Odată cu trecerea verii gospodinele încep să se gândească la sezonul rece. Deoarece în perioada de iarnă legumele din sere sau cele din export nu mai același gust ca și cele de primăvara/vara, cele mai multe gospodine decid să pună murături. Astfel, în această perioadă se fac proviziile pentru sezonul rece. Castraveți, varză, gogoșari și conopida sunt legumele murate cel mai des de către români.
Pe vremuri, murăturile erau puse și cu scopul de a evita risipa alimentară. Excesul de legume care ajung în ziua de astăzi murături risca să se strice dacă nu erau folosite. Astfel, oamenii au ajuns să le conserve prin murare, pentru a putea fi folosite mai apoi pe tot parcursul anului.
Așa cum era de așteptat, există multe rețete de murături. Cele mai des utilizate sunt cele cu oțet sau în sare. Indiferent de modalitatea aleasă, cert este că legumele murate au beneficii multiple asupra organismului. În procesul de fermentare, bacteriile sănătoase au rolul de a descompune zaharurile naturale, astfel că legumele ajuns să se acrească.
În ziua de astăzi găsim murături la tot pasul, fie ca vorbim de magazinul de la colțul străzii sau de supermarketurile mari. Indiferent de perioada anului, rafturile cu murături sunt mereu pline. Mai mult, acestea sunt deseori tranzacționate la promoții. Pentru a afla mereu care sunt cele mai noi oferte verifică Penny catalog nou.
Cu toate că murăturile sunt accesibile tuturor, majoritatea gospodinelor preferă rețetele proprii în detrimentul celor din magazine.
Sfaturi utile pentru ca murăturile tale să fie delicioase
- Nu umple până la refuz borcanele cu legume. Acestea au nevoie să respire, de aceea îți recomandăm să ai grijă la aranjatul acestora în recipiente.
- Condimentele joacă un rol foarte important la murături. Usturoi, hrean, foi de dafin, mărar, țelină sau boabe de muștar sunt cele mai folosite ingrediente. Acestea vor da gust legumelor, dar vor și juca un rol antibacterian.
- De apar florile de mucegai la murături? Aceasta este una dintre problemele cel mai des întâlnite. Pentru a evita apariția acestui fenomen este important să sterilizezi cu atenție recipientele și să speli cu apă rece legumele. Evită să folosești apă de la robinet nefiartă, deoarece duritatea acesteia este una dintre cauzele apariției florilor de mucegai.
- Asigură-te că toate legumele sunt acoperite complet de saramură, în caz contrar acestea vor fi compromise.
- Nu folosi niciodată sare de masă fină la murături. Acesta este un alt motiv pentru care pot să apară flori de mucegai. La murături trebuie să folosești doar sare grunjoasă, neprocesată.
Un alt aspect foarte important pentru murături este modalitatea de păstrare. Recipientele, indiferent că vorbim de borcane sau butoaie, trebuie să fie închise etanș. Acestea nu trebuie păstrate la temperaturi ridicate sau la lumină. Ideal, murăturile se păstrează la loc întunecos și la temperatură care să nu depășească 10 grade Celsius.
Printre beneficiile murăturilor amintim că varza este un tratament natural pentru ulcer, dar și pentru mahmureală. În plus, această elimină substanțele cancerigene din organism. Și castraveții murați au beneficii pentru organism, aceștia conținând minerale, fier, magneziu și vitamina C.
Sunt însă persoane care trebuie să evite murăturile. Cei care suferă de boli renale, diabet de tipul I și II, insuficiență cardiacă, hipertensiune sau retenție de apă trebuie să evite consumul de murături.