Nu încape nicio îndoială faptul că florile au o capacitate absolut fascinantă de metamorfoză. Ele pot fi atât cadouri, cât și modalități de a felicita pe cineva, simboluri pentru emoții, dar și decorațiuni pentru locuință sau birou.
În această categorie intră, indubitabil, și calele. Aceste flori sunt folosite, deopotrivă, atât pentru aranjamente florale deosebite și buchete de mireasă, dar și în cadrul evenimentelor mai puțin fericite, cum sunt înmormântările.
Istoria calelor începe cu anul 1700, în jurul lor fiind o mulțime de mituri și semnificații, ceea ce le-a transformat în flori extrem de populare în cadrul oricăror evenimente importante din viața oamenilor.
Ce simbolizează cala?
Cala este o floare elegantă, asociată, cel mai adesea, cu puritatea, eleganța, gândurile și trăirile pozitive. De-a lungul timpului, aceste flori nu s-au bucurat doar de popularitate, ci și de teorii contradictorii.
În cazul calelor din buchetul de mireasă, aceste flori sugerează puritatea femeii și speranța la o viață bogată și fertilă. Fiind o floare extrem de elegantă, se recomandă a fi folosită și în aranjamente florale speciale, care să se potrivească oamenilor rafinați.
Cele mai populare semnificații ale calelor sunt:
- Frumusețe copleșitoare;
- Renaștere – în fiecare an calele înfloresc după ce se termină iarna;
- Credință, puritate – calele apar chiar în tablouri cu Fecioara Maria sau alte opere de artă;
- Depășirea obstacolelor din viață – calele rezistă chiar și în condiții vitrege;
- Energie, inocență;
- Eleganță și rafinament.
Și culorile calelelor au o simbolistică specială. Culoarea clasică rămâne albă, fiind și foarte populare, nici nu este de mirare că se folosesc atât de des în aranjamentele florale. Totodată, calele mai au și alte nuanțe, precum:
- Galben și portocaliu – care simbolizează recunoștință, creștere, bucurie, schimbare;
- Mov – sugerează perfecțiune, putere, reînnoire, regalitate;
- Roz – simbolizează admirația, flirtul și aprecierea;
- Negre – sunt mai puțin cunoscute, iar ca simbolistică sugerează pasiunea, misterul și intensitatea.
Ai primit în dar cale? Așa poți avea grijă de ele
Este important de știut faptul că buchetele de cale pot rezista între 7 și 15 zile, mai ales dacă sunt ținute în mediu prielnic. Aceste flori preferă temperaturile de 14-16 grade Celsius și este foarte important să nu fie expuse direct la razele solare.
Superstiții din bătrâni despre cale
Sunt multe superstiții legate de aceste flori. Prima dintre ele, conform bătrânilor, este aceea că floarea trebuie crescută în grădinile persoanelor care suferă cu inima – oamenii spun că au un efect benefic asupra bunăstării sale.
Totodată, cala poate fi și un talisman, de aceea este des întâlnită în buchetele de mireasă. Aceasta îi ferește pe miri de ochii răi sau de lucruri rele la marele eveniment.
De asemenea, există credința că dacă o cală nu a înflorit o perioadă lungă de timp și, în cele din urmă, această înflorește, vestește faptul că certurile din familie vor rămâne în trecut. De asemenea, necazurile vor ocoli casa familiei.
În concluzie, cala este o floare pe care o poți integra cu succes în aranjamente florale unice, demne pentru a-ți transmite sentimentele și emoțiile față de persoana iubită.
Sursa foto: www.maisondor.ro