Conopida are o mulțime de beneficii pentru sănătate. Este ieftină și poate fi folosită într-o multitudine de rețete. Ți-am pregătit 10 rețete cu conopidă pentru toamna asta. De la conopidă murată, până la salată de conopidă sau conopidă pane, aceste preparate sunt ușor de făcut și vor fi un real succes pentru familia ta.
Despre conopidă
Conopida este una dintre varietățile cultivate din familia plantelor de varză și este strâns legată de broccoli.
Conopida provine inițial din Cipru.
Cuvântul „conopidă” provine din italianul caoli fiori, care înseamnă „floare de varză”. Originea ultimă a numelui provine din cuvintele latine caulis (varză) și flōs (floare).
Alimentele care scad pofta de mâncare
Este o plantă anuală care se reproduce prin semințe.
Planta atinge aproximativ 0,5 metri înălțime și are frunze mari și rotunjite care seamănă cu varza.
Când este dorită pentru hrană, ciorchinii terminali formează o căpățână fermă și suculentă, care este o inflorescență (ciorchine de flori) imatură.
Frunzele largi se extind mult deasupra cașului și sunt adesea legate între ele înainte de recoltare pentru a face umbră și a preveni decolorarea.
Plantele produc flori în formă de cruce și poartă semințe în capsule uscate cunoscute sub numele de silique.
Din punct de vedere comercial, conopida albă este cea mai răspândită, deși există și tipuri de conopidă portocalie, mov, verde și maro.
Nutritiție
Conopida este foarte hrănitoare și poate fi consumată fiartă, prăjită, coaptă, la aburi, murată sau crudă.
Există 25 de calorii în 100 de grame de conopidă.
Conopida este o sursă excelentă de vitamina C, vitamina K, acid folic, acid pantotenic și vitamina B6. Este o sursă foarte bună de colină, fibre dietetice, acizi grași omega-3, mangan, fosfor și biotină.
Beneficiile conopidei
O porție este de 1 cană, sau aproximativ 100 de grame, de conopidă tocată. O porție de conopidă crudă sau gătită are:
- 25 calorii
- 0 grame de grăsime
- 5 grame de carbohidrați
- 2 grame de fibre dietetice
- 2 grame de zahăr
- 2 grame de proteine
- 30 miligrame de sodiu
În ceea ce privește vitaminele și nutrienții, o porție de conopidă are:
- 100% din cantitatea zilnică recomandată de vitamina C
- Aproximativ un sfert din doza zilnică de vitamina K
- 2% din cantitatea zilnică de calciu și fier
- 6% din cantitatea zilnică de potasiu
- Mai mult de 3 % din cantitatea zilnică de magneziu
Beneficii pentru sănătate
Din cele 100 de grame de conopidă dintr-o porție, 92 de grame sunt apă. Asta înseamnă că această legumă te poate ajuta să te menții hidratat. Este, de asemenea, o sursă bună de fibre.
Conține mulți nutrienți
Profilul nutrițional al conopidei este destul de impresionant.
Conopida este foarte săracă în calorii, dar bogată în vitamine. De fapt, conopida conține o parte din aproape toate vitaminele și mineralele de care ai nevoie.
Citește și:Ce alimente sunt interzise în cuptorul cu microunde.Aparatul riscă să explodeze
1 excelentă de vitamine și minerale, conținând o parte din aproape toate vitaminele și mineralele de care aveți nevoie.
Bogată în fibre
Conopida este destul de bogată în fibre, ceea ce este benefic pentru sănătatea generală.
Există 3 grame de fibre într-o cană de conopidă, ceea ce reprezintă 10% din necesarul zilnic.
Fibrele sunt importante pentru că hrănesc bacteriile sănătoase din intestin care ajută la reducerea inflamației și promovează sănătatea digestivă.
Consumul suficient de fibre poate ajuta la prevenirea afecțiunilor digestive, cum ar fi constipația, diverticulita și boala inflamatorie intestinală.
Mai mult, studiile arată că o dietă bogată în legume bogate în fibre, cum ar fi conopida, este legată de un risc mai mic de apariție a mai multor boli, inclusiv boli de inimă, cancer și diabet.
Fibrele pot juca, de asemenea, un rol în prevenirea obezității, datorită capacității sale de a promova starea de sațietate și de a reduce aportul total de calorii.
Sursă bună de antioxidanți
Conopida este o sursă excelentă de antioxidanți, care protejează celulele de radicalii liberi dăunători și de inflamații.
Citește și: Ce alimente te ajută să scapi de celulită
La fel ca și alte legume crucifere, conopida este deosebit de bogată în glucozinolați și izotiocianați, două grupuri de antioxidanți care s-au dovedit a încetini creșterea celulelor canceroase.
Conopida conține, de asemenea, antioxidanți carotenoizi și flavonoizi, care au efecte anticancerigene și pot reduce riscul mai multor alte boli, inclusiv al bolilor de inimă.
Mai mult, conopida conține cantități mari de vitamina C, care acționează ca un antioxidant. Este bine cunoscută pentru efectele sale antiinflamatorii care pot stimula sănătatea sistemului imunitar și pot reduce riscul de boli de inimă și de cancer.
Poate ajuta la pierderea în greutate
Conopida are mai multe proprietăți care pot ajuta la pierderea în greutate.
În primul rând, este săracă în calorii, cu doar 25 de calorii pe 130 de grame, astfel încât poți mânca mult din ea fără a lua în greutate.
De asemenea, poate servi ca un substitut cu puține calorii pentru alimentele bogate în calorii, cum ar fi orezul și făina.
Fiind o sursă bună de fibre, conopida încetinește digestia și favorizează senzația de sațietate. Acest lucru poate reduce automat numărul de calorii pe care le consumi pe parcursul zilei, un factor important în controlul greutății.
Conținutul ridicat de apă este un alt aspect favorabil pierderii în greutate al conopidei. De fapt, 92% din greutatea sa este alcătuită din apă. Consumul multor alimente cu densitate mare de apă și cu conținut scăzut de calorii este asociat cu pierderea în greutate.
Rețete cu conopidă
Conopidă murată roz
- 1 căpățână conopidă
- 2 bucăți sfeclă roșie
- 3 căței de usturoi
- 4 tije de mărar
- Hrean tăiat în fâșii
- 30 g sare neiodată
- 1 l apă
- 1 lingură oțet
Pentru început, se sterilizează borcanele în cuptor, după ce se spală bine în prealabil. Conopida se desface bucățele și se scufundă într-o oală cu apă, ca să iasă toate impuritățile și insectele din ea.
Se lasă în apă cam 30 de minute. Se curăță și feliază sfecla și se rupe mărarul, apoi se taie hreanul în bețigașe.
Citește și: Patru diete de slăbit, recomandate femeilor peste 50 ani
Usturoiul se curăță și se taie feliuțe. Se pune o oală cu un litru de apă la fiert, apoi 30 de grame de sare de mare neiodată și se lasă la fiert 5 minute.
Se oprește focul și se lasă la răcit cam 10 minute.
În acest timp, se așează în borcane conopidă, sfeclă, mărar, hrean și usturoi. Borcanul se pune pe o tag metalică și apoi se toarnă saramura fierbinte până sus. Se acoperă cu o farfurie borcanul și se lasă așa o zi.
A doua zi, se adaugă câte o lingură de oțet și se sigilează cu capacul.
Se depozitează la rece într-un loc uscat și se poate consuma după o săptămână.
Conopidă pane
- 1 conopidă mică, tăiată în buchețele de mărime medie
- 100 g de făină
- 2 ouă
- 2 linguri de ulei vegetal
- ulei vegetal pentru prăjit
Se fierbe conopida în apă clocotită timp de 2 minute. Se răstoarnă într-o strecurătoare, se clătește sub apă rece, se scurge bine și se pune deoparte.
Pune făina într-un castron mare cu un vârf de cuțit de sare. Bate gălbenușurile de ou și 175 ml de apă cu gheață împreună, apoi încorporează-le în făină cu uleiul pentru a obține un aluat omogen. Într-un castron separat, curat, bate albușurile de ou până devin tari, apoi încorporează-le în aluat.
Încinge uleiul într-o friteuză sau într-un wok mare la 190C. Pune o parte din conopidă în aluat, apoi folosește o paletă cu găuri pentru a o pune cu grijă în uleiul încins.
Prăjește conopida timp de 2-3 minute până când devine aurie și umflată. Scurge pe un prosop de bucătărie și continuă cu restul, pe rând.
Citește și: Ce alimente să consumi seara dacă vrei să nu te îngrași
Se presară conopida cu sare și se servește cu sos la alegere.
Salată de conopidă cu maioneză și usturoi
- 500 g conopidă
- 2-3 linguri maioneză făcută în casă sau cumpărată
- 1 linguriță muștar
- 1 lingură zeamă de lămâie
- 3 căței de usturoi
- Sare
- Piper
- Pătrunjel, ceapă verde sau praz
Împarte conopida în buchețele mici. Fierbe apă într-o oală cu puțină sare și adaugă conopida. Fierbe-o până când se înmoaie, dar nu se face terci.
Aproximativ 5 minute din momentul în care apa dă din nou în clocot, dar continuă să verifici. Scurge bine conopida și las-o să se răcească complet.
Pune buchețelele de conopidă într-un bol. Într-un bol mic adaugă maioneza, muștarul, sucul de lămâie, usturoiul ras și sare și piper după gust.
Amestecă totul cu grijă.
Se ornează cu ceapă verde, praz sau pătrunjel, la alegere și se servește rece cu pâine prăjită.
Supă cremă de conopidă
- 25 g de unt sărat
- 1 praz, tăiat în jumătate și feliat
- 1 lingură de făină
- 600 ml lapte integral
- o mână mică de cimbru
- 600 ml de supă clară de legume
- 2 cartofi mari, tăiați în cuburi de 1 cm
- 1 conopidă, tăiată în buchețele mici
- un vârf de cuțit de piper Cayenne
- un vârf de cuțit de măghiran măcinat
- 50 ml de smântână de gătit
Se încălzește untul într-o oală la foc mediu până se topește până face spumă, apoi se prăjește prazul timp de 8-10 minute sau până se înmoaie.
Presară făina și amestecă bine pentru a obține o pastă. Adaugă laptele, câte un strop pe rând, amestecând continuu până când a fost încorporat tot. Adaugă cimbrul, supa și cartofii și adu amestecul la fierbere.
Top 3 alimente bogate în iod. De ce e important să le incluzi în dietă
Fierbe ușor timp de 10 minute, apoi adaugă buchețelele de conopidă, frunzele și tulpinile. Mai fierbe la foc mic încă 10-15 minute, până când toate legumele sunt fragede.
Asezonează cu sare, piper, boiaua și măghiranul. Se adaugă smântâna de gătit, apoi se servește.
Paste cu bacon și conopidă
- 200 g de bacon
- 300g paste uscate
- 1 conopidă
- 25g de unt
- 25g făină simplă
- 300 ml lapte
- 1 linguriță de muștar Dijon
- 140 g de brânză Cheddar, rasă
- pesmet
Se pune la foc o oală mare cu apă sărată. Se prăjesc feliile de bacon timp de 5 minute sau până devin crocante, apoi se scurg pe hârtie de bucătărie și se taie în bucăți mici.
Gătește pastele urmând instrucțiunile de pe ambalaj. Adaugă conopida în oala cu paste pentru ultimele 8 minute, astfel încât să fie doar fragedă, apoi scurge totul, rezervând 2 linguri din apa de la paste.
Se topește untul într-o tigaie mică la foc mic, apoi se adaugă făina și se fierbe câteva minute. Încorporează treptat laptele, amestecând bine între fiecare adăugare. Adu la fierbere, apoi gătește timp de câteva minute până când se îngroașă. Se condimentează, se adaugă muștarul și jumătate din brânza rasă. Se amestecă până când brânza s-a topit și sosul este omogen.
Adaugă pastele și conopida în tigaie împreună cu apa rezervată. Amestecă sosul de brânză și baconul, apoi transferă amestecul într-o tavă de cuptor. Amestecă împreună pesmetul și restul de brânză, apoi presară peste paste. Ține tava 5 minute la cuptor pe funcția grill până când se runește deasupra.
Paste carbonara cu alune și conopidă
- 1 conopidă mare (aproximativ 700 g), tăiată în buchețele mici
- 1 lingură de ulei de măsline
- un buchet mic de cimbru
- 100 g de alune de pădure
- 350 g de penne
- 100g parmezan
- 2 ouă, bătute
- 2 linguri de smântână de gătit
- pachet mic de pătrunjel, tocat
Se încălzește cuptorul la 200C. Se amestecă conopida cu uleiul, cimbrul și condimentele și se întinde pe o tavă mare. Se coace timp de 15-20 de minute, până când începe să se înmoaie și să se caramelizeze. Se presară alunele peste conopidă și se gătește timp de încă 5 minute, până când alunele sunt ușor prăjite și conopida este bine prăjită. Între timp, gătește pastele urmând instrucțiunile de pe ambalaj.
Scurge pastele, rezervând apa de gătit, apoi pune-le din nou în tigaie. Scoate tava din cuptor și adaugă conopida și alunele la paste, apoi adaugă parmezanul, oul, smântâna, pătrunjelul și 1 lingură de apă de la paste.
Căldura pastelor ar trebui să fie suficientă pentru a găti oul. Dacă sosul este prea gros, mai pune un strop de apă de gătit. Verifică de sare și piper și servește.
'Aripioare picante' din conopidă
- 1 lingură de boia dulce afumată
- 1⁄2 linguriță de chimen măcinat
- 1 linguriță de praf de usturoi
- 100g făină simplă
- 200 ml lapte bătut sau chefir
- 1 căpățână de conopidă (500g), ruptă în buchețele
- 80 g de sos picant
- 1½ linguriță de sirop de arțar
- 1 lingură de unt
Încinge cuptorul la 220C și tapetează o tavă cu hârtie de copt. Amestecă paprika, chimenul, praful de usturoi, făina și ½ linguriță de sare într-un bol mare. Fă o gaură în centru și adaugă laptele bătut. Se adaugă conopida și se amestecă pentru a o acoperi. Întinde conopida în tavă și gătește-o timp de 20-25 de minute, întorcând-o la jumătatea timpului, până când devine crocantă pe margini.
Încălzește sosul picant, siropul de arțar și untul într-o tigaie mică pusă la foc mic, timp de 2-3 minute. Unge generos conopida cu pensula și pune-o din nou la cuptor pentru 8-10 minute,
Servește cu cartofi prăjiți și sosul tău preferat pentru aripioare.
Conopidă întreagă la cuptor cu brânză
- 1 conopidă mare (aproximativ 1 kg)
- 50 g de unt nesărat
- 50 g de făină simplă
- un vârf de cuțit mare de boia dulce afumată
- 600 ml lapte integral
- 2 lingurițe de muștar englezesc
- 170 g de cheddar maturat
- ½ buchet de arpagic, tocat mărunt
Pune pe foc o cratiță mare cu apă sărată. Scoate toate frunzele mari de pe conopidă, dar lăsă-le pe cele mai mici atașate. Pune cu grijă conopida în apă și fierbe-o timp de 15 minute, apoi scurge-o și pune-o deoparte
Se încălzește cuptorul la 180C. Se topește untul într-o tigaie medie la foc mediu, apoi se adaugă făina și boiaua și se gătește timp de 1-2 minute. Se ia de pe foc și se adaugă încet laptele până se omogenizează, apoi se amestecă muștarul. Pune din nou cratița pe foc și adu amestecul la fierbere, amestecând continuu. Adaugă două treimi din brânză și amestecă cu un tel până când brânza s-a topit. Se condimentează după gust.
Pune conopida în mijlocul unei tăvi adânci și toarnă sosul de brânză. Presară cu restul de brânză. Coace la cuptor neacoperit timp de 30-35 de minute, până când brânza devine aurie și face bule. Presară arpagic înainte de servire.
Orez cu conopidă și halloumi
- 1 căpățână mică de conopidă (500 g), ruptă în buchețele medii
- 150 g de spanac baby
- 1 lingură de ulei de rapiță
- 1 ceapă roșie, tăiată felii
- 120 g de halloumi, tăiat în cuburi
- 1 cățel de usturoi, zdrobit
- 1 bucată de ghimbir
- 1 linguriță de turmeric măcinat
- 1 lingură de pudră de curry mediu
- 2 pungi de 250 g de orez basmati brun
- 1 ardei iute roșu, tăiat mărunt
Pune la foc o cratiță mare cu apă sărată și fierbe conopida timp de 5 minute la foc mare, adăugând spanacul pentru ultimele 2 minute. Scurge și pune deoparte.
Încinge uleiul într-o tigaie mare și prăjește ceapa la foc mediu timp de 5 minute. Mărește focul, adaugă halloumi, gătește pentru încă 5 minute, apoi adaugă usturoiul, ghimbirul, turmericul și pudra de curry și gătește pentru încă 1 minut. Amestecă orezul, conopida și spanacul pentru a încălzi totul, adăugând 1 lingură de apă dacă pare puțin uscat. Se condimentează și se împrăștie ardeiul iute.
Supă de conopidă cu brânză
- bucată de unt
- 1 ceapă mare, tocată mărunt
- 1 conopidă mare
- 1 cartof, curățat de coajă și tăiat în bucățele
- 700 ml de supă de legume clară
- 400 ml de lapte
- 100 g de brânză Cheddar matură, tăiată în cubulețe
Încălzește untul într-o cratiță mare. Adaugă ceapa și gătește-o până se înmoaie, aproximativ 5 minute, amestecând des. Adaugă conopida, cartoful, supa, laptele și condimentele. Adu la fierbere, apoi redu focul și lasă să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 30 minute, până când conopida este moale și cartoful aproape că se sfărâmă.
Zdrobește totul până când obții o supă cremoasă și groasă. Completează cu mai mult lapte pentru a o subția dacă ți se pare prea groasă. Poți să o prepari cu până la 2 zile în avans, să o răcești, să o acoperi și să o lași în frigider până la nevoie sau să o congelezi până la 1 lună. Când ești gata să o mănânci, adaugă bucățile de brânză și amestecă înainte de a mânca.
Sursa foto: Shutterstock.com