Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/man-in-black-jacket-and-black-pants-sitting-near-silver-vehicle-3807386/
Condițiile meteo influențează mult modul în care autoturismul rulează pe carosabil. România are un climat temperat continental, cu vreme de toate tipurile, care solicită adaptabilitate din partea șoferilor. Din perspectiva condițiilor meteo, cele mai importante componente ale mașinii sunt anvelopele. Utilizarea cauciucurilor potrivite pentru sezonul în care șofezi este esențială pentru siguranța în trafic și menținerea autoturismului în stare optimă.
Alegerea anvelopelor pune mulți șoferi în dificultate. În afară de dimensiuni și modelul benzii de rulare, anotimpul pentru care anvelopele sunt realizate reprezintă un criteriu care trebuie luat în considerare. Din această perspectivă, se disting 3 tipuri de cauciucuri: de vară, de iarnă și all season. Citește în continuare pentru a afla ce caracteristici are fiecare și când este recomandat.
Anvelopele de iarnă
În România și alte țări, montarea anvelopelor de iarnă este obligatorie. Legea impune utilizarea lor când zăpada, gheața sau poleiul acoperă carosabilul. Totuși, este bine să folosești anvelope de iarnă de la diverși producători imediat ce temperatura scade sub 7 grade, pentru că materialul din care sunt făcute este mai bine adaptat frigului decât cel din componența anvelopelor de vară. Cauciucul din anvelopele de iarnă se înmoaie la frig, pentru a avea aderență mai bună atât pe carosabil uscat, cât și ud sau înghețat.
Anvelopele de iarnă au adâncituri mari și numeroase șanțuri mici așezate în zig-zag pe toată suprafața lor. Adânciturile au rolul de a disipa zăpada, iar șanțurile oferă tracțiune bună pe porțiunile alunecoase. Cauciucurile de iarnă se recomandă pentru zonele din afara orașelor, pe drumurile care se curăță rar sau cu întârziere. Bineînțeles, sunt indispensabile în zonele montane și geroase, unde predomină poleiul. Dacă ai o mașină mare, trebuie să știi ca inerția ei este mare, deci pe suprafața alunecoasă cauciucurile de iarnă sunt mai mult decât necesare.
Anvelopele de vară
Când vremea devine caldă și termometrele indică mai mult de 7 grade, se recomandă utilizarea cauciucurilor de vară. Acestea sunt fabricate dintr-un material mai subțire și au blocuri mari pe banda de rulare, care asigură contact maxim cu carosabilul. De asemenea, reacționează bine la temperaturi crescute și stabilizează eficient mașina în timpul întoarcerilor.
La temperaturi scăzute, anvelopele de vară au performanțe scăzute. Materialul din componența lor devine dur și nu mai asigură tracțiunea necesară. În plus, frigul poate produce crăpături în benzile de rulare. Pentru că aceste daune apar din cauza folosirii pneurilor în condiții improprii, garanția nu le acoperă. Prin urmare, îți recomandăm să folosești cauciucurile de vară când vremea este îndeajuns de caldă.
Cauciucurile all season
Cand șofezi, condițiile de drum se pot schimba în câteva ore sau de la o zi la alta. Alteori, traversezi zone climatice diferite, în special când călătorești pe distanțe mari. În aceste situații, anvelopele all season se dovedesc cele mai bune. Materialul din componența lor este asemănător celui din cauciucurile celor de iarnă, dar mai tolerant cu căldura. Anvelopele all season au blocurile de pe suprafața de rulare așezate astfel încât să ofere stabilitate și tracțiune atât vara, cât și iarna. Totuși, temperaturile prea mari sau excesiv de mici le scad performanța. De asemenea, se uzează mai repede.
Cauciucurile all season se recomandă pe drumuri urbane, pe care plugurile trec des, sau în zone cu climat blând, fără temperaturi extreme, cum este litoralul. De asemenea, sunt indicate pentru autoturismele mici și medii. Este important să verifici cu atenție dimensiunile înainte de a le achiziționa. Este util să citești și ratingul de viteză de pe anvelope și să alegi unele de calitate, care să reziste mult timp.
Anvelopele sunt componente esențiale ale autoturismului. Indiferent ce tip folosești, alege întotdeauna cauciucuri de calitate.