Trei probleme de sănătate frecvente în sezonul rece și soluții pentru prevenirea lor

 advertising.ringier
.

Toamna este perioada de vârf pentru multe afecțiuni virale, deoarece temperaturile scăzute pot afecta sistemul imunitar și astfel vulnerabilitatea la infecții crește. Infecțiile virale se transmit cu ușurință și reprezintă un risc pentru sănătatea organismului. Copiii mici, persoanele în vârstă și cele cu un sistem imunitar slab sunt categoriile de risc pentru a dezvolta problemele medicale sezoniere.

Prevenția reprezintă cea mai eficientă metodă de protecție împotriva bolilor virale care sunt frecvente în timpul sezonului rece. De asemenea, toamna, alergiile sunt probleme medicale comune.

Îți prezentăm, în rândurile următoare, câteva dintre cele mai frecvente probleme de sănătate din sezonul rece:

Alergiile

Ambrozia și sporii de mucegai sunt cei mai mari declanșatori de alergii în sezonul autumnal. Persoanele care suferă de alergii sezoniere pot observa apariția simptomelor mai ales în zilele ploioase, când polenul se răspândește mai rapid în aer.

Printre manifestările alergiilor se numără prurit (mâncărime), ochi înlăcrimați, nas înfundat, pierdere temporară a mirosului, dureri de cap, tuse și oboseală.

Pentru a evita alergiile sezoniere, este indicat ca ferestrele și ușile locuinței să fie închise în timpul zilei, iar plimbările în aer liber (mai ales în zonele poluate) să fie reduse.

Pe de altă parte, pentru a trata simptomele alergiilor sunt recomandate antihistaminice. Aceste medicamente opresc histamina, o substanță chimică ce este eliberată când organismul detectează factori dăunători.

Răceala

Răceala poate fi dezvoltată în orice anotimp, însă toamna este momentul de vârf. Apare ca urmare a infectării cu o serie de virusuri diferite, precum rinovirusuri, parainfluenza și coronavirusuri sezoniere.

Simptomele răcelii apar gradual, primele manifestări fiind dureri în gât, nas înfundat sau rinoree. Totodată, durerile la nivelul întregului corp, tuse, strănut și febră se numără printre simptomele răcelii.

Pentru a preveni răceala, igiena mâinilor este esențială. Spală-te pe mâini pe tot parcursul zilei, mai ales după folosirea mijloacelor de transport în comun și după ce ai atins diferite obiecte. Totodată, înainte de a mânca, este indicată spălarea mâinilor.

În plus, evită să petreci timp în locuri aglomerate, urmează o dietă echilibrate, ține nivelul de stres sub control și asigură-te că ai parte de suficientă odihnă (specialiștii recomandă între 7 și 9 ore în fiecare noapte).

Tratamentul pentru răceală este, de regulă, simptomatic, cu analgezice pentru ameliorarea durerilor.

Gripa

Gripa reprezintă o infecție respiratorie contagioasă, care atacă sistemul respirator (nas, gât și plămâni) și este cauzată de virusuri gripale, care sunt mai frecvente în sezonul rece.

Cu toate că această afecțiune poate trece de la sine, trebuie tratată cu multă atenție, întrucât reprezintă un risc pentru sănătate, mai ales pentru anumite categorii de persoane, precum nou-născuții, vârstnicii și bolnavii cronici. Lăsată netratată, gripa poate provoca anumite complicatii, precum bronșita și pneumonia. În cazuri extreme, gripa poate cauza decesul persoanei afectate.

Simptomele gripei apar brusc. Printre cele mai comune se numără febră, frisoane, dureri în gât, rinoree, nas înfundant, tuse seacă, dureri musculare, oboseală, diaree și presiune la nivelul pieptului.

Cea mai bună metodă de a preveni gripa este vaccinarea, deoarece astfel sistemul imunitar produce anticorpi, care luptă împotriva infecțiilor. Totodată, evitarea spațiilor aglomerate și spălarea frecventă a mâinilor sunt acțiuni care contribuie la prevenirea gripei.

Pentru formele ușoare de gripă nu sunt necesare medicamente antivirale. La fel ca în cazul răcelii, gripa se poate trata simptomatic. Odihna și hidratarea se numără printre cele mai bune remedii pentru gripă.

Sezonul rece favorizează răspândirea virusurilor și a alergenilor, astfel că virozele și alergiile sunt mai frecvente toamna. Pentru că prevenția reprezintă cea mai bună metodă de a ține factorii dăunători la distanță, este recomandată spălarea frecventă a mâinilor, evitarea atingerii feței și limitarea ieșirilor în spații aglomerate.

Sursă foto: Freepik

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton