Terapia ABA: mituri şi realităţi

 advertising.ringier
.

Terapia ABA (Analiză Comportamentală Aplicată) a fost, de-a lungul anilor, subiectul a multiple controverse, dând naştere la numeroase mituri. Deşi este una dintre cele mai eficiente terapii care vin în sprijinul copiilor diagnosticaţi cu tulburare de spectru autist, numeroasele mituri care roiesc în jurul acestei terapii pot descuraja oamenii care vor să o încerce. De aceea, acest articol va prezenta, pe larg, cele mai frecvent întâlnite mituri despre terapia ABA.

Iată cele mai frecvent întâlnite mituri despre Terapia ABA şi realitatea din spatele lor:

  1. ABA este o terapie gândită doar pentru copii mici

Primul şi cel mai frecvent întâlnit mit despre terapia ABA este că ar fi o metodă terapeutică gândită şi construită exclusiv pentru nevoile de dezvoltare ale copiilor de vârste mici. Deşi cea mai mare eficacitate a terapiei ABA a fost demonstrată în cadrul copiilor mici, terapia ABA poate fi o unealtă folositoare şi pentru adolescenţii şi adulţii care îşi doresc o îmbunătăţire a comportamentelor lor sociale şi o mai bună gestionare și înțelegere a  emoţiilor lor.

  1. Terapia ABA este o terapie rigidă

Un alt mit frecvent auzit despre terapia ABA este cel legat de rigiditatea acestei metode terapeutice. Foarte multe voci, mai mult sau mai puţin avizate, susţin că este o metodă terapeutică ce prezintă posibilităţi limitate de personalizare în funcţie de nevoile clientului. În realitate, însă, o şedinţă de terapie ABA este extrem de flexibilă, conceptele sale fiind clădite pe principiul evaluării continue şi al învăţării despre mecanismele comportamentale ale fiecărui copil sau client adult. Astfel, terapia ABA evoluează odată cu clientul, pentru a facilita accesul acestuia la o calitate a vieţii mai bună şi o integrare socială mai lină.

  1. Terapia ABA este o terapie traumatizantă

Una dintre cele mai frecvente controverse ţine de mitul conform căruia terapia ABA este traumatizantă, în special pentru copiii mici. Potrivit mitului, ABA ar pune accent doar pe rezolvarea comportamentelor nedorite, nu şi pe emoţiile celor mici, de multe ori fiind asociată chiar cu tehnica dresajului. În realitate, însă, această ipoteză este foarte departe de adevăratul scop al ABA! Terapeuţii ABA sunt instruiţi să îşi adapteze modul de lucru la nevoile şi particularităţile fiecărui copil, să lucreze cu ei într-o manieră blândă şi respectuoasă. Gestionarea emoţiilor este o parte fundamentală a terapiei ABA, cei mici învăţând, împreună cu terapeutul, tehnici sănătoase de recunoaştere, înţelegere şi gestionare a emoţiilor, indiferent de natura acestora.

  1. Terapia ABA este doar despre normalizare'

Un mit pe care îl vei auzi des de la persoanele care sunt împotriva terapiei ABA este că această terapie este doar despre „normalizare,' despre a face copiii, adolescenţii şi adulţii diagnosticaţi cu tulburări de spectru autist să înveţe cum să se conformeze standardelor sociale. De fapt, scopul fundamental al terapiei ABA este de a sprijini activ clienții în călătoria lor spre atingerea potenţialului maxim şi de a le valorifica punctele forte, astfel încât vieţile lor să fie cât mai împlinite şi mai pline de însemnătate.

În consecință, deși există multe mituri şi controverse legate de terapia ABA, cel mai indicat este să te documentezi, iar mai apoi să te programezi la o şedinţă cu un psihoterapeut ABA pentru a afla mai multe detalii. Numai un psihoterapeut bun îți va putea clarifica toate nedumeririle pe care le ai despre acest subiect. Așadar, programează-te o întâlnire cu un specialist în terapie ABA de pe site-ul terapie-realm.ro şi lasă-i pe experţi să răspundă tuturor întrebărilor tale!

Sursă foto: unsplash.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton