Pe listele USR la alegerile locale, sunt propuse mai multe femei la primării importante din țară – Sibiu, Craiova, Galați, Mangalia, Dej, Tulcea. Sunt femei antreprenoare, care s-au implicat în activități civice și au decis să intre în administrație ca să facă schimbări în comunitățile lor.
Ruxandra Cibu Deaconu vrea să construiască prima școală nouă din Sibiu, Emilia Neagu își propune să facă curățenie de la periferie până în centrul Craiovei, Daniela-Ancuța Șarpe are un proiect pentru reamenajarea falezei Galați, Semiran Abdurefi vrea să transforme Mangalia în cea mai căutată destinație turistică din România pentru români și străini, Alina Meșter candidează pentru a elimina corupția din primărie, Tatiana Haliț vrea să transforme Tulcea într-un oraș verde.
Ruxandra Cibu Deaconu – un manager de top pentru Primăria Sibiu
Ruxandra Cibu Deaconu este președinta Filialei județene USR Sibiu și a intrat în politică în urma protestelor #Rezist din 2017, cele mai mari proteste de stradă din istoria Sibiului. A absolvit în 2001 Academia de Studii Economice din București și a lucrat, până în prezent, în mai multe companii de top din România. Are o experiență de peste 20 de ani ca manager de proiect.
Din 2020 este consilier județean în Sibiu și s-a luptat pentru a obține fonduri necesare pentru restaurarea și punerea în siguranță a clădirilor de patrimoniu din Sibiu. Anul 2024 este al doilea an în care se derulează acest program de restaurare, cu fonduri suplimentate față de anul anterior. Ruxandra este, de asemenea, unul dintre organizatorii seriei de evenimente publice „Da, vieții fără droguri', cu scopul de a trage un semnal de alarmă și de a atrage atenția instituțiilor publice, părinților și elevilor asupra pericolului consumului de droguri în rândul copiilor.
Printre proiectele pe care le propune pentru orașul Sibiu se numără demararea în premieră a construirii unei școli noi, a unui Spital Municipal, crearea de legături puternice între Sibiu și localitățile din zona metropolitană, dublarea spațiului verde din parcurile urbane, dezvoltarea sistemului de transport public și regenerarea urbană a cartierelor de blocuri.
Emilia Neagu – o antreprenoare pentru Primăria Craiova
Emilia Neagu are 48 de ani și a absolvit Facultatea de Drept la Universitatea din Craiova. A început să lucreze din timpul facultății, de peste 20 de ani fiind antreprenoare în domeniul imobiliar.
Emilia este unul dintre românii care au plecat pentru câțiva ani din țară. În perioada 2014-2018 s-a mutat în Marea Britanie, dar a revenit în Craiova periodic pentru a participa la protestele față de corupție. În 2019, s-a mutat din nou la Craiova și a continuat implicarea în viața civică. A făcut voluntariat pentru mai multe asociații locale care se ocupau de susținerea copiilor din centrele de plasament și a familiilor defavorizate.
Cu o vastă experiență ca jurist și o înțelegere practică a necesităților cetățenilor și ale mediului de afaceri, de-a lungul ultimilor ani, Emilia a atras atenția asupra lipsei de transparență în cheltuirea banilor publici, a birocrației excesive, a refuzului administrației de a comunica cu cetățenii.
Ca primar, Elena își propune să atragă mai multe investiții în cartierele Craiovei, să construiască spații verzi și de socializare mai aproape de craioveni, să asigure cetățenilor siguranță sporită și curățenie de la periferie până în centru, să scadă taxele locale și să gestioneze corect bugetul municipiului. Pe scurt: o administrație modernă, eficientă, digitalizată, aflată în slujba cetățenilor, nu a baronilor locali sau a clientelei de partid.
Daniela-Ancuța Șarpe – o profesoară pentru Primăria Galați
Daniela-Ancuța Șarpe are o experiență de peste 20 de ani atât în calitate de profesoară universitară cu specializare în științele economice, cât și ca manager de proiecte cu fonduri europene dedicate comunității gălățene.
Timp de 12 ani a fost implicată în conducerea Universității Dunărea de Jos din Galați: 4 ani în calitate de decan al Facultății de Științe Economice și 8 ani prorector la nivel universității cu responsabilități de investiții. În paralel, a implementat proiecte pentru formarea cadrelor didactice care să lucreze cu copiii cu dizabilități și pentru integrarea pe piața muncii a studenților cu dizabilități.
Daniela-Ancuța Șarpe își propune să aducă municipiul Galați la standarde europene de viață și să inițieze un proces de regenerare urbană a tuturor cartierelor Galațiului. Două dintre proiectele importante pentru care consilierii USR Galați se luptă în Consiliul Local sunt reamenajarea falezei Galați și îmbunătățirea locurilor de joacă din municipiu astfel încât și copiii cu dizabilități să le poată utiliza.
Semiran Abdurefi, o activistă de mediu pentru Primăria Mangalia
Semiran Abdurefi a decis să intre în politică pentru a salva Pădurea Comorova de pe litoralul românesc. De numele ei se leagă inițiativa cetățenească pentru salvarea pădurii, care a strâns peste 2.000 de semnături și a obligat Primăria să oprească defrișările. Are 53 de ani și, după orele de program ca asistent de sănătate publică în cadrul DSP Constanța, a făcut activism pentru mediu.
Datorită demersurilor lui Semiran Abdurefi, la Mangalia au fost scoase la suprafață multe ilegalități imobiliare. Semiran a demascat construcțiile ilegale de pe faleză și acțiunile ilegale de defrișare a Pădurii Comorova.
La alegerile locale din 2020, a candidat din partea USR și a devenit consilier județean în Constanța. În ultimii 4 ani, a militat pentru realizarea unor proiecte importante în județ: introducerea microbuzelor electrice pentru 25 de școli din județ, crearea unui bilet unic la muzeele din Constanța, construirea unui adăpost județean de animale și a unui centru de colectare legume, plantarea de păduri urbane și perdele forestiere de protecție de-a lungul drumurilor județene, înființarea registrului monumentelor, realizarea pistei EuroVelo 6 și trenul metropolitan.
Semiran vrea să devină primar ca să redea frumusețea celor 7 stațiuni ale Mangaliei și să le transforme în cele mai căutate destinații de vacanță pentru turiștii români și străini. De asemenea, Semiran își dorește să construiască o clădire nouă pentru Spitalul de pediatrie, deoarece clădirea actuală urmează să fie evacuată și predată către Crucea Roșie, și să aducă medici specialiști și aparatură necesară pentru Spitalul Municipal Mangalia, astfel încât unitatea medicală sa nu mai fie ocolită de cetățenii Mangaliei.
Alina Meșter – o economistă pentru Dej
Alina Meșter are 50 de ani, este mama a trei fete și are o carieră de 30 de ani în domeniul bancar.
Alina s-a născut și a crescut în Dej, iar de la 10 ani a început să facă baschet, ajungând sportivă de performanță în Divizia A la baschet feminin, în echipa „Someș Dej'. A iubit sportul încă de mică, pentru că i-a insuflat încredere în sine și a ajutat-o să se dezvolte ca om, cu un caracter puternic, spirit de învingător și colegialitate.
A obținut o diplomă de economist la Universitatea „Bogdan Vodă' din Cluj-Napoca și două masterate în management și economia dezvoltării durabile, tot în Cluj-Napoca. În paralel cu studiile, a început să lucreze în domeniul bancar.
Din 2020 este consilier local în Dej și s-a luptat pentru transparență în cheltuirea banilor publici. A depus, de asemenea, un proiect local pentru scutirea de la plata impozitului pentru clădirile noi sau reabilitate în care proprietarii investesc în sisteme verzi de producere a energiei. Proiectul a fost respins în Consiliul Local, deși ar fi încurajat locuitorii din Dej să își reabiliteze casele.
Alina a decis să candideze la primărie, revoltată de corupția generalizată. Prioritatea ei este realizarea unor lucrări de calitate pentru modernizarea străzilor, a iluminatului public și pentru dezvoltarea spațiilor verzi, astfel încât Dejul să devină un oraș mai sigur, accesibil și plăcut pentru toți locuitorii.
Mihaela Ștefan – o profesionistă în administrație pentru Sectorul 6
Mihaela Ștefan are 37 de ani și este viceprimarul USR al Sectorului 6. Este doar a treia femeie viceprimar din istoria sectorului și vrea sa fie prima femeie primar a Sectorului 6!
În ultimii patru ani, Mihaela Ștefan s-a ocupat de construcția noilor creșe în sector, pentru a ajuta familiile la început de drum. Pentru două dintre creșe banii au fost obținuți din PNRR, aproximativ 30 de milioane de lei. Un alt proiect pentru care Mihaela s-a luptat în ultimii ani a fost reîntregirea Parcului Grozăvești, pe un teren care a fost transferat către SRI și diverși dezvoltatori imobiliari.
Mihaela are o diplomă în studii administrative la SNSPA București și peste 10 ani de experiență de muncă în vânzări și industria automotive. A ales să se implice în politică după protestul diasporei din 10 august 2018, atunci când și-a dat seama că schimbarea nu poate veni dacă oamenii buni nu se implică și nu candidează pentru funcțiile cheie.
Mihaela Ștefan candidează la funcţia de primar pentru că vrea ca Sectorul 6 să devină cel mai bun loc în care să crească un copil. Printre proiectele ei pentru sector se numără continuarea investițiilor în școli și parcuri, înființarea unui centru medical de permanență, dar și dotarea blocurilor reabilitate cu panouri fotovoltaice și urbanism responsabil.