Arta condimentării preparatelor culinare este una foarte veche, ce datează din epoca paleolitică. Asezonarea cu usturoi, chimen, muștar sau diferite plante aromatice dădea o savoare aparte mâncărurilor, mirodeniile fiind aduse uneori din țări îndepărtate. Cu timpul, s-a observat că rolul condimentelor este unul extrem de valoros pentru că, pe lângă gustul desăvârșit pe care-l oferă mâncării, acestea au și numeroase beneficii asupra sănătății organismului. Astăzi avem la dispoziție o mulțime de arome interesante și sofisticate, însă există și condimente simplu de folosit, care îți pot transforma bucatele într-o adevărate delicatesă. Iată despre ce este vorba:
- Piper
Este unul dintre acele condimente bio extrem de cunoscute și folosite în toată lumea, în special pentru gustul iute. Acesta se găsește în forme distincte, respectiv alb, negru, verde și roșu. Cel mai iute este considerat piperul alb, în timp ce sortimentele celelalte sunt, mai degrabă, mult mai aromate. Piperul se utilizează pentru aproape toate felurile de mâncare, fie ele preparate cu diverse tipuri de carne sau cu legume. În plus, deține proprietăți medicinale extraordinare, printre care se numără stimularea tractului digestiv, prevenirea balonării sau a gazelor intestinale.
- Boia
Dacă obișnuiești să gătești acasă, cu siguranță nu trebuie să-ți lipsească din bucătărie boiaua sau paprika, așa cum mai este cunoscută. Obținută prin pisarea ardeiului roșu uscat, dulce ori picant, aceasta este perfectă pentru a obține un gust remarcabil. Boiaua oferă mâncării un plus de savoare, dar și o culoare foarte plăcută. De asemenea, conține o cantitate însemnată de vitamina C.
- Usturoi
Cunoscut ca fiind un puternic agent imuno-stimulent, usturoiul este un condiment cu gust inconfundabil. În stare crudă, acesta este iute și puțin înțepător, dar odată preparat, îi transferă preparatului culinar aroma sa specifică. Poate fi utilizat în numeroase rețete, însă nu în exces, pentru că tinde să acopere celelalte gusturi.
- Chimion
Intens, foarte parfumat, cu gust ușor de nucă și notă pământoasă, chimionul este un condiment incredibil de versatil. Se utilizează la Tahini și este cel care le conferă chifteluțelor Falafel gustul unic, dar și pentru a aromatiza fripturile sau mâncărurile cu linte și fasole. Totodată, chimionul este un ingredient de bază pentru multe amestecuri de condimente, cum ar fi pudra de chili și curry.
- Cimbru
Cu toate că își are originile în zonele mediteraneene, cimbrul este unul dintre condimentele des folosite în bucătăria românească. Acesta poate aromatiza diverse preparate culinare, oferă o savoare deosebită cărnurilor, rumenește frumos fripturile și intensifică gustul altor condimente.
- Coriandru
O plantă extraordinară, coriandrul oferă frunze, semințe și rădăcină spre a fi folosite drept condimente. Se găsește în bucătăriile din întreaga lume, fiind asociat des cu salatele, murăturile, mâncărurile cu carne de pui și pește. Frunzele de coriandru se utilizează îndeosebi la preparatele picante, având o aromă de citrice, iar semințele, cu gust de alună, în sosurile pentru pui.
- Scorțișoară
Foarte apreciată pentru proprietățile sale aromatice, scorțișoara este unul dintre cele mai îndrăgite condimente orientale. Sursă importantă de fier, mangan, calciu și fibre, aceasta poate fi utilizată ca baton sau pudră, fie în deserturi, fie în mixuri de condimente pentru preparate cu carne, precum shaorma.
- Oregano
În bucătăria mediteraneană și latino-americană oregano este un condiment de bază pentru multe feluri de mâncare. Are o aromă caldă, ușor amară, de aceea este un condiment ideal pentru pizza, pui prăjit, sos de roșii, creveți la grătar sau cartofi prăjiți.
- Pătrunjel
Se întâlnește des în bucătăria tradițională românească, dar se clasifică și drept una dintre cele mai importante plante aromatice ale gastronomiei mondiale. Pătrunjelul este utilizat constant în supe sau tocănițe pe bază de carne, dar poate fi și presărat, proaspăt ori uscat, peste numeroase preparate culinare, pentru a le oferi un gust răcoritor și aromat.
Condimentele sunt cele care pot transforma un preparat simplu, care nu are niciun gust, într-unul care să răsfețe papilele gustative. Savoarea lor deosebită oferă mâncărurilor o aromă delicată sau intensă și te ajută să creezi tot felul de bunătăți. Așadar, nu trebuie să-ți lipsească din bucătărie!
Sursa foto: unsplash.com
Citeşte şi despre cum să faci amestec de ierburi de Provence!
Vezi şi ce este zatar şi cum se consumă!