Succesiunea este esențială în vederea stabilirii moștenitorilor

 advertising.ringier
.

Există două scenarii prin care bunurile persoanei decedată intră în posesia moștenitorilor. Realizarea testamentului sau succesiunea. Testamentul trebuie să fie realizat în timpul vieții și trebuie să menționeze printre altele care este persoana sau persoanele care urmează să intre în posesia bunurilor deținute de către o persoană după ce aceasta decedează.

În țara noastră  o astfel de practică nu este foarte comună motiv pentru care de cele mai multe ori se ajunge la realizarea procesului de succesiune. Acesta poate fi realizat prin intermediul unui birou notarial.

Pentru că nu în fiecare zi interacționăm cu tot ceea ce presupune procesul de succesiune, în cadrul acestui articol vor fi prezentate principalele informații care trebuie să fie cunoscute astfel încât procesul de succesiune să poată fi realizat în cele mai eficiente condiții.

Cu toate că nimeni nu își dorește ca persoanele dragi să părăsească această viață este normal ca la un moment dat să se întâmple și acest lucru. Din momentul în care survine decesul unei persoane foarte apropiate trebuie realizate toate demersurile necesare pentru a putea primi calitatea de moștenitor. Asta în cazul în care persoana decedată nu a lăsat un testament.

Pași care urmează să fie realizați pentru ca procesul de  succesiune să poată fi realizat eficient

Există anumiți pași care trebuie să fie parcurși pentru ca procesul de succesiune să poată fi realizat respectând legislația aflată în vigoare. Cei mai importanți pași care trebuie să fie parcurși pentru a putea dobândi titlul de moștenitor și pentru a putea intra în posesia tuturor bunurilor care se cuvin moștenitorului sunt următorii:

  • Apelarea la  serviciile oferite de către un notar este primul pas care trebuie să fie realizat pentru ca procesul de succesiune să poată fi inițiat. Din momentul în care notarul este contactat va trebui să respecți tot ceea ce spune acesta pentru ca succesiunea să poată fi realizată într-o perioadă de timp cât mai scurtă.
  • Pentru ca procesul de succesiune să poată fi inițiat este nevoie ca notarului să îi fie oferite anumite documente. În principiu acestea sunt: certificatul de deces, actele de identitate ale  persoanei decedată precum și ale moștenitorilor, actele de proprietate care demonstrează că defunctul a deținut anumite proprietăți precum și documentele fiscale care atestă situația fiscală a persoanei care a decedat.
  • În cazul în care există dispute între moștenitori se îngreunează foarte mult procesul de succesiune. Pentru că o astfel de situație nu este de dorit este recomandat ca înainte de a începe procesul de succesiune să existe înțelegere între toți moștenitorii. Doar în felul acesta lucrurile se vor simplifica foarte mult din toate punctele de vedere. În cazul în care nu există înțelegere între moștenitori există posibilitatea de a putea apela la un mediator. În cazul în care nici acesta nu va putea rezolva neînțelegerile dintre moștenitori trebuie apelat la instanțele de judecată pentru ca lucrurile să intre pe făgașul normal.
  • Realizarea evaluării bunurilor și respectarea termenelor legale privind procesul de succesiune sunt alți doi pași care trebuie să fie parcurși pentru a putea fi dobândit statutul de moștenitor.

Sfaturi pentru alegerea notarului

De cele mai multe ori notarul este persoana calificată să se ocupe de tot ceea ce presupune procesul de succesiune. Pentru că pe piață există foarte mulți notari dar și pentru că nu în fiecare zi avem nevoie de serviciile oferite de către un notar poate fi destul de dificilă identificarea unui notar care să răspundă tuturor nevoilor avute de către client. Identificarea cu ușurință a unui notar capabil poate fi realizată și ținând cont de următoarele sfaturi:

  • Nivelul de notorietate de care se bucură sau nu notarul este un detaliu care trebuie să fie analizat cu atenție deosebită pentru că în funcție de informația obținută se poate trage o concluzie pertinentă. Pentru a putea afla care este nivelul de notorietate al notarului trebuie întrebate persoane care în trecut au avut nevoie de serviciile oferite de către un notar. De asemenea, analizarea informațiilor existente în mediul online reprezintă o altă modalitate prin care pot fi aflate informații cu privire la calitatea serviciilor oferite de către un anumit notar.
  • Specializarea avută de către notar este un alt element care trebuie să fie analizat în vederea identificării notarului care este capabil să ofere serviciile dorite. Evident, trebuie contactat un notar care este specializat în rezolvarea procesului de succesiune.
  • Numărul de cazuri realizate favorabil este un detaliu care dacă nu este analizat cu atenție există riscul de a contacta un notar care nu este capabil să ofere rezultatele dorite.
  • Nu în ultimul rând, onorariul cerut de acesta trebuie să fie analizat în funcție de complexitatea serviciilor pe care le oferă. Există mulți notari care încearcă să profite din punct de vedere financiar de momentul tragic în care se află clientul. Ce trebuie să știe persoanele care au nevoie de un astfel de serviciu este că în piață mai există și alți notari.

Persoanele care aleg în funcție de criteriile enunțate în rândurile de mai sus vor ajunge să facă succesiuni la Biroul Notarial Civilis'. Procedeu rapid si eficient! Pentru a putea afla cât mai multe detalii cu privire la serviciile oferite dar și la care sunt pașii care trebuie parcurși pentru a putea iniția procesul de succesiune, poate fi accesat și site-ul acestui birou notarial.

Notariat-civilis.ro este adresa care trebuie să fie accesată pentru a putea afla toate informațiile necesare în vederea inițierii procesului de succesiune. De asemenea, tot prin intermediul acestui site vei afla și care sunt motivele pentru care trebuie să colaborezi cu specialiștii care lucrează în cadrul acestui birou notarial.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton