Riscurile bateriilor neoriginale

 advertising.ringier
.

În ultimul timp, producătorii au învățat să detecteze la distanță ce baterie este instalată în telefon și când. În prezent, fiecare baterie originală are un număr de identificare special înșiruit în interiorul său, care se sincronizează cu numărul IMEI al telefonului pe serverul producătorului la fiecare pornire. Dacă numerele nu coincid, în funcție de politica adoptată, producătorii pot restricționa funcționalitatea telefonului sau pot dezactiva complet acesta, în scopul protejării utilizatorului. La înlocuirea bateriei într-un Centru de Service reparatia telefoanelor samsung, telefonul trece printr-un proces obligatoriu de inițializare, în care se "comunică" serverului și telefonului noul număr de identificare al bateriei, iar de la acel moment telefonul o consideră "originală" și continuă să funcționeze normal. Este imposibil să falsifici și să sincronizezi numărul bateriei în afara unui centru de service autorizat. Pentru ce au luat producătorii astfel de măsuri de precauție și care pot fi consecințele utilizării unei baterii neoriginale, vom discuta mai jos.

Producția de baterii cu capacitate mare este un proces extrem de costisitor, doar cercetările însumând zeci sau sute de milioane, iar rezultatele și noile tehnologii rămân secrete în interiorul fabricilor. Producătorii de baterii litiu-ion de calitate sunt foarte puțini. Costul bateriilor originale este destul de stabil și nu diferă semnificativ între producători. În același timp, observăm că există o mare varietate de oferte ieftine de baterii pentru majoritatea smartphone-urilor pe piață, uneori vânzătorii afirmă că sunt duplicat sau „analog”, dar adesea astfel de baterii sunt vândute ca fiind originale (Original) sau aproape originale (Clasă A+, AAA) etc. Toate acestea sunt autodeclarări menite să adoarmă vigilența clienților naivi. Adesea, este destul de dificil să distingem bateriile neoriginale după caracteristicile lor exterioare, iar falsificarea etichetei în lumea modernă este ușoară. De multe ori, un indicator este prețul scăzut al piesei de schimb sau locul de vânzare. Este imposibil să cumperi o baterie originală pe piața liberă, cum oferă producătorul prin rețeaua sa de centre de service autorizate.

Prin instalarea și utilizarea acestor baterii neoriginale, utilizatorul asumă următoarele riscuri:

1. Capacitate scăzută și degradare rapidă (pierdere de capacitate)

Ieftin înseamnă că trebuie să economisești ceva. Există două opțiuni: profit sau producție. Ei bine, în scopul profitului, se economisește la producție și se economisește în general: tehnologia este simplificată, se utilizează materiale ieftine.

Curățarea insuficientă a componentelor chimice, lipsa elementelor chimice costisitoare care stabilizează proprietățile, lipsa circuitelor electronice de protecție, lipsa întrerupătoarelor mecanice, utilizarea echipamentului uzat sau improvizat care nu poate asigura stabilitatea calității etc. Toate acestea permit producerea unei baterii extrem de ieftine, care pare similară cu cea originală în exterior, dar care are puțin în comun cu originalul în interior. În majoritatea cazurilor, capacitatea unei astfel de baterii, ca principala caracteristică de exploatare, este semnificativ mai mică, dar escroci au învățat să producă baterii în așa fel încât primele câteva cicluri să ofere o putere bună, dar odată cu fiecare ciclu nou, capacitatea scade semnificativ și în decurs de câteva săptămâni sau câteva luni bateria se degradează atât de mult încât capacitatea sa devine nu doar mai mică decât cea declarată, dar și mai mică decât cea a bateriei vechi. 

În final: banii sunt cheltuiți și scopul nu este atins. Durata de funcționare este insuficientă și acesta este cel mai inofensiv lucru care poate să se întâmple în cazul instalării unei baterii ieftine.

2. Deteriorarea controlorului de încărcare și alimentare al telefonului

Poate că pentru cineva va fi o noutate, dar în fiecare baterie a unui smartphone sau laptop există propriul controlor de încărcare, montat în interior, care are rolul de a proteja bateria de valori critice de încărcare și descărcare atunci când apare o defecțiune a dispozitivului de încărcare, fluctuații de tensiune sau alte defecțiuni în circuitul de încărcare al telefonului. Acest controlor are propriul său microprocesor și un cod de identificare special, care transmite telefonului parametrii bateriei, modul de încărcare și numărul de serie al bateriei. Falsificarea unui astfel de controlor este foarte dificilă și foarte costisitoare, motiv pentru care duplicatelor și falsurilor nu li se instalează un controlor deloc, ci în locul acestuia se montează un circuit „fals” care determină telefonul să identifice că are instalată o baterie corectă cu controlor, chiar dacă lucrurile nu stau chiar așa. Drept urmare, în anumite circumstanțe, telefonul poate oferi un curent de încărcare greșit, ceea ce va duce la defectarea circuitului telefonului, sau la umflare și alte consecințe periculoase ale bateriei.

Din nou, vedem că instalarea unei baterii neoriginale implică riscuri de avarie a telefonului și reparații semnificativ mai scumpe sau achiziționarea unui dispozitiv nou.

3. Defecțiunea ecranului și a plăcii interne

Fără controlul asupra încărcării, acumulatorul intră adesea în moduri critice de funcționare, ceea ce duce fie imediat, fie într-un timp scurt (adesea nu mai mult de 2-3 luni), la modificări ireversibile în acumulator. Datorită supraîncălzirii și curentului crescut, se eliberează gaze inflamabile în acumulator, care se acumulează sub învelișul polimeric ermetic, iar sub presiune ridicată, acumulatorul se umflă și este în cazul de efectuat schimbare acumulator la telefon. Din exterior, acesta pare a fi o „pernă” în loc de o placă plană a acumulatorului. Deoarece în telefon nu există spațiu liber, acumulatorul umflat începe să apese asupra tuturor componentelor interne ale telefonului, în primul rând asupra ecranului pe o parte și asupra plăcii principale pe cealaltă parte. Mai departe, totul depinde de mai mulți factori și în cel mai bun caz se încheie cu deformarea și desprinderea carcasei, iar dacă nu aveți „noroc”, atunci cu deteriorarea mecanică a ecranului sau a plăcii. În cel mai rău caz, desigilarea acumulatorului și gazele inflamabile care se eliberează pot duce la aprindere și chiar la explozie.

În final, un procedeu aparent inofensiv de înlocuire și „economisire” la un acumulator aparent mai ieftin poate duce la daune mecanice grave ale telefonului dvs., urmate de reparații foarte costisitoare sau achiziționarea unui dispozitiv nou, iar în unele cazuri și la consecințe și mai grave.

 4. Amenințarea de incendiu și explozie!

Cu siguranță ați auzit de multe ori că acumulatorii litiu-ion pot lua foc și chiar exploda, cauzând daune ireparabile sănătății utilizatorului și proprietății. Nu vom vorbi despre consecințele atât de grave, deoarece cei interesați pot găsi ușor informații pe internet. Aceasta este o caracteristică extrem de periculoasă a acumulatorilor, motiv pentru care producătorii iau măsuri foarte serioase pentru a preveni astfel de situații. În primul rând, acestea implică linii de asamblare robotizate, curățenie absolută a componentelor chimice și a spațiilor unde are loc asamblarea. Aceasta permite asigurarea unei precizii ridicate a producției și a unui control care nu este accesibil ochiului uman. Un număr mare de cercetări și dezvoltarea de noi tehnologii și materiale permit producătorilor să garanteze siguranța în producția acumulatorilor.
În plus, toate bateriile sunt echipate cu o protecție electronică suplimentară care nu numai că întrerupe imediat circuitele de alimentare ale bateriei. în caz de abateri critice, dar interacționează și cu controlerul telefonului pentru a raporta constant modul de funcționare a bateriei. Numai în acest fel, în mod cuprinzător, este posibil să se asigure siguranța de funcționare și funcționarea îndelungată de încredere a dispozitivului. Eliminați din acest lanț cel puțin o legătură, un lanț de protecție, un material fiabil sau tolerați abaterea în producție, iar riscurile descrise mai sus cresc instantaneu de sute și mii de ori, iar în producerea duplicatelor sunt eliminate zeci și sute de astfel de legături.

Deci aveți nevoie de astfel de economii ce creează atât de multe riscuri și pericole pentru viață?

În afară de riscurile asociate bateriilor neoriginale, este important să menționăm un aspect crucial: telefoanele inteligente moderne au o carcasă lipită pentru a fi etanșă și rezistentă. În timpul înlocuirii bateriei, aceasta trebuie dezlipită folosind echipament special, iar după instalarea noii baterii, telefonul trebuie lipit folosind folii adezive speciale, tăiate cu laser în funcție de caracteristicile carcasei. Aceste folii, materialele consumabile și echipamentele nu sunt disponibile în magazine, ele se găsesc doar în centrele de service autorizate. Desigur, pentru a rezolva situația, serviciile neautorizate folosesc metode și materiale disponibile, cum ar fi adezivul etanș și clemele de construcție. În final, nu se poate atinge etanșeitatea și rezistența necesare, ceea ce duce inevitabil la slăbirea conexiunii pe parcursul utilizării, pătrunderea apei și a murdăriei și desprinderea componentelor carcasei, cu consecința avarierii ecranului, plăcii sau coroziunii acestora. La scurt timp după o astfel de înlocuire a bateriei, există o mare probabilitate de avariere a telefonului în sine.

Încercând să-și protejeze dispozitivele de componente de calitate inferioară și de riscurile pe care acestea le prezintă utilizatorului, majoritatea producătorilor încearcă să prevină eroarea și să ajute utilizatorii onești să înțeleagă că sunt înșelați și că li se instalează o baterie neoriginală.

Pentru aceasta, producătorii utilizează metode destul de blânde, cum ar fi:

-La instalarea unei baterii neoriginale, unii producători o menționează în mod explicit prin intermediul unui mesaj pentru a avertiza utilizatorul.

-Restricționează o parte a funcționalității pentru a atrage atenția clientului asupra pericolului. De exemplu, elimină indicarea nivelului de încărcare sau estimarea timpului rămas de funcționare, deoarece acestea oricum pot fi incorecte și pot induce în eroare.

-Dezactivează modul de încărcare rapidă, deoarece încărcarea rapidă poate fi efectuată în siguranță doar cu o baterie și un controler de încărcare originale.

– În cazuri speciale, când software-ul detectează o deviere semnificativă a parametrilor către valorile critice, telefonul poate fi complet descărcat. Aceasta se întâmplă mai des după instalarea unui nou software, când statistica colectată permite producătorilor să identifice noi riscuri asociate cu bateriile neoriginale. Practic, smartphone-ul devine un „cărămidă” și acesta este cel mai mic dintre toate relele care pot apărea în utilizarea acestuia.

Dacă aveți îndoieli și nu doriți să vă asumați aceste riscuri, soluția este simplă: adresați-vă unui Centru de Service Autorizat din România, unde producătorii au instituit un control strict asupra bateriilor instalate și a tehnologiilor utilizate în procesul de instalare. Totul este sigur și garantat de către producători și de către ingineri.

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton