Stilul clasic în designul interior – Principiile de bază

 advertising.ringier
.

Stilul clasic în amenajările interioare creează spații elegante, în care elementul esențial este confortul. O amenajarea interioară în stil clasic este ușor de recunoscut, după elementele ei definitorii:

  • Cromatică calmă și matură
  • Mobilierul impresionant și simetric
  • Configurația echilibrată perfect
  • Detaliile sofisticate.

Astfel, fără să dea impresia unor formalități excesive, o cameră decorată în stil clasic este extrem de primitoare și familiara, iar cel mai important aspect constă în faptul că nu se demodează niciodată.

Din acest articol vei afla care sunt principiile de bază ale acestui stil și cum îl poți transpune chiar la tine acasă.

Istoria stilului clasic

Stilul clasic a apărut în Europa la mijlocul secolului al XVIII-lea, în perioada de tranzit în care când stilul Baroc era deja prea sufocant, iar stilul Roccoco cerea mai multeschimbări. Astfel, arhitecții acelei perioade au creat o combinație între cele două stiluri și așa a  luat viață stilul clasic.

Noul stil s-a bazat pe ideile rationalismului: claritatea formelor volumetrice, concizia și monumentalitatea, regularitatea planificării și absența elementelor inutile. Stilul clasic în designul de interior a atins apogeul în timpul domniei lui Ludovic al XIV-lea în Franța. Un exemplu demn de menționat îl reprezintă Palatul Versailles cu interioarele sale splendide și decor bogat, unde geometria arhitecturală este foarte clară, având o compoziție bine ajustată.

Caracteristicile stilului clasic

Pereții în stilul clasic au o textură deosebită și se obțin cu ajutorul unor tencuielidecorative și a tapetului cu model floral. De asemenea, tavanul este ornamentat cu cornise și profile decorative.

În stilul clasic, formele mobilierului se simplifică, liniile mobilierului se îndreaptă, iar picioarele scaunelor își pierd stilul decorativ, îndeplinind un rol strict funcțional. Cele mai potrivite sunt scaune din catifea.

Podeaua este realizată din lemn masiv și covoare mari din lână sau bumbac.

Elementele specifice antichității sunt nelipsite, astfel că vei întâlni pilastri simpli, cu chenare sau cu striatii, ce imprejmuiesc ferestrele sau ușile, coloane decorative, rozete, oglinzi cu rame dantelate sau cu modele cu frunze.

Iluminatul este un alt criteriu foarte important: candelabrele mari cu multe brațe li becuri în formă de lumânări sau cele care imita cristalul completează perfect stilul elegant.

Paleta croamtică a stilul este una clamă, formată din nuanțe neutre de bej, nisipiu sau crem, combinate cu nuanțe pale de albastru, roz, galben sau verde.

Odată cu trecerea timpului, stilul clasic devine din ce în ce mai căutat și valoros. Chiar dacă nu este simplu de amenajat și cuprinde reguli stricte pe care trebuie să le urmezi, elementele de sine stătătoare și accesorii voluminoase, rezultatul final va fi cu siguranță cel scontat.

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton