Probleme dentare comune la copii și cum să leprevii

 advertising.ringier
.

Sănătatea dentară este foarte importantă și pentru copii deoarece dinții sănătoși le oferă încredere în zâmbetul lor. În plus, dinții sănătoși contribuie la o masticație eficientă și la pronunția clară a sunetelor și a cuvintelor. O igienă orală corectă ajută la prevenirea problemelor dentare și asigură sănătatea și bunăstarea celui mic. Află din articolul următor care sunt cele mai comune probleme stomatologice ale copiilor și cum le poți preveni.

Cariile dentare

Cariile dentare sunt o problemă foarte des întâlnită în rândul copiilor, fiind cauzate de bacterii și resturi alimentare care formează placa bacteriană pe suprafața dinților. În timp, placa bacteriană produce acizi care erodează smalțul dentar, cauzând carii.

Cel mai ușor mod de a preveni cariile este periajul dinților de două ori pe zi cu o periuță de dinți cu peri moi și pastă de dinți cu fluor. Vizitele regulate la dentist copii pentru controalele periodice sunt de asemenea recomandate pentru menținerea unei igiene orale adecvate. De asemenea, este important să se limiteze consumul de alimente și băuturi bogate în zahăr deoarece acestea favorizează cariile dentare.

Gingivita

Gingivita reprezintă inflamația gingiilor și poate fi influențată de diverse schimbări biologice din timpul dezvoltării copiilor. Printre posibilele cauze se pot număra acumularea de placă bacteriană, erupția dinților, sau malocluzia dentară. Riscul maxim de inflamație gingivală estre între 9 și 14 ani, când hormonii pubertății influențează țesuturile gingivale.

Pentru a preveni apariția gingivitei la copii, este recomandat periajul dinților de două ori pe zi și folosirea aței dentare. De asemenea, vizitele periodice la medicul dentist pot preveni apariția gingivitei. Te poți programa la un consult la DentArbre, clinica de stomatologie sector 2, pentru a detecta din timp eventualele probleme.

Pierderea timpurie a dinților de lapte

Dinții de lapte cad, de obicei, între 6 și 12 ani. Adesea, părinții nu observă pierderea prematură a acestora și nu conștientizează gravitatea problemei. Cauzele pierderii timpurii a dinților de lapte includ cariile multiple, cariile de biberon sau traumatismele cum ar fi căzăturile. De reținut că implantul dentar nu reprezintă o soluție pentru dinții căzuți ai copiilor. Acestea sunt recomandate doar după ce dezvoltarea osoasă este completă, de obicei după vârsta de 18 ani.

Pentru a preveni aceste probleme, sunt indicate controale periodice la medicul stomatolog încă de la erupția primului dinte sau până la vârsta de 1 an. De asemenea, se pot utiliza menținători de spațiu după extracția sau pierderea unui dinte pentru a păstra locul pentru dinții permanenți. 

Bruxismul

Bruxismul sau scrâșnitul dinților este o afecțiune orală, adesea involuntară, care poate duce la uzura prematură a dinților, dureri de cap și sensibilitate dentară. Printre cauzele bruxismului la copii se numără schimbarea dentiției, alinierea incorectă a dinților, anxietatea sau durerea din cauza unor diverse afecțiuni. 

Pentru a controla și preveni bruxismul, se recomandă folosirea gutierelor dentare care protejează dinții de uzură, corectarea aliniamentului dinților și tratarea cariilor dentare sau a altor probleme de sănătate.

advertising.ringierEditează profilul

Sursă foto: Unsplash

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton