Tensiunea oscilantă: Cauze și tratament

 advertising.ringier
.

Valorile ridicate ale tensiunii arteriale sunt frecvente la nivel mondial, fiind întâlnite la peste un miliard de oameni. Deși este normal ca aceasta să crească și să scadă pe parcursul zilei, atunci când există diferențe semnificative, trebuie..

Valorile ridicate ale tensiunii arteriale sunt frecvente la nivel mondial, fiind întâlnite la peste un miliard de oameni. Deși este normal ca aceasta să crească și să scadă pe parcursul zilei, atunci când există diferențe semnificative, trebuie monitorizată cu atenție, deoarece reprezintă un factor de risc pentru afecțiunile cardiovasculare.

Valori normale ale tensiunii arteriale

Tensiunea arterială este forța pe care sângele o exercită asupra pereților arteriali și este formată din două componente, după cum urmează:

  • Tensiunea arterială sistolică – măsoară presiunea din artere, atunci când inima se contractă.
  • Tensiunea arterială diastolică – măsoară presiunea din artere între contracțiile inimii.

Potrivit comitetului American Național de Prevenire, Depistare, Evaluare și Tratament al Bolilor Cardiovasculare, tensiunea arterială normală are valori de 135/85 mmHg.

Persoanele cu tensiune oscilantă o pot monitoriza cu atenție la domiciliu, prin folosirea unor tensiometre. Este recomandat să o măsori la aceeași oră în fiecare zi, fie că este dimineața, fie seara. 

Cauze ale tensiunii oscilante

Există mai multe cauze responsabile de oscilarea tensiunii arteriale, printre cele mai frecvente aflându-se următoarele:

  • Hipertensiunea de halat alb, care apare la pacienții îngrijorați de consultul medical, atunci când este măsurată de medic;
  • Administrarea anumitor medicamente, precum beta-blocantele sau diureticele;
  • Dezechilibrele hormonale;
  • Consumul ridicat de alimente bogate în zahăr, sare sau grăsimi;
  • Infecțiile fungice, virale și bacteriene;
  • Afecțiunile renale, tiroidiene și diabetul;
  • Apneea de somn;
  • Reacțiile alergice;
  • Consumul cronic de alcool și fumatul.

Cum să ții tensiunea arterială sub control?

Medicul poate recomanda administrarea unor medicamente ce stabilizează tensiunea arterială. Alături de acestea, există modificări ale stilului de viață, ce îți permit să o ții sub control, precum renunțarea la fumat sau reducerea excesului ponderal.

Include în alimentația ta mai multe legume, cereale integrale, fructe și proteine, ce îmbunătățesc funcțiile cardiovasculare, dar și starea generală de sănătate.

Evită consumul ridicat de sare sau zahăr, respectă o rutină de exerciții fizice, limitează consumul de alcool și evită băuturile bazate pe cofeină. Pot fi de ajutor practicile de gestionare a stresului, precum yoga sau meditația, recunoscute pentru beneficiile aduse asupra îmbunătățirii stării de spirit.

Introdu treptat toate aceste modificări, care sunt necesare atât pentru a stabiliza tensiunea arterială, cât și pentru a menține o stare optimă de sănătate.

Discută cu medicul tău despre necesitatea monitorizării tensiunii arteriale la domiciliu și achiziționează un tensiometru. Acesta poate fi cumpărat din farmacii sau din magazinele de tehnică medicală, alături de o varietate de alte produse, precum aparate de aerosoli, glucometre sau pulsoximetre, ce sunt de ajutor în monitorizarea eficientă a sănătății.  

 Articol redactat de Agentia Campaigns.

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton