și cereale integrale. Alege surse de proteine cu conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi peștele, fasolea și păsările de curte fără piele. Ceea ce bei contează, de asemenea. Prea mult alcool poate duce la confuzie și pierderi de memorie.

Există alimente bune care oferă o nutriție excelentă pentru stimularea memoriei. S-a constatat cum copiii care mănâncă astfel de alimente prezintă funcții de memorie mai bune. Există diferite tipuri de diete concepute pentru a conține alimente pentru îmbunătățirea memoriei.

Dieta mediteraneană este concepută pentru a controla hipertensiunea arterială. Acest tip de dietă conține alimente pe bază de plante care conțin legume verzi, colorate și cu frunze. Consumul de cereale integrale și leguminoase adaugă proteine și grăsimi bune în dietă. Creierul nostru are nevoie de o cantitate mare de grăsime pentru a funcționa și a crește noi celule ale creierului. Peștele gras și uleiul de măsline sunt ideale pentru dezvoltarea creierului. Prin urmare, mâncarea bună este legată de o memorie bună.

  1. Evită aceste alimente

Mâncarea bazată pe alimente fast-food, cum ar fi chipsuri de cartofi, napolitane, burgeri… poate provoca leziuni ale creierului. Puterea ta de gândire se reduce considerabil atunci când creierul tău este invadat de grăsimea nesănătoasă prezentă în aceste tipuri de junk food. Evită brânza, sarea, alimentele prăjite, excesul de carne roșie, zahărul și orice fel de alimente procesate. Mănâncă mâncare proaspăt gătită în fiecare zi.

  1. Gestionează-ți problemele cronice de sănătate

Urmează sfatul medicului pentru a face față afecțiunilor medicale, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul, depresia, pierderea auzului și obezitatea. Cu cât ai mai multă grijă de tine, cu atât memoria ta este mai bună. Revizuiește periodic medicamentele pe care le iei împreună cu medicul de familie. Unele medicamente pot afecta memoria.

  1. Suplimente pentru memorie și concentrare

Performanțele creierului tău depind în mare măsură și de aportul organismului tău de micronutrienți, cum ar fi vitaminele și mineralele. Dacă nu obții suficiente substanțe nutritive din dietă., ar trebui să iei în considerare administrarea de suplimente. Există numeroase suplimente naturale, pastile pentru memorie și concentrare cu efect rapid, care te pot ajuta atunci când consideri că ai nevoie de îmbunătățirea memoriei și capacității de concentrare. Pe FarmaciaMea.ro poți găsi o gamă variată de suplimente alimentare și pastile pentru memorie și concentrare cu efect rapid. Acestea conțin ingrediente atent selecționate pentru îmbunătățirea memoriei și a concentrării, ajută la oxigenarea normală a creierului, susținând astfel circulația cerebrală și funcționarea întregului sistem circulator și protejează celula nervoasă.

Dacă ești îngrijorat de pierderea memoriei, care îți afectează capacitatea de a-ți desfășura activitățile zilnice, dacă observi că memoria se înrăutățește sau dacă un membru al familiei sau un prieten este îngrijorat de pierderea memoriei, este deosebit de important să obții ajutor. Tratamentul depinde de ceea ce cauzează pierderea memoriei.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton