Puterea de a fi tu – Killa Fonic

.

Killa Fonic n-a ținut niciodată cont de ceea ce „se cere'. Încă de la începuturile sale în carieră, a făcut doar ce-i place și simte. Cântă ce vrea, cum vrea, alunecând fluid printre genuri și colaborări. Și are un succes răsunător. Care e secretul?

L-am prins pe Killa Fonic în pregătirile pentru următoarea aventură muzicală: Vama și Killa Fonic se antrenează pentru bătălia creativă a anului, la Red Bull SoundClash 2023. Evenimentul are loc pe 11 mai, la Romexpo: două scene față-n față, 4 runde în forță într-un show senzațional, totul pentru o singură miză – aplauzele publicului.


Cum a fost prima dată când ai simțit tu că ai succes?

La primul concert Șatra Benz, în Galați, m-am simțit împlinit pentru prima oară în viața mea. Începuserăm turneul și era primul concert. Tot noi stăteam și la intrare să rupem biletele la propriul nostru show. Și când am urcat pe scenă, n-am înțeles de ce s-a umplut clubul până la refuz. În momentul în care am început să cântăm, am fost surprinși de oamenii de acolo care știau toate versurile și ne acopereau. Mi-aduc aminte că aveam o lentilă de contact cu un ochi reptilian. Eram atât de fericit în timpul concertului, însă lentila a început să plece și-mi acoperea vizibilitatea de tot, se ducea în spate, se întorcea, aluneca, iar eu nu mai înțelegeam nimic. Dar nici nu-mi păsa, nu simțeam, eram în al nouălea cer. Țin minte că a durat destul de mult să o aplic pe ochi, dar nu m-am putut obișnui deloc cu ea, aveam un ochi roșu, a fost îngrozitor. De atunci nu mi-am mai pus nimic pe ochi și nu o voi mai face vreodată, ochii sunt prețioși.


Apropo de asta cu fanii care vă știau versurile, care e relația ta cu fanii?

Eu nu discut cu ei pe rețelele de socializare. Eu vorbesc mai mult cu ei pe scenă. Conexiunea noastră nu este definită de spațiu-timp și nici de conductorii acestor rețele, precum telefoanele.


Și atunci, cum îi încurajezi să vină să te susțină împotriva Vama, la Red Bull SoundClash, pe 11 mai, la Romexpo? E o confruntare 1 la 1, unde doar publicul decide cine e învingătorul, deci e important ca ei să fie acolo.

Ei știu deja că acolo unde merg, noi trebuie să ne întâlnim. Eu îi numesc camarazii mei, îi chem la apel și știu că vor veni. Mă bazez pe asta, ca întotdeauna.


Cum te raportezi la piesele tale care au avut cel mai mare succes? Încerci să recreezi rețeta?

Nu. E cea mai mare greșeală pe care o face lumea, în general. A doua oară n-are cum să funcționeze niciodată. Doar o să reciclezi. N-o să fie original, evident. Și acum știm că dacă nu e original, nu o să funcționeze la fel.

Cum privești succesul colegilor tăi de breaslă? Ca pe o amenințare, ca pe o motivare sau te bucuri pentru ei?

Un artist se poate simți singur și plictisit dacă nu are concurență printre colegii săi de industrie, iar concurența trebuie să fie de tip sportiv și curat. E foarte rar să auzi ceva de valoare în țara noastră și când se întâmplă asta, îmi încălzește sufletul, pentru că mă bucură și mă motivează.


Și dacă tot vorbim de concurență, cum vezi tu treaba asta cu AI-ul? Trăim în epoca inteligenței artificiale, unde lucrurile se schimbă vertiginos pentru multe industrii.

Va veni peste noi din ce în ce mai mult și va înlocui omul în diverse arii. Cel mai bun lucru pe care îl putem face este să ne axăm pe creativitatea noastră, indiferent de natura ei, și să devenim buni în asta. AI-ul nu va putea înlocui tot ceea ce noi putem face, nu va putea egala creativitatea adusă de oameni, gândirea excepțională și nota personală. Este imposibil.


Ce înseamnă să fii artist, pentru tine?

Artistul e un om al științei. Un un savant, un om al științei care cercetează. Și aici nu vorbim doar de emoții, pentru că muzica este vibrație, iar vibrația stimulează cele 90 de procente de apă din corpul nostru. Corect? Da, deci e știință. Oamenii de știință sunt artiști.


Având în vedere că oamenii, în momentul de față, au atât de multe tool-uri la îndemână, ce crezi? Oricine poate fi artist sau doar te naști artist?

Păi, dacă prin AI vrei să credem că oricine poate să devină artist folosind tehnologia, am putea spune că e la fel cum oricine poate să se ducă la un fast food să mănânce. Dar asta nu înseamnă că e mâncare adevărată.

Red Bull SoundClash este un concept unic în România ce provoacă doi artiști din zone muzicale total diferite să-și depășească limitele artistice în 4 runde inedite, totul pentru inimile și aplauzele decisive ale publicului. 


Cum se desfășoară:

THE WARM UP – Rivalii își încălzesc fanii cu 3 piese din repertoriul lor.

RUNDA 1: ‘THE COVER – Vama și Killa Fonic abordează un hit celebru în dulcele stil propriu.

RUNDA 2: ‘THE TAKE OVER – Vama începe o piesă, Killa Fonic o preia din mers pe cealaltă scenă şi o continuă în stilul propriu, apoi începe Killa și preia Vama și tot așa între cele 2 scene… timp de 4 piese.

RUNDA 3: ‘THE CLASH – Artiștii reinterpretează 3 piese proprii în 3 stiluri muzicale diferite.


RUNDA 4: ‘THE WILDCARD – Pe fiecare dintre scenele adversare își face apariția un invitat surpriză.

Biletele sunt disponibile pe redbull.ro/soundclash