Indiferent de vârstă sau sex, cu toții avem etape în viața noastră în care nu ne simțim în cea mai bună formă. Fie că apare un eveniment care ne dezechilibrează emoțional sau că ne simțim pur și simplu mereu obosiți și stresați, este important să ne ascultăm organismul și să îi oferim ce are nevoie. Adesea, este nevoie de odihnă și iubire, de o curățare a spiritului de impuritățile societății și de o revizuire a priorităților.
În general, în viața noastră parcurgem diferite etape și, pe măsură ce evoluăm, învățăm să gestionăm diferit situațiile apărute, să ne păstrăm calmul în momentele dificile. Însă atunci când traversăm perioadele mai puțin fericite, chiar dacă nu avem mereu timp să procesăm toate cele întâmplate și care este impactul lor asupra noastră, este bine să încercăm să ne focusăm pe găsirea soluțiilor și pe părțile bune ale vieții noastre, pentru a găsi puterea de a merge mai departe.
Depășirea problemelor apărute în viața noastră este deseori făcută din instinct, fiind motivați de dorința de a răzbate, fără a conștientiza cu adevărat trăirile noastre și fără a avea timp să ne gestionăm sentimentele.
Tot mai des auzim vorbindu-se despre anxietate, dar multe persoane nu fac diferenţa dintre aceasta şi teamă.
Cum identifici anxietatea
Anxietatea este, de fapt, un sentiment firesc de frică pe care îl resimțim atunci când suntem în pericol. Aceasta provoacă o reacție chimică în noi, ce ne crește ritmul cardiac și ne pregătește corpul să lupte pentru eliminarea problemei apărute ce a cauzat sentimentul de panică. Însă, în ultimii ani, anxietatea a fost mult prea prezentă în viața multora dintre noi și, mai nou, în viața tinerilor aflați în pragul adolescenței.
Atunci când cineva devine anxios în tot mai multe momente, chiar dacă nu există motive reale de pericol, se confruntă adesea și cu insomnii, oboseală și tensiune musculară. Acestea sunt cauzate de faptul că organismul nu se mai poate relaxa, fiind mereu în alertă că ceva rău se va întâmpla.
Cum înveţi să te linişteşti când te simţi anxios
Fiecare organism este diferit şi, deşi oamenii de ştiinţă nu au găsit încă motivele pentru care oamenii suferă de tulburare anxioasă, există câteva modalităţi general valabile la care putem apela atunci când ne simțim cuprinşi de panică.
Atunci când simţim că anxietatea pune stăpânire pe noi, cel mai simplu mod de a ne linişti este să facem o serie de exerciţii de respiraţie. Acestea pot face minuni deoarece ne pot linişti mintea şi, mai ales, tensiunea, care poate atinge cote alarmante. Tehnicile de meditaţie sau orele de yoga pot fi un bun profesor pentru învăţarea cât mai multor exerciţii de respiraţie şi, mai ales, de ajutare a organismului să se relaxeze.
Anii petrecuți în pandemie ne-au adus o mulțime de schimbări în viețile noastre, iar restricțiile impuse ne-au obligat să ne modificăm brusc rutina zilnică și mare parte din obiceiuri. Aceste schimbări bruște venite pe un fond de nesiguranță și, în multe cazuri, chiar panică, au avut un rol extrem de important în echilibrul nostru emoțional, puternic afectat de acestea.
Indiferent cât de bine facem față schimbărilor, este absolut normal ca, în astfel de perioade, să ne simțim debusolați și copleșiți.
Sursa foto: Shutterstock
(P) Material publicitar realizat în colaborare cu Cosmopharm