Pui la ceaun cu usturoi și mămăligă, o rețetă cu tradiție

 advertising.ringier
.

În multe familii, rețeta de pui la ceaun cu usturoi și mămăligă reprezintă o tradiție culinară care se respectă la fiecare reuniune. Este un preparat clasic, fără pretenții, dar extrem de delicios și care aduce mereu laolaltă toți oamenii dragi. 

Fie că prepari friptura de pui în curte, pe pirostrii, fie că o faci în apartament pe aragaz, vei obține cu siguranță un preparat pe gustul tuturor. Este crocantă, aromată și ușor picantă, adică respectă toate atributele unei fripturi de pui perfecte. 

Citește mai jos care sunt ingredientele pe care trebuie să le treci pe lista de cumpărături, dar și metoda de preparare care îți asigură succesul în bucătărie. 

Ingrediente pentru rețeta de pui la ceaun cu usturoi și mămăligă

Ingrediente pentru friptura de pui

– un pui grill Fragedo (fără cap, gât și picioare);

– 500 ml de ulei;

– 3-4 linguri de untură;

– 4 grăunți de usturoi;

– un pahar de vin;

– piper;

– sare.

Ingrediente pentru mămăligă

– 250 g de mălai;

– 1 l de apă;

– un praf de sare.

Cum prepari pui la ceaun cu usturoi și mămăligă

Spală și curăță puiul grill, după care taie-l în bucăți potrivite. Șterge bine bucățile de apă, altfel nu vor ieși crocante. Condimentează puiul secționat cu sare și piper. 

Pune 500 de ml de ulei și câteva linguri de untură într-un ceaun și așteaptă să se încingă. Adaugă pe rând bucățile de carne de pui și asigură-te că acestea înoată în ulei. Așteaptă să se rumenească puțin, apoi adaugă și vinul. Dacă bucățile de pui nu au loc toate din prima, nu le înghesui, ci prăjește-le în două-trei ture. Etapa de prăjit durează în jur de 15-20 de minute, în funcție de cât de puternică este flacăra, dar și de vasul în care gătești friptura. Lasă focul mic și amestecă din când în când ca să nu se lipească de fundul vasului, dar și pentru a te asigura că bucățile vor fi rumene pe toate părțile. 

Între timp, până se prăjește carnea de pui, pregătește mujdeiul și mămăliga. Pentru prepararea mujdeiului ai nevoie de 4 grăunți de usturoi sau mai mulți (dacă vrei să aibă un gust mai intens), ulei, puțină sare și apă. Freacă usturoiul cu sare în jur de câteva minute, după care adaugă treptat și ulei. După ce ai obținut o compoziție cremoasă, adaugă apa și mai amestecă puțin. Ca să obții un mujdei mai cremos, adaugă și puțin iaurt grecesc ori smântână. 

Următorul pas este să prepari mămăliga. Pune apa la fiert împreună cu sarea și amestecă până la dizolvarea cristalelor. Când începe să fiarbă apa, adaugă câte puțin mălaiul și amestecă repede cu un tel. Se poate folosi și o lingură de lemn, însă va fi mai greu să eviți formarea cocoloașelor. După ce ai amestecat bine mămăliga, las-o să fiarbă la foc mic până când compoziția devine mai groasă. La final, opțional, poți să mai adaugi și puțin unt. Pune mămăliga pe un platou ori pe un fund de lemn. 

Scoate carnea de pui din ceaun și servește-o imediat alături de mujdei și mămăligă. Bineînțeles, puiul la ceaun poate fi servit și alături de altă garnitură care îți este pe plac. Alte garnituri potrivite ar fi piure de cartofi, orez ori ciuperci sotate, de exemplu. Totodată, pe masă mai pot fi puse și murături. 

Rețeta de pui la ceaun – sfaturi de preparare binevenite

Cea mai importantă recomandare este să utilizezi un ceaun din fontă sau aluminiu, pentru ca preparatul să iasă perfect, exact ca în copilărie. 

Pentru ca puiul să aibă un gust mai bogat, ține carnea în marinadă timp de cel puțin 20 de minute. Combină un mix format din zeamă de lămâie, ulei și condimente. 

Ia în considerare că pentru rețeta de pui la ceaun ai nevoie de mult ulei. Acesta trebuie să acopere carnea. Iar dacă nu ai untură la îndemână, poți să o înlocuiești cu slănină afumată. 

La final, pentru un plus de gust, pune și o legătură de pătrunjel proaspăt tocat.

Mâncarea la ceaun s-a numărat din totdeauna printre cele mai gustoase preparate culinare, așa că nu ai cum să dai greș cu pui la ceaun. Rețeta este simplă și poate fi servită cu diferite tipuri de garnituri tradiționale. 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton