Braga, denumită și „boza” în limbile slavă și turcă, este o băutură răcoritoare a turcilor nomazi din Asia Centrală. „Băutura sultanilor”, cum mai este cunoscută, are un gust dulce acrișor și se obține prin fierberea meiului măcinat cu apă. Cea mai veche rețetă datează de sute de ani, fiind transmisă din generație în generație.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!
Braga este o băutură tradițională răcoritoare, cunoscută în mai multe culturi din estul Europei, dar și din Asia Centrală. În Imperiul Otoman, era cunoscută drept „băutura sultanilor', datorită gustului său unic și proprietăților benefice pentru sănătate. Soldații o consumau pentru a rămâne hidratați și pentru a se energiza.
Citește și: Cum prepară Majda Aboulumosha orezul cu lapte, în stil turcesc
Citește și: Ciorba de potroace, leacul perfect împotriva mahmurelii. Cum se prepară, după rețeta lui Radu Anton Roman
Citește și: Rețetă simplă de pâine fără frământare
Citește și: Cum se prepară arancini, preparatul italienesc care te cucerește de la prima gustare
Ce este braga și cum se prepară
Braga se poate prepara și din tărâțe de grâu, orz, secară, porumb sau mălai, nu doar din mei. Fiecare dintre aceste cereale poate fi folosită pentru a obține o băutură similară, cu arome și caracteristici ușor diferite, în funcție de tipul de cereală utilizat.
Uneori, în compoziția băuturii se mai adaugă și zaharină sau acid alicilic cu scopul de a îndulci gustul și de a se păstra pe o perioadă mai lungă de timp într-un mediu optim. Braga este o băutură tulbure, cu substanțe coloidale în suspensie, cu cantități foarte mici de alcool produse de fermentația acidă.
Fermentația băuturii braga începe printr-o fermentație alcoolică slabă, care după puțin timp este înlocuită cu o fermentație acidă de tip lactat.
Ce înseamnă expresia „ieftin ca braga'
Expresia „ieftin ca braga' are o origine destul de veche. În trecut, braga era vândută în piețe și pe străzi, fiind o băutură comună, ieftină și ușor de produs. Materiile prime folosite, cereale precum meiul, orzul sau porumbul erau ieftine și la îndemâna oricui.
Expresia „ieftin ca braga' a început să fie folosită în mod figurativ pentru a desemna ceva foarte accesibil, la preț redus, pe modelul prețului simbolic asociat bragei. Această expresie s-a păstrat în vorbirea curentă, chiar dacă braga nu mai este la fel de comună în zilele noastre.
Cea mai veche rețetă de braga. Datează de sute de ani
Inventată de turcii nomazi, rețeta de braga datează de sute de ani, fiind transmisă din generație în generație. Ingredientele necesare și modul de prepare pentru această băutură răcoritoare, explicate mai jos, pas cu pas.
Ingrediente
600 g mei;
500 g tărâțe de grâu;
200 g orz;
200 g secară;
200 g mălai;
Apă.
Mod de preparare
1. Cerealale se pun într-un vas mare, cu o cantitate mică de apă, și se lasă într-un loc cald pentru două zile.
2. După această perioadă, apa se scurge, iar semințele se lasă la uscat sau se usucă.
3. Semințele uscate sunt măcinate pentru a obține făină, potrivit libertatea.ro.
4. Din făina obținută se frământă un aluat, care este apoi împărțit și transformat în turte.
5. Turtele se coc în cuptor până devin crocante.
6. După coacere, turtele se rup în bucăți mici, se pun într-un butoi mare, se adaugă 6 litri de apă fierbinte și amestecul se lasă la fermentat timp de 3 zile. Băutura se strecoară apoi și se poate consuma.
Sursa foto: Freepik