https://www.pexels.com/photo/woman-putting-on-her-contact-lens-5843363/
Lentilele de contact sunt dispozitive medicale confecționate dintr-un material plastic subțire și transparent, destinate aplicării la nivelul ochiului. Sunt utilizate pentru corectarea unor afecțiuni ale vederii sau, uneori, pentru schimbarea culorii ochilor sau pentru corectarea unor defecte. În anumite cazuri, lentilele de contact pot reprezenta o alternativă a ochelarilor pentru ameliorarea vederii [1]. Citește în continuare și află care sunt principalele tipuri de lentile de contact!
Lentilele de contact rigide
Lentilele de contact rigide reprezintă cel mai întâlnit tip de lentile și sunt adesea confecționate dintr-o combinație între plastic și alte materiale, fiind rezistente la formarea de depozite la suprafața lentilei [2]. Aceste lentile sunt permeabile pentru gaze, permițând trecerea oxigenului din mediu înspre globul ocular [1]. Datorită rigidității lor, pot oferi o vedere mai bună în situația în care corneea este curbată, acestea fiind folosite în special ca lentile de contact pentru astigmatism sau keratoconus [1].
În general, lentilele de contact rigide oferă o vedere mai clară și au o durată de viață mai lungă comparativ cu lentilele moi. Cu toate acestea ochiul poate avea nevoie de o perioadă mai lungă de adaptare în cazul lentilelor rigide, motiv pentru care acestea sunt destinate în special utilizării pe termen lung [2,3].
Lentilele de contact moi
Lentilele de contact moi sunt confecționate dintr-un material plastic mai flexibil și tind să fie mai confortabile și mai ușor de ajustat decât lentilele de contact rigide. Din acest motiv, majoritatea pacienților preferă în general lentilele de contact moi. În funcție de durata de purtare și de posibilitatea refolosirii, există mai multe tipuri de lentile de contact moi [2].
Lentilele de contact zilnice
Lentilele zilnice sunt potrivite pentru persoanele care le folosesc ocazional. Acestea sunt destinate utilizării pe timpul zilei, fiind îndepărtate înainte de culcare. Mare parte dintre lentilele de contact zilnice sunt de unică folosință, însă există și variante ce pot fi folosite timp de o săptămână sau două [1].
Lentilele de contact cu purtare prelungită
Spre deosebire de lentilele zilnice, acest tip de lentile pot fi purtate și în timpul nopții, însă îndepărtarea acestora este necesară cel puțin o dată pe săptămână pentru curățare. Unele lentilele cu purtare prelungită pot fi de unică folosință, destinate utilizării până la 30 de zile și pot necesita o curățare mai rară sau chiar nicio curățare. Totuși, aceste lentile nu pot fi folosite pentru corectarea tuturor problemelor de vedere, iar manipularea se poate dovedi mai dificilă [3].
Lentilele de contact cosmetice
Acest tip de lentile este lipsit de dioptrii și nu corectează vederea, însă este fabricat dintr-un material plastic colorat ce poate schimba aspectul ochilor. Suplimentar schimbării culorii irisului, lentilele cosmetice pot fi utilizate și pentru mascarea unor defecte din naștere sau a defectelor apărute ca urmare a unor traumatisme [1].
În concluzie, lentilele de contact pot fi utilizate pentru corectarea vederii sau din motive cosmetice. În funcție de caracteristicile lentilelor, ele pot fi purtate pe timpul zilei sau pe o perioadă mai lungă de timp, însă respectarea instrucțiunilor producătorului este esențială pentru a preveni apariția infecțiilor. Discută și tu cu medicul oftalmolog și află dacă lentilele de contact reprezintă o opțiune pentru corectarea vederii tale!
Surse informative
- Boyd, Kierstan. Contact Lenses for Vision Correction.’ American Academy of Ophthalmology, 22 Apr. 2022, www.aao.org/eye-health/glasses-contacts/contact-lens-102.
- Contact Lens Types.’ Centers for Disease Control and Prevention, 11 Jan. 2022, www.cdc.gov/contactlenses/contact-lens-types.html.
- Types of Contact Lenses.’ American Optometric Association, www.aoa.org/healthy-eyes/vision-and-vision-correction/types-of-contact-lenses?sso=y.