Simptomele nevralgiei: ce trebuie să știți pentru un tratament eficient

Nevralgia este o boală care se caracterizează prin afectarea nervilor periferici, ducând la un sindrom dureros de intensitate variabilă. Durerea în nevralgie poate fi ascuțită, arzătoare, iritantă sau dureroasă, iradiază de-a lungul cursului nervului, se intensifică la mișcare, tuse, strănut și alte solicitări.

Este important să înțelegeți că durerea este principalul, dar în niciun caz singurul simptom al nevralgiei. În acest articol, vă vom spune ce alte semne pot fi însoțite de nevralgie, precum și ce trebuie să faceți atunci când apare afectarea nervului neurologic.

Simptomele nevralgiei

După cum am menționat mai sus, principalul simptom al nevralgiei este durerea. Aceasta se poate intensifica cu mișcarea sau impactul mecanic asupra părții corpului pe unde trece nervul afectat. Natura durerii poate fi diferită: asemănătoare unui atac, ascuțită, dureroasă, înțepătoare.

Alte simptome ale nevralgiei pot include:

  • tulburări senzoriale: pot exista tulburări senzoriale în zona nervului afectat – amorțeală, furnicături, arsuri sau scăderea sensibilității la atingere;
  • slăbiciune musculară: în unele cazuri, nevralgia poate fi însoțită de slăbiciune musculară, rigiditate (rigiditate) sau chiar atrofie musculară în zona nervului afectat.
  • Tulburări autonome: nevralgia poate provoca tulburări autonome precum transpirație, înroșirea pielii, lăcrimare sau salivație, convulsii, în funcție de locul unde este afectat nervul.

Această listă de simptome nu este exhaustivă. De exemplu, nevralgia intercostală poate fi confundată cu durerea din inimă, iar nevralgia trigeminală – cu durerea de dinți. Prin urmare, dacă senzațiile dureroase de etiologie „neclară' ar trebui să fie consultate cât mai curând posibil cu un neurolog.

Caracteristici ale tratamentului nevralgiei

Terapia nevralgiei depinde de cauza leziunilor nervoase și de intensitatea sindromului de durere, dar în orice caz ar trebui să fie complexă. Tratamentul poate include componente precum:

  • terapia medicamentoasă: pentru a reduce durerea și inflamația, pot fi prescrise miorelaxante, vitamine B, agenți pentru îmbunătățirea troficității și alte medicamente – în funcție de cauza și natura durerii;
  • fizioterapie: poate fi prescrisă pentru îmbunătățirea circulației sângelui, reducerea tensiunii musculare și accelerarea recuperării țesutului nervos;
  • masaj: poate ajuta la relaxarea mușchilor, îmbunătățirea circulației și reducerea durerii;
  • reflexologia (acupunctura): poate fi utilizată pentru a reduce durerea și a îmbunătăți funcționarea sistemului nervos.

În unele cazuri, poate fi necesară și o intervenție chirurgicală pentru a elimina cauza nevralgiei – de exemplu, sindromul de tunel, compresia nervului de către o tumoare sau hernie de disc.

Tratamentul simptomatic al nevralgiei

Separat merită menționată terapia simptomatică a nevralgiei. Aceasta nu elimină cauza bolii, dar ajută la a face față manifestărilor sale, reducând durerea și îmbunătățind calitatea vieții.

În cazul durerii severe, pot fi utilizați corticosteroizi sub formă orală sau injectabilă, dar astfel de medicamente pot fi prescrise numai de un medic, care selectează, de asemenea, medicamentul specific și doza.

Unele anticonvulsivante, cum ar fi carbamazepina și gabapentina, pot fi eficiente pentru nevralgie, în special nevralgia de trigemen. La fel ca și corticosteroizii, acestea sunt prescrise numai de un medic.

Antidepresivele triciclice pot fi utilizate pentru a trata durerea neurologică cronică.

Și cel mai mare grup de medicamente pentru tratamentul simptomatic – acestea sunt medicamente analgezice. Cel mai „cunoscut' reprezentant al medicamentelor de acest tip este grupul de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). Printre cele mai eficiente și sigure mijloace ale acestui grup este Antinevralgic. Linia are mai multe tipuri de mijloace care pot fi utilizate pentru tratamentul simptomatic al nevralgiei, printre care merită remarcate cum ar fi:

  • Antinevralgic „simplu”  (Antinevralgic P)- conține acid acetilsalicilic (250 mg), paracetamol (150 mg) și cafeină (20 mg);
  • Antinevralgic Forte – conține aceleași componente, dar în alte doze: acid acetilsalicilic (250 mg), paracetamol (250 mg) și cafeină (50 mg).

Ingredientele active incluse în compoziție elimină eficient durerea și reduc inflamația.

Important! Orice remediu pentru nevralgie are contraindicații și este destinat numai utilizării pe termen scurt. Prin urmare, acestea pot fi luate numai în conformitate cu recomandările medicului. Dacă starea nu se ameliorează sau apar noi simptome în termen de 3 zile de la începerea administrării lor – trebuie să consultați din nou medicul.

Fiți sănătoși!

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton