Pandemia a făcut ravagii asupra sănătății mentale chiar și în cazul celor mai puternici și stabili oameni – iar un nou studiu sugerează că efectele sunt larg răspândite și de durată mai lungă decât se anticipase.
Ratele depresiei s-au triplat pe parcursul primului an de pandemie, potrivit unei cercetări de la Universitatea din Boston publicată în revista medicală The Lancet Regional Health. Înainte de pandemie, aproximativ 8% dintre adulții din SUA au suferit depresie. Dar, într-un sondaj efectuat pe 1.161 de persoane între martie și aprilie 2020, această statistică a crescut la 28%. Din nefericire, pentru că în România oamenii merg mai rar sau chiar deloc la psihoterapie, nu avem o statistică și pentru țara noastră. Primul pas pentru a înțelege cu ce se confruntă cei care au cedat în pandemiei sau dacă te numeri printre ei, este să citești despre ce este depresia.
În studiul anterior, atunci când cercetătorii au chestionat aceleași persoane un an mai târziu, au observat o creștere la 32%.
Oamenii se confruntă adesea cu niveluri crescute de depresie după un eveniment traumatic , spune Dr. Sandro Galea, decanul Școlii de Sănătate Publică a Universității din Boston și unul dintre autorii studiului, pentru CNBC Make It. Poate fi cauzată de dezastre naturale, atacuri teroriste sau, în acest caz, o pandemie.
De obicei, spune Galea, ratele depresiei cresc în timpul evenimentului și apoi se uniformizează în timp – dar asta nu se întâmplă cu Covid.
„Este neobișnuit să vezi niveluri susținute de depresie 12 luni într-o experiență traumatizantă’, spune Galea. Pandemia de Covid este „unica în natura sa continuă’, ceea ce probabil contribuie la nivelurile continue și crescute de depresie ale oamenilor, spune el.
Din fericire, spun experții, poți face câțiva pași simpli pentru a te ajuta să te simți mai bine, indiferent dacă te confrunți cu depresia sau doar încerci să rămâni pe linia de plutire în timpul pandemiei:
Semne la care să fii atent
A avea depresie nu este același lucru cu a te simți trist sau deprimat. „Într-adevăr, cel mai important lucru la care trebuie să fii atent este: în ce măsură te afectează stările deprimante sau momentele triste?’ spune psiholog Alexandra Demian, PsiConcept.ro.
Toată lumea se simte puțin neplăcut în timpul pandemiei. Este de așteptat și normal. O persoană cu depresie, pe de altă parte, poate simți niveluri neobișnuite de oboseală, poate observa schimbări semnificative în ceea ce privește somnul sau alimentația sau poate avea multe dificultăți cu sarcinile zilnice de bază, cum ar fi dușul, îngrijirea personală, curățenia sau plata facturilor.
Studiul a identificat cei mai comuni factori de stres care cauzează depresia pandemică, așa cum este pierderea locului de muncă, moartea unei persoane dragi din cauza Covid, sentimentul de singurătate și lipsa persoanelor apropiate.
De asemenea, a remarcat că depresia pandemică afectează în mod disproporționat populațiile cu venituri mai mici: persoanele care câștigau mai puțin de 20.000 de dolari pe an în 2020 aveau șanse de 2,3 ori mai mari să sufere de depresie, comparativ cu persoanele care câștigau 75.000 de dolari sau mai mult. În acest an, studiul a menționat că probabilitatea a crescut de șapte ori.
Sfaturi ale experților pentru a face față stărilor depresive
Depresia se manifestă ca o capcană: simptomele te împiedică adesea să urmezi strategii și mecanisme de adaptare care sa o atenueze, spune Alexandra Demian, psiholog si psihoterapeut.
De exemplu, atunci când te simți deosebit de dezamăgit, s-ar putea să te simți complet nemotivat să faci mișcare, să vorbești cu un prieten sau să ieși în aer liber – dar acele activități pot oferi un sentiment de plăcere și stimulare care te va ajuta cu depresia.
Fii proactiv și planifică aceste activități în avans, ne sfătuiește Alexandra Demian, astfel încât să simți mai puțină presiune de a fi spontan și să faci ceva pentru a-ți stimula starea de spirit. „De fiecare dată când te trezești dimineața, ar trebui să existe deja cel puțin un lucru în programul tău care să-ți dea un motiv să te trezești și să ieși’, spune specialistul.
Alexandra Demian recomandă, de asemenea, alte două obiceiuri simple pentru a ajuta în cazul depresiei: asigură-te că ai un somn de calitate, care te va ajuta să funcționezi mai bine în timpul zilei și mănâncă bine minimizând în același timp consumul de substanțe precum alcoolul sau tutunul. Deși un cocktail te poate ajuta să te relaxezi după o zi lungă, impactul său asupra creierului și corpului pe termen lung nu este de ajutor.