Suportul psihologic în procesul de recuperare medicală după traumatismele sportive. De ce este important?

 advertising.ringier
.

În unele situații, traumatismele sportive sunt inevitabile, deși nu sunt dorite. Recuperarea după o accidentare poate fi un proces costisitor, lung și complex. Însă, este important ca procesul de recuperare să nu fie axat doar pe tratamentul medical, ci este util a se lua în considerare și gestionarea eficientă a emoțiilor sportivului. De aceea, suportul psihologic este esențial pentru înțelegerea reacțiilor emoționale, adaptarea la situațiile prezente și menținerea motivației pe termen lung. 

Iată câteva dintre beneficiile suportul psihologic pentru o recuperare completă după un traumatism sportiv. 

Crește aderența la tratament

Recuperarea după traumatismele sportive reprezintă un proces complex și de durată. Prin urmare, este destul de ușor a pierde motivația de a urma întocmai recomandările medicului sau de a merge constant la fizioterapie. Spre exemplu, în cazul în care sportivul se confruntă cu simptomele rupturii de ligament incrucisat anterior, ca urmare a disconfortului dat de acest traumatism, pot exista situații în care tratamentul de recuperare poate fi abandonat sau nerespectat în totalitate. 

O abordare empatică și înțelegătoare din partea psihologului, alături de încurajări îi oferă sportivului motivația și implicarea necesare în procesul de recuperare. În plus, relația dintre sportiv și echipa medicală poate fi îmbunătățită, prin deprinderea unor tehnici de comunicare eficiente.

Contribuie la o recuperare mai rapidă

Vindecarea după un traumatism este însoțită și de un disconfort considerabil. Spre exemplu, în cazul unui umar dislocat, durerea resimțită de pacient este destul de intensă și poate periclita procesul de recuperare. 

Însă, în cadrul ședințelor de terapie, sportivul deprinde cu ajutorul psihologului tehnici de gestionare a durerii și strategii eficiente pentru reducerea disconfortului. Printre acestea se pot afla și metodele de relaxare musculară, ce pot ameliora semnificativ senzațiile neplăcute. 

Gestionarea eficientă a emoțiilor

Gândurile, emoțiile și comportamentele se află într-o strânsă conexiune. De aceea, psihologul îi permite pacientului să deprindă metode eficiente pentru a controla gândurile și emoțiile. O mentalitate optimistă este esențială pentru reducerea stresului, a anxietății și pentru o recuperare mai rapidă. 

Gestionarea eficientă a emoțiilor este esențială pentru reducerea riscului de apariție a complicațiilor. Spre exemplu, șocul pe care îl are un sportiv ce se prezintă cu meniscul rupt la medic este destul de mare. Însă, cu o bună abordare terapeutică, sportivul învață să deprindă metode prin care să-și mențină o stare optimă de sănătate și să evite suprasolicitarea articulară. 

Îmbunătățirea motivației și a disciplinei

Menținerea motivației poate fi o provocare pentru mulți sportivi pe parcursul unui proces lung de recuperare. Dar, consilierea psihologică este menită să mențină un nivel crescut de motivație și contribuie la o concentrare maximă asupra obținerii obiectivelor dorite. Deși, mulți sportivi se confruntă cu anxietatea și scăderea încrederii în forțele proprii în ceea ce privește performanța, psihologul aduce metode pentru ca abilitățile dobândite să nu fie pierdute pe perioada recuperării. 

Suportul psihologic pe perioada recuperării după un traumatism sportiv este esențial nu doar pentru o gestionare eficientă a emoțiilor, dar și pentru o recuperare completă. Tehnicile învățate în cabinet pot ajuta sportivii atât în cadrul recuperării, dar și după finalizarea acesteia. Astfel, dacă ai suferit o accidentare sau pur și simplu, dorești să îți îmbunătățești performanțele, nu ezita să apelezi la un psiholog. 

Sursa foto: Freepik

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton