Asistăm la schimbări majore în piața muncii, în special în felul în care majoritatea se raportează la muncă. Tot mai multe persoane aleg să treacă de la programul fix de nouă ore de muncă la cel în regim de freelancer. Dacă și pe tine te-a prins acest val și ești pe cale să devii freelancer sau ești la început de drum deja, în acest articol vei descoperi câteva sfaturi care să te ajute să ai un echilibru între orele de muncă și timpul tău liber.
Organizează-ți eficient documentele
Odată ce începi să colaborezi pe cont propriu cu anumite afaceri, organizarea trebuie să fie un punct-cheie. Dacă te numeri printre persoanele care păstrează totul mai bine în format clasic, adică pe hârtie, folosește câte un dosar plic și organizează proiectele pe categorii, după cum urmează:
- proiecte active;
- proiecte finalizate;
- facturi și documente financiare;
- contracte și acorduri.
Aceeași tactică o poți aplica și în format digital, cu fișiere speciale pentru fiecare proiect. Este important să ai pentru fiecare colaborare organizarea aceasta, astfel încât să îți fie ușor să gestionezi atât sarcinile administrative, cât și materialele de livrat. Nu uita să folosești și denumiri clare pentru fiecare dosar sau fișier în parte, după ce le-ai organizat.
Prioritizează timpul personal, chiar și atunci când ai oferte
Un principiu de bază de care trebuie să ții cont atunci când devii freelancer este să înveți să spui nu sau să nu te încarci cu proiecte când timpul este limitat. Este important să ai un program care să îți permită să ai ore libere doar pentru tine, pe lângă cele de muncă.
Așadar, atunci când apar oferte de noi colaborări, asigură-te că ai finalizat altele, astfel încât să nu îți încarci timpul fără a avea oportunitatea de pauze. La început poate părea tentant să ai mai mult de muncă, însă epuizarea își va spune cuvântul la un moment dat, cu efecte asupra productivității și a modului de muncă.
Caută comunitățile de freelanceri
Găsirea unor comunități de freelanceri poate fi extrem de benefică în creșterea moralului, dar și pentru oportunitățile de networking și accesul la resurse valoroase. O comunitate care împarte aceleași viziuni ca și tine îți oferă un sentiment de apartenență și te ajută să depășești momentele dificile, mai ales că nu lucrezi într-o echipă.
Mai mult, dacă ești la început, poți afla despre bune practici în domeniu, instrumente utile sau să afli despre provocările pe care le poți întâmpina și tu. Freelancerii din alte domenii pot avea nevoie de expertiza ta și te pot recomanda altor clienți sau, de ce nu, să faceți echipă pentru proiecte comune.
Nu uita să investești în dezvoltarea personală și profesională
Un avantaj suprem pe care ți-l poate oferi viața de freelancer este că ai posibilitatea să îți organizezi timpul liber în funcție de urgențele proiectelor. Practic, dacă te organizezi eficient, poți să îți acorzi ore libere în miezul zilei sau vacanțe în fiecare perioadă a anului.
Sau există și partea cealaltă nevăzută, când nu îți prioritizezi viața personală și lucrezi chiar și în timpul sărbătorilor legale. Nu uita că ai nevoie de pauze care să îți permită să investești în dezvoltarea personală, în momente de relaxare și în orice îți face plăcere.
De asemenea, ia în considerare și dezvoltarea profesională, prin participarea la cursuri în domeniu, chiar dacă lucrezi pe cont propriu. Sunt importante indiferent de forma de muncă aleasă, de aceea este important să le incluzi în obiectivele profesionale.
Așadar, dacă îți dorești să lași în urmă vechiul program de muncă și să devii freelancer, urmărește cu atenție sfaturile prezentate în acest articol. Te vor ajuta să ai o viziune mai clară și, nu în ultimul rând, să păstrezi un echilibru între muncă și timp liber.
Sursa foto: Shutterstock