Provizii pentru toamnă: cum poți conserva fructele și legumele de sezon, pentru a te bucura de gustul lor și în sezonul rece

 advertising.ringier
.

De la începutul primăverii până toamna târziu, piețele abundă în fructe și legume delicioase de sezon. Pentru a le savura aromele chiar și în anotimpul rece, cel mai simplu este să le conservi. Utilizând diverse tehnici de conservare, de la congelare la sterilizare și uscare, poți prelungi termenul de valabilitate al acestor ingrediente și te poți bucura de gustul și nutrienții lor în alte sezoane decât cele în care apar. Descoperă mai jos care sunt cele mai eficiente metode de conservare pentru fructele și legumele de sezon.

Fructe și legume congelate

Aceasta este o modalitate excelentă de a păstra calitatea și aroma produselor de sezon pentru o perioadă lungă de timp, de șase până la 12 luni. Nu ai nevoie decât de unul din acele modele de combine frigorifice ieftine sau, dacă locuiești singură, congelatorul unui frigider cu o usa poate să fie suficient. Multe fructe și legume pot fi congelate fără a le fi afectate calitățile nutritive ori gustul. Înainte de congelare, spală-le, curăță-le și toacă-le, după cum este necesar. Unele legume, de exemplu, fasolea verde sau broccoli, au nevoie să fie ușor opărite, un procedeu care se numește blanșare, pentru a-și păstra textura și culoarea. Ambalează fructele și legumele pregătite în recipiente etanșe sau în pungi pentru congelator, îndepărtând excesul de aer. Nu uita să etichetezi și să datezi pachetele, pentru a le găsi ușor în congelator. 

Conservele de legume și fructe

Aceasta este o metodă tradițională de conservare a produselor de sezon, care îți permite să te bucuri de gustul verii chiar și în lunile de iarnă. Fructele, cum ar fi piersicile și perele, și legumele, inclusiv roșiile și gogonelele, pot fi conservate pentru a-și menține aromele și texturile. Poți face conserve din legume sau fructe simple, din amestecuri, de exemplu, zarzavaturi pentru ciorbe, sau chiar diverse preparate care pot fi consumate ca atare, ca dulcețurile, sosurile, compoturile, zacusca, tocanele și diverse aperitive.

Procesul de conservare presupune sterilizarea borcanelor, prepararea produselor, umplerea recipientelor și sigilarea lor cu capace. Ulterior, borcanele se lasă la cuptor sau se fierb într-o oală cu apă fierbinte, timp de 15-30 de minute. Prin prelucrarea termică, borcanele creează o etanșare sub vid, prevenind deteriorarea ingredientelor. Fructele și legumele conservate astfel pot fi păstrate într-o cămară răcoroasă și întunecată timp de până la un an, oferind o aprovizionare convenabilă și de lungă durată cu bunătăți din alt sezon. Asigură-te că borcanele sunt etanșe și sunt etichetate corespunzător și respectă recomandările specialiștilor pentru siguranța alimentelor conservate.

Murăturile

Un alt tip de conservare a legumelor și fructelor este cu ajutorul unor ingrediente care au proprietatea de a prelungi termenul de valabilitate al alimentelor. Printre acestea se numără oțetul și sarea. Poți conserva în oțet sau saramură diverse legume, de la mai tradiționalele varză, castraveți, gogonele, gogoșari și ciuperci la exoticele lămâi, dar și pepeni, struguri, mere și pere. Nu uita că murăturile preparate în saramură sunt o sursă sănătoasă de probiotice și de vitamine, necesare unui organism sănătos.

Fructele și legumele uscate

Uscarea este o altă metodă tradițională de conservare a fructelor și legumelor. Prin uscare, se reduce conținutul de apă și se prelungește termenul de valabilitate al acestora. Multe fructe, inclusiv mere, prune și fructe de pădure, pot fi uscate pentru a crea gustări delicioase. Legumele precum roșiile, ardeii și ciupercile pot fi, de asemenea, uscate, pentru utilizare ulterioară, în supe, tocane sau ca ingrediente aromatizante. Poți usca fructe și legume la aer, dacă dispui de un spațiu uscat și însorit, la cuptor, folosind cea mai mică temperatură, sau cu ajutorul unui aparat de deshidratat alimente. Fructele și legumele uscate corespunzător trebuie păstrate în recipiente etanșe sau pungi resigilabile, într-un loc răcoros și întunecos, pentru a le menține calitatea.

Recolta abundentă din sezonul cald poate fi savurată pe tot parcursul anului prin folosirea diferitelor metode de conservare a fructelor și legumelor. Fie că este vorba despre congelare, conservare sau uscare, poți păstra oricând aromele și beneficiile nutriționale ale produselor de sezon. 

Sursa foto: Freepik

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton