Termenii pe care este important să îi cunoști dacă vrei să-ți deschizi o afacere

 advertising.ringier
.

Drumul antreprenorial, pe lângă pasiune, este construit și prin noțiuni-cheie de bază, pe care este important să le cunoști, chiar înainte de a porni în această etapă. Astfel, dacă ți-ai propus să îți transformi pasiunea în business, îți prezentăm un vocabular de termeni pe care să-l ai la îndemână de la început, cât și pe parcurs. 

Obiective SMART

Obiectivele SMART reprezintă un start în orice afacere pentru a avea succesul dorit, pentru că aduc claritate. Când obiectivele sunt specifice, clare și bine definite, atunci direcția generală este una realizabilă. 

Cum se stabilesc obiectivele SMART?

  • specifice: cine este implicat, ce vrei să faci, unde și când se va întâmpla?
  • măsurabile: cum știi că reușești ce ți-ai propus?
  • accesibile: se poate realiza în termenii stabiliți?
  • relevante: este relevant pentru dezvoltarea finală?
  • termeni stabiliți: care este termenul de finalizare?

Încearcă să răspunzi la aceste întrebări și să stabilești clar obiectivele, astfel încât să ai o bază solidă la care te poți întoarce ori de câte ori simți că te împotmolești. 

Franciza

Trebuie să știi că, dacă te bate gândul să fii antreprenor, poți să devii unul fără a începe o afacere de la zero, printr-o franciză. 

Franciza este procesul prin care proprietarul unei afaceri vinde drepturile asupra modelului său de business, sistemelor aferente și mărcii comerciale unei terțe părți. Astfel, franciza nu devine o afacere în sine, dar este un mijloc prin care îți poți dezvolta o bază de clienți în aria ta geografică, fără anumite costuri pe care le-ar presupune extinderea unei afaceri de la zero. 

De îndată ce ai studiat și cunoscut mai multe francize, poți să te aventurezi în acest drum, cu beneficiile aferente pe care le oferă. 

Growth hacking

O afacere în zilele noastre înseamnă și o aliniere la nevoile pieței, dar și o diferențiere față de competiție, pentru ca oamenii să aleagă produsele tale. Vei avea nevoie să investești și în toate formele creative de promovare existente, prin urmare, e nevoie să știi ce înseamnă și growth hacking. 

Growth hacking reprezintă o abordare creativă, pentru a crește afacerea la început de drum. Este o nouă formă de marketing, care îmbină mai multe elemente, cum ar fi creativitatea, experimentarea și creșterea businessului. Mai pe scurt, încerci diferite forme creative de a crește vizibilitatea afacerii, iar la final analizezi ce opțiune este cea mai la îndemână și cu rezultate sigure, pentru a investi efort și timp în ea. 

CRR

Sau Customer Retention Rate este un indicator important, care îți arată dacă satisfacția clienților se menține după ce au intrat în contact cu produsele tale. Asta îți arată și dacă businessul tău este pe drumul cel bun și câți clienți au rămas fideli pe o anumită perioadă. 

În funcție de industria în care activezi, îți poți da seama dacă afacerea este rentabilă după un calcul simplu: [(E-N)/S] x 100 (E – clienții de la sfârșitul perioadei de timp măsurate, N – clienții noi câștigați în perioada măsurată, S – clienții de la începutul perioadei). 

CAC

Customer Acquisition Cost este costul de achiziție al unui client. Prin acest indicator, aduni costurile de marketing, salarii, vânzări etc. și îl împarți la numărul de clienți pe care l-ai obținut într-o anumită perioadă. 

Practic, calculezi cât ai consumat pentru a atinge noi consumatori, un detaliu important pe care trebuie să îl ai în considerare pentru ca afacerea ta să prospere. 

Analiza de risc

Orice afacere are și riscuri pe care trebuie să le cunoști atât înainte de a începe să o construiești, cât și pe parcurs. Astfel, trebuie să efectuezi și o analiză de risc care se concentrează pe amenințările potențiale ce pot afecta operațiunile normale, cât și riscurile legate de modelul de business și de piață. 

Aceștia sunt doar cinci termeni importanți pe care trebuie să îi cunoști, indiferent dacă vrei să dezvolți o afacere de la zero sau să pornești cu o imagine deja formată, cum este cazul francizei. 


Sursa foto: freepick.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton