3 rețete de conopidă murată în saramură și oțet. Beneficiile neștiute pe care le are. Toamna este anotimpul în care fiecare gospodină are grijă că se pregătească pentru sezonul rece așa cum se cuvine. Dacă printre borcanele de dulceață, compot, zacuscă sau murături pe care le băgați în cămară nu se numără și rețetele de conopidă, trebuie neapărat să vedeți beneficiile pe care le are. Dacă vă răzgândiți și vreți să aveți și voi astfel de delicii iarna aceasta, noi am pregătit și cele mai căutate rețete de conopidă murată!
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE OCTOMBRIE, GRATIS, AICI!
Ei bine, conopida murata nu este doar delicioasă, ci și foarte sănătoasă. Conopida murată are totodată numeroase beneficii uimitoare pentru sănătate, așa că nu trebuie să lipsească din debaraua ta cu bunătăți pentru sezonul rece.
Citește și: Rețetă de conopidă la cuptor, dietetică
Citește și: Rețete de gogonele murate cu conopidă
3 rețete de conopidă murată în saramură și oțet
Când vine vorba despre conopida murată, fie că vorbim despre cea în saramură sau cea în oțet, sunt diferite moduri în care acestea pot fi personalizate după bunul plac. Prin urmare, lista de rețele este una foarte mare, astfel că noi ți-am pregătit mai jos trei dintre cele mai căutate rețete pentru conopida murată în acest sezon.
1.Rețetă de conopidă murată în saramură – ingrediente
- Conopidă – 1 bucată
- Morcov – 1 bucată
- Usturoi – 1 căpățână
- Boabe de piper
- Hrean – 1 bucată
- Frunze de țelină – câteva fire
- Sare grunjoasă ne iodate – 1 lingură la fiecare litru de apă folosit
- Apă – cât cuprinde
- Sfeclă roșie – o bucată (opțional, va colora conopidă)
Rețetă de conopidă murată în saramură – mod de preparare
Se spală bine și se curată toate ingredientele. Conopidă se desface în buchețele, iar morcovul și hreanul se taie fâșii. Țelină se așează pe fundul borcanelor, iar apoi se introduc buchețelele de conopidă. Printre ele se pun fâșiile de morcov, hrean, cățeii de usturoi și feliile de sfeclă.
Separat, se pune la fiert apă pentru saramură. Se adaugă sarea și se mestecă pe foc, până când se dizolvă. Apoi, se ia oala cu saramură de pe foc, se lasă să se răcească și umplem borcanele. Se pun capacele și se așează la rece, în cămară, beci sau balcon. Este recomandat că după câteva zile să se venture zeamă, că să nu prindă mucegai deasupra.
2. Conopidă murată în oțet – ingrediente
- 3 kg conopidă
- 1,5 kg zahăr
- 1,5 l oțet alb
- 1 cană apă
- 3 linguri sare neiodata
- 1 varză
- 5 gogoșari
- 1 lingură boabe de muștar
Conopidă murată în oțet – mod de preparare
Diferită față de rețeta de conopidă în saramură, aceasta se prepară mult mai repede și mai ușor. Prin urmare, se spală conopidă, se rupe buchețele și se pune în borcan. Se dizolvă zahărul în oțet cu apă și apoi se umple borcanul. A două zi se mai completează cu conopidă sau cu gogoșari și se lasă la rece.
3. Gogoșari umpluți cu conopidă murată – ingrediente
- 4kg gogoșari curățați de cotoare și semințe
- 2kg conopidă (desfăcută buchetele și opărită cu apă cu sare)
- 500 gr miere,
- foi de dafin
- 200 gr sare
- boabe de muștar
- boabe de piper
Gogoșari umpluți cu conopidă murată – mod de preparare
La fel ca orice rețetă de conopidă, fie murată în oțet, fie în saramură, și de data aceasta conopida se desface în buchețele și se opărește în apă cu sare. Totodată, într-o altă oală, se fierb și gogoșarii, iar după ce s-au răcit îi umplem cu buchețelele de conopidă și îi aranjăm frumos în borcan. La final turnam siropul fierbinte, punem bine capacul și păstrăm în pătură până a două zi, când depozităm în cămară, balcon sau beci.
Beneficiile conopidei murate
Conopidă conține sulforafan, un compus care poate interfera cu dezvoltarea tumorilor canceroase, însă asta nu este tot. Este, de asemenea, bogată în vitamine și minerale, ceea ce duce la o imunitate mai bună și o stare generală pozitivă.
- Protejează împotriva cancerului – consumul regulat de conopidă murată previne apariția cancerului de colon, cancerului la san, la ovare și la prostată
- Protejează împotriva bolilor cardiovasculare – pe lângă sulforafan, mai conține și potasiu, care previne formarea cheagurilor de sânge și îngroșarea pereților vaselor sangvine
- Proprietăți antiinflamatorii – are compuși cu puternice proprietăți antiinflamatorii, precum indole-3-carbinol, care previn declanșarea răspunsurilor inflamatorii în organism
- Îmbunătățește circulația creierului – conține vitamina C, vitamina K, protein, riboflavin, niacin, magneziu, fosfor, fibre, vitamina B, acid folic, magnan, iar acestea contribuie din plin la sănătatea creierului
- Îmbunătățește sănătate digestivă – conține numeroase substanțe cu puternic efect detoxifiant, ceea ce ajută la o foarte bună sănătate a sistemului digestiv
Sursă foto: Freepics