În jungla mărcilor și a laptelui praf, alegerea unui lapte praf certificat bio nu este una ușoară. De ce este bine ca laptele praf să fie bio? Care sunt criteriile de care se va ține cont în alegerea sa?
De ce este bine ca laptele praf să fie bio?
Orice formulă comercială de lapte praf destinată sugarilor trebuie să respecte Codul internațional de comercializare a substitutelor laptelui matern. De asemenea, putem să ne întrebam dacă bio este alegerea corectă pentru bebelusii noștri: ar trebui să alegem laptele bio pentru bebelușii noștri sau laptele praf clasic, având în vedere prețul său adesea mai ridicat?
Se pune problema provenienței formulelor pentru sugari și a condițiilor în care sunt fabricate: laptele folosit pentru fabricarea formulelor pentru sugari provine de la o anumită turmă, hrănită fără OMG-uri, fără antibiotice, pășunând pe iarba bună, fara pesticide?
Alegerea unui lapte ecologic pentru sugari, adaptat vârstei
Înainte de a găsi cel mai bun lapte în funcție de compoziția sa, este necesară selectarea unui lapte praf adaptat vârstei copilului dumneavoastră, cum este lapte praf Hipp.
După selectarea categoriei de lapte praf în funcție de vârstă și nevoile copilului, urmează analizarea atentă a etichetelor pentru a rafina alegerea. Din punctul de vedere al compoziției formulelor pentru sugari, reglementările prevăd ca fiecare nutrient (lipide, proteine, carbohidrați, minerale, vitamine) este acum supus unor praguri minime și maxime care nu trebuie depășite.
Toate lactatele pentru sugari, fie că sunt ecologice sau nu, fabricate din lapte integral de vacă, sunt prelucrate pentru a satisface nevoile bebelușilor. Și pe bună dreptate, nevoile unui bebeluș și ale unui vițel nu sunt aceleași!
Grăsimile animale sunt înlocuite cu grăsimi vegetale bogate în acizi grași esențiali, care sunt necesari pentru o bună dezvoltare a creierului. Nivelul de sare este redus pentru a se adapta la capacitățile de eliminare ale copiilor mici.
Laptele este îmbogățită cu fier, oligoelemente și vitamine. De asemenea, acestea sunt din ce în ce mai mult îmbogățite cu probiotice și prebiotice, modificând astfel flora intestinală pentru a se apropia de cea indusă de alăptare.
Raportul proteine/cazeină
Acesta este un alt criteriu de verificat. Dacă nu există o patologie specială, raportul ar trebui să fie de 60% cazeină și 40% proteine solubile. Un punct de vedere împărtășit de medicii pediatri, care merg chiar mai departe, cu un raport ideal de 80/20.
Aport suficient de acizi grași polinesaturați cu lanț lung
Un lapte praf bio trebuie să conțină cantitatea recomandată de acizi grași polinesaturați cu lanț lung (LC-PUFA). Conform noilor reglementări, aportul de DHA ar trebui să fie cuprins între 14 și 35 mg la 100 ml, însoțit de un aport cel puțin egal, dacă nu mai mare de ARA, recomandat de oamenii de știință.
Sursa foto: https://unsplash.com/photos/U_Uyc61ePN4