Dacă locuiești la bloc, spațiul pe care îl ai la dispoziție nu este unul pe care l-am numi generos. Asta nu înseamnă însă că trebuie să te resemnezi cu asta și să îți motivezi în acest fel aglomerația de piese de mobilier, decorațiuni și alte obiecte care se găsesc prin casa ta. Dimpotrivă, chiar și atunci când ai un living mic, tot există unele soluții prin care reușești să oferi acestui spațiu acel plus de suflet de care are nevoie. Am apelat și noi la specialiști în domeniu care ne-au oferit câteva recomandări în acest sens, și pe care ți le prezentăm și noi, în rândurile de mai jos.
Un covor mare, pentru un living mic
Alegerea unui covor mic pentru un living de dimensiuni reduse este una dintre cele mai frecvente erori pe care le fac oamenii atunci când își amenajează această cameră. Dimpotrivă, specialiștii în design interior susțin că dacă vei opta pentru un covor mare, vei oferi iluzia celor care îți vor intra în casă, că livingul tău este mult mai spațios decât este în realitate. În schimb, un covor mic va arăta oarecum disproporționat în raport cu piesele de mobilier și de aceea parcă mai micșorează și mai mult camera. Pentru a nu greși, lungimea covorului ar trebui să fie aceeași cu cea a canapelei. De fapt, într-un living de dimensiuni reduse, covorul este cel în jurul căruia amenajezi piesele de mobilier și îți oferă și indicia legate de decorațiunile pe care vrei să le folosești.
Canapeaua nu trebuie lipită de perete
Chiar dacă tu crezi că atunci când lipești canapeaua de perete câștigi spațiu în plus pentru livingul tău, adevărul este că vizual camera va părea mult mai mică. Nu proceda în acest fel, ci mai bine trage atât fotoliile, cât și canapeaua, ceva mai aproape de centru camerei. De asemenea, piesele de mobilier trebuie astfel arantajate încât să ofere un îndemn spre relaxare, și nu un spațiu rigid, din care abia aștepți să scapi.
Lumina naturală este avantajul tău
Nu ți-am spus o noutate, nu-i așa? Știai și tu prea bine acest mic truc, iar în acest sens trebuie să fii ceva mai atent/ă atunci când ai pornit în căutarea de perdele si draperii care să se potrivească perfect. În acest caz, nu ai nevoie de draperii care să oprească lumina naturală, ci de unele confecționate din materiale ușoare, vaporoase și de preferat, deschise la culoare. Livingul tău va avea un aspect de-a dreptul spectaculos așa.
De asemenea, un mic truc pe care îl folosesc specialiștii în domeniu, este să monteze o galerie ceva mai lungă decât geamurile. Vizual, vei avea impresia unui spațiu mai mare, iar practic, cei putea trage draperiile într-o parte în așa fel încât lumina naturală să pătrundă cât mai mult în această cameră.
Piese de mobilier multifuncționale
Piesele de mobilier pot îndeplini și alte roluri, nu doar cel clasic, pentru care au fost gândite. Astfel, canapeaua sau fotoliile pot fi prevăzute cu spații de depozitare care te ajută să ții acolo lenjeria de pat sau orice altceva consideri tu că nu trebuie să se afle la vedere. Înlocuiește biblioteca obișnuită cu niște rafturi pentru cărți și livingul va căpăta și un plus de personalitate. Comoda TV ar trebui să aibă multe sertare, pentru a putea depozita acolo telecomanda, unele cabluri sau oricare alte gadget-uri se mai găsesc prin cameră. Sunt trucuri mici, dar de efect, care te vor ajuta să economisești mult spațiu.
Culoare diferită pentru tavan
Dacă din păcate livingul tău nu are parte de prea multă lumină naturală, poți suplini acest neajuns cu un tavan colorat într-o nuanță mai deschisă decât cea folosită pentru pereți. Albul este perfect. De asemenea, spoturile amplasate strategic, la îmbinarea cu pereții, aduc un plus de valoare camerei.
Mobilier cu margini rotunde
Într-un living mic, acele piese de mobilier masive sau cu marginile ascuțite nu au ce căuta. Aglomerează și mai mult spațiul, așa că optează pentru acele piese de mobilier cu margini rotunjite. Vei observa imediat diferența.
Oglinzile, micul tău truc care funcționează de fiecare dată
Tot pentru a sugera impresia că livingul tău este mult mai spațios decât în realitate, oglinzile sunt cele mai bune prietene ale tale. Ele au capacitatea de a mări din punct de vedere vizual spațiul, și aceasta deoarece reflect lumina. Fiind vorba despre un living mic, o oglindă ceva mai mare, cu o ramă simplă, ar trebui să fie de ajuns. Dacă ai posibilitatea, monteaz-o pe peretele opus ferestrei și vei obține un efect de-a dreptul spectaculos.
Nu exagera cu obiectele de decor
Da, știm, decorațiunile sunt cele care fac diferența, care oferă personalitate oricărui spațiu. Totuși, dat fiind dimensiunile reduse ale acestuia, nu este cazul acum să exagerezi cu ele. Dimpotrivă, știi cum se spune ‘less is more’, așa că mare atenție din acest punct de vedere.
Culoarea face diferența
Culorile folosite în livingul tău îi pot oferi acestuia mai multă profunzime și chiar iluzia unui spațiu mai mare. Optează însă în acest caz pentru acele nuanțe deschise, tonuri pale. Nici măcar acel alb simplu nu mai este acum o soluție, ci optează pentru tonuri mai calde, plăcute ochiului.
Nu este deloc dificil să poți amenaja așa cum trebui un living mic. Trebuie doar să fii atent la acele mici detalii care fac diferența, să nu exagerezi cu decorațiunile, piesele de mobilier și nu uita că și culorile contează enorm!