Menținerea unui nivel ridicat de productivitate nu este intuitivă sau ușoară, dar nici motiv de panică. Cea mai simplă modalitate de a face asta este organizându-te eficient, astfel încât să te implici exact cât trebuie în fiecare acțiune.
Într-o lume în care totul se desfăşoară cu o viteză, uneori, ameţitoare, mulţi dintre noi ne străduim zilnic să ne găsim un ritm potrivit. Indiferent că este vorba despre viaţa personală ori de cea profesională, a învăţa cum să ne organizăm şi, mai ales, cum să ne manageriem timpul cât mai eficient sunt două din lucrurile pe care le putem face pentru ca rezultatele finale să apară repede şi, mai ales, să fie pe măsura aşteptărilor.
Dacă și tu simți că ai nevoie de ceva ajutor pentru a te organiza mai bine și a-ți păstra productivitatea la job, mai jos, vei regăsi câteva sfaturi care te pot inspira:
3 zile pe săptămână la birou pot crește nivelul de productivitate
Conform celui mai recent studiu realizat de Genesis Property, companie fondată de către antreprenorul Liviu Tudor, aproape 70% din angajații intervievați, ce fac parte din Generația Z, au realizat că au nevoie de minimum 3 zile pe săptămână de lucru fizic, la birou. Acest lucru îi ajută să își crească nivelul de productivitate și să aibă o mai bună comunicare cu echipa.
Ce legătură poate exista între timpul petrecut la birou și productivitate? Chiar dacă încă există mulți angajați care simt că sunt mai productivi acasă, se pare să timpul petrecut la birou poate veni și el cu beneficii în tot ceea ce înseamnă eficiență. Pe scurt, există anumite taskuri, activități, decizii care se iau mult mai rapid, atunci când echipa este față în față, decât într-un meeting online. De asemenea, sesiunile de brainstorming și întâlnirile face-to-face neprogramate pot stimula creativitatea, spontaneitatea și capacitatea de inovare a echipelor.
Învață să-ți prioritizezi sarcinile pentru a evita procrastinarea
Una dintre cele mai cunoscute metode prin care îți poți prioritiza sarcinile este metoda Eisenhower, care presupune să împarți taskurile zilnice în patru mari categorii:
- Urgent și important
- Important, dar nu urgent
- Urgent, dar nu important
- Nici urgent, nici important
Odată ce ai pus fiecare task în categoria potrivită, începe ziua cu ceea ce este urgent și important. Programează, apoi, ceea ce este important, dar nu urgent. Setează-ți un timp pentru acele taskuri și fii atentă să respecți acel timp. Ar fi ideal ca lucrurile care sunt urgente și importante să le poți delega, iar din lista lucrurilor neimportante și nici urgente, observă ce poți elimina.
Învață să delegi responsabilități, atunci când este necesar
Știm că îţi doreşti să le poţi face pe toate, iar acest lucru este de lăudat. Motivele pot fi diverse, dar riscul de a ajunge mai rapid la epuizare este unul destul de mare. Delegarea taskurilor nu este importantă doar pentru tine, pentru a-ţi uşura munca, ci şi pentru ceilalţi colegi, dovedindu-le astfel că ai încredere în ei. Iată câteva idei din care te poţi inspira:
- Găseşte persoana potrivită;
- Exprimă-ţi aprecierea şi încrederea;
- Menţionează din start toate aspectele importante: deadline, aşteptările tale, care vrei să fie rezultatul final etc.
Planifică pauze scurte, pentru a-ți menține nivelul de energie
Odată ce ai ajuns la maturitate, nimeni nu-ți poate cunoaște mai bine ca tine ritmul de lucru. Este tentant să crezi că a lucra într-un ritm alert, fără prea multe pauze, te va face să ajungi mai repede la rezultatul dorit. Dar, în realitate, studiile arată că pauzele regulate îți pot crește productivitatea.
Dacă te surprinzi deseori absorbită de muncă și uiți să te mai oprești, nu faci decât să îți scazi, treptat, randamentul. Acest ritm poate fi susținut doar temporar și poate avea consecințe. Fie poți face greșeli din neatenție sau oboseală, fie riști să-ți scazi ritmul, în a doua parte a zilei. Pauzele scurte au rolul de a-ți ajuta mintea să se relaxeze, iar dacă poți petrece câteva minute în aer liber, oboseala mintală va fi mai repede atenuată.
Chiar dacă ai așteptări mari și cele mai bune intenții, uneori, poate fi dificil să-ți păstrezi productivitatea la cote maxime. Folosește-te de aceste trucuri pentru a-ți eficientiza orele de lucru de la birou și vei vedea că rezultatele nu vor întârzia să apară.
Sursa foto: Shutterstock