Ai auzit de cartofi mov? Nu sunt doar extrem de aspectuoși, dar vin la pachet cu o mulțime de beneficii. Contrar credinței populare că această legumă ar îngrășa, cartofii, orice culoarea ar avea ei, pot adăuga multe beneficii în orice dietă echilibrată. Cheia este echilibrul
Ce sunt cartofii mov?
Cartofii dulci sunt diferiți de cartofii obișnuiți', atât la gust, cât și la aspect.
În timp ce majoritatea oamenilor sunt foarte familiarizați cu varietatea albă de cartof, aceste legume gustoase vin într-o varietate de nuanțe, de la galben pal până la violet intens. Cartofii mov sunt dulci, deși mai puțin dulci decât cartofii dulci portocalii.
Unii oameni descriu gustul soiului violet ca fiind mai pământesc sau cu gust de nucă. În ceea ce privește conținutul de macronutrienți, aceștia sunt asemănători cu cartofii albi – cu excepția faptului că varietatea mov oferă de aproximativ patru ori mai mulți antioxidanți decât cei albi, datorită compușilor care provoacă nuanța lor violetă.
Alimentele care scad pofta de mâncare
În mod natural, nutriția cartofilor dulci mov variază în funcție de mărime. Un cartof mov de 150 de grame conține:
- 165 calorii
- zero grame de grăsime
- 3 grame de proteine
- 16 grame de carbohidrați (inclusiv 5 grame de fibre, 5 grame de zahăr)
Cartofii mov sunt surse excelente de mulți micronutrienți, în special vitamina C, vitamina B6, potasiu și cupru.
Beneficiile pentru sănătate ale cartofilor mov
Cartofii mov sunt încărcați cu antioxidanți
Pentru majoritatea alimentelor integrale, cu cât culoarea este mai închisă și mai profundă, cu atât nivelul de antioxidanți este mai mare. Cartofii dulci cu pulpa portocalie sunt bogați în betacaroten (la fel ca și morcovii), în timp ce cei cu pulpa mov sunt bogați în antociani (la fel ca și afinele), un tip de flavonoide.
Antocianii au fost legați de scăderea riscului pentru multe boli cronice.
Cartofii mov ajută la combaterea bolilor
Într-un studiu publicat în The Journal of Nutrition, bărbații care au mâncat zilnic, timp de șase săptămâni, cartofi mov în loc de o cantitate egală de cartofi albi au avut mai puține inflamații, împreună cu niveluri mai ridicate de carotenoizi, antociani și acizi fenolici (toți antioxidanți care previn bolile).
Citește și:Ce alimente sunt interzise în cuptorul cu microunde.Aparatul riscă să explodeze
În timp, acest lucru ar putea fi legat de scăderea tensiunii arteriale, a colesterolului și de reducerea riscurilor de boli de inimă și de anumite tipuri de cancer.
Cartofii mov scad tensiunea arterială
Un alt studiu din Plant Foods for Human Nutrition a constatat că în doar două săptămâni de consumare a unui cartof mov mediu zilnic în loc de un cartof alb mediu, tensiunea arterială a scăzut semnificativ.
Cartofii mov reduc și zahărul din sânge
Cartofii mov pot fi mai buni decât cei albi și în ceea ce privește impactul asupra zahărului din sânge.
Cercetările din revista Food & Function au descoperit că nivelul mai ridicat de antioxidanți din acești tuberculi de culoare închisă poate fi legat de un indice glicemic mai mic, scrie nutritiouslife.
Deși cartofii dulci de toate culorile au mai mult zahăr, ei sunt de fapt considerați „mici” pe scara indicelui glicemic în comparație cu cartofii albi obișnuiți.
Acest lucru înseamnă că nivelul zahărului din sânge va crește mai încet, prevenind o creștere bruscă și o prăbușire ulterioară.
Rețete cu cartofi mov
Supă cremă de cartofi mov
- 1 lingură de unt
- 2 linguri de ulei de măsline
- 1 ceapă, tocată mărunt
- 1 1/2 kg de de cartofi dulci mov, tăiați în bucăți
- sare
- piper
- 3 căței de usturoi, tocați
- 1 linguriță de cimbru proaspăt, tocat mărunt
- 4 căni de supă de pui clară
- smântână
- 6-7 felii de baghetă franțuzească, tăiate în cuburi
- 1/4 linguriță de sare
- un vârf de cuțit de piper
- 3/4 linguriță de turmeric
Încălzește o oală mare la foc mediu. Adaugă untul și uleiul în oală. Adaugă ceapa, cartofii, 1 linguriță de sare și 1/4 linguriță de piper și gătește timp de 5-7 minute până când legumele încep să se înmoaie.
Adaugă usturoiul și cimbrul și gătește încă un minut. Adaugă supa de pui și adu la fierbere.
Odată ce fierbe, redu focul și lasă să fiarbă timp de 10-15 minute până când cartofii sunt moi.
Între timp pregătește crutoanele. Preîncălzește cuptorul la 220 de grade.
Adaugă pâinea tăiată în cubulețe pe o tavă și amesteca-o cu ulei de măsline, sare, piper și turmeric. Se amestecă până când pâinea este bine acoperită și se dă la cuptor timp de 7-10 minute sau până când este crocantă și aurie.
Citește și: Ce alimente să consumi seara dacă vrei să nu te îngrași
Odată ce cartofii sunt moi, oprește focul. Transferă supa într-un blender și amestec-o până la omogenizare, apoi întoarce-o în oală pentru a o condimenta după gust și reîncălzește-o până când ești gata să o servești.
Aceasta poate fi făcută și direct în oală, folosind un blender de mână. Servește într-un bol și acoperă cu crutoane și o lingură de smântână.
Cartofi mov la cuptor cu pătrunjel și usturoi
- 500 g de cartofi mov
- 3 căței de usturoi, tocați mărunt
- 2 linguri de pătrunjel tocat grosier
- 1/4 cană de ulei de măsline extravirgin
- 3/4 linguriță de sare
- 1/8 linguriță de piper negru măcinat
- 2 lingurițe de cimbru proaspăt sau 1/2 linguriță de cimbru uscat
Încinge cuptorul la 200 de grade. Unge o tavă mare de copt cu margini cu ulei de măsline sau pulverizaează tava cu spray de gătit antiaderent.
Freacă bine cartofii și decojește-i, dacă dorești. Taie cartofii în bucăți.
Se pun sferturile de cartofi mov în castron. Amestecă-i într-un bol cu usturoiul tocat mărunt, pătrunjelul proaspăt tocat, uleiul de măsline, sarea, piperul și cimbrul.
Aranjează cartofii într-un singur strat în tava pregătită.
Se lasă cartofii timp de 20-25 de minute în cuptor sau până când se rumenesc și se înmoaie, întorcându-i din când în când. Servește cu friptura preferată sau cu un antreu.
Piure de cartofi mov
- 1,5-2 kilograme de cartofi dulci mov
- 100 g unt
- 2 căței de usturoi, tocați mărunt
- 1/4 cană de ierburi proaspete tocate mărunt (salvie, cimbru, arpagic etc.)
- 1/2 cană de lapte sau alternativă de lapte
- sare și piper după gust
Spală și decojește cartofii dulci și taie-i în bucăți mari. Se pun într-o oală mare și se acoperă cu apă rece. Adu la fierbere pe aragaz, acoperă și fierbe până când se înmoaie cu furculița, aproximativ 15-20 de minute.
În timp ce cartofii fierb, combină untul, într-o oală mică la foc mediu-jos, cu usturoiul și ierburile și lasă să fiarbă câteva minute până când untul se topește complet și aromele ierburilor s-au infuzat în el.
Citește și: Ce alimente te ajută să scapi de celulită
Dă cratița deoparte. Scurge cartofii odată ce sunt gata și pune-i din nou în oală. Adaugă laptele, sarea și piperul și fă piure până când obții o textură cremoasă.
Toarnă sosul de unt topit cu ierburi (rezervând o parte pentru servire) peste piureul de cartofi și amestecă pentru a se combina.
Servește piureul cu sosul suplimentar de unt cu ierburi și adaugă câțiva fulgi de sare deasupra.
Sursa foto: Shutterstock.com