Extrem de aromat şi versatil, tarhonul este folosit în bucătăria românească cu precădere la prepararea supelor şi ciorbelor. Pe lângă gustul divin pe care îl dă mâncărurilor, această plantă aromatică este un remediu rapid pentru durerile de dinți.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IANUARIE, GRATIS, AICI!
Răspândit pe arii largi în emisfera nordică, tarhonul este parte din cele patru ierburi fine ale francezilor, alături de pătrunjel, asmăţui şi arpagic. Se găseşte din abundenţă şi la noi în ţară, însă din nefericire bucătăria româneacă nu îi fructifică îndeajuns.
Dacă gospodinele ce se inspiră din bucătăra vestică îl mai folosesc, puţină lume ştie că ceaiul de tarhon este un remediu bun la toate, fiind un tratament naturist exceptional în lupta cu numeroase boli sau infecţii.
Tarhonul tratează afecţiunile digestive
Băut regulat, ceaiul de tarhon este un aliat veritabil al sănătăţii sistemului digestiv. Este de un real ajutor în combaterea constipaţiei, a balonării şi a dispepsiei şi ajută la reglarea metabolismului, prin stimularea secreţiei de sucuri digestive şi activarea unor enzime speciale.
Tratează problemele ginecologice
Prieten al sistemului reproducător feminin, ceaiul de tarhon reglează ciclul menstrual şi ovulaţia, luptând astfel împotriva infertilităţii. În plus, infuzia din aceasta plantă aromatică reprezintă un calmant natural al simptomelor sindromului premenstrual.
Alungă afecţiunile stomatologice
Substantele active găsite în tarhon au un efect calmant rapid asupra durerilor gingivale şi dentare şi previn apariţia cariilor. Ceaiul preparat din acest condiment poate fi folosit atât ca antiseptic, cât şi ca agent anestezic în stomatologie.
Întăreşte imunitatea organismului
Iarbă aromatică medicinală cu puternice proprietăţi imunostimulatoare, datorită antioxidanţilor, a compuşilor activi şi a conţinutului ridicat de vitamina C, tarhonul are proprietatea de a întări imunitatea organismului, protejându-l de infecţii.
Tratează insomnia
Ceaiul de tarhon are proprietăţi calmante, ajutând la relaxarea nervilor şi la calmarea stării de agitaţie. Astfel, combate oboseala şi ajută la inducerea stării de somn.
Contraindicaţii
Ceaiul de tarhon este contraindicat femeilor însărcinate sau care alăptează, precum şi celor care manifestă alergii la substanţele din plante.
La ce mâncăruri poți folosi tarhon
Tarhonul este un condiment folosit pentru a aromatiza mâncărurile pe bază de pui, peşte, fructe de mare, legume (ciuperci, ceapă, cartofi, praz, conopidă, roşii, morcovi, sparanghel , broccoli, fasole), brânză, orez şi în diverse sosuri. Sosul Bearnaise are la bază această plantă aromatică. De asemenea, se obişnuieşte să se aromatizeze oţetul sau uleiul punând în el o crenguţă de tarhon.
Citește și:
Cristi Borcea a recunoscut că a bătut-o pe Alina Vidican! De ce a vrut să se sinucidă
Bianca Drăgușanu confirmă relația cu Gabi Bădălău: ‘Da, mă mărit
Tarhonul este pus în brânzeturi, iaurturi, în smântână şi diverse sosuri. De exemplu, tarhonul poate fi pus în maioneză pentru a pregăti oule umplute cu maioneză şi somon. Alte sosuri în care se pune tarhon, pe lângă Bearnaise, sunt sosul tartar sau sosul hollandaise .
Planta poate fi pusă în mâncare atât sub formă proaspătă, verde, cât şi sub formă uscată. Din cauza aromei sale destul de puternice, care tinde să domine alte arome, această plantă aromatică trebuie folosită cu măsură. Frunzele proaspete de tarhon au o aromă mai puternică decât tarhonul în stare uscată.
Aroma persistentă a tarhonului face ca acest condiment să fie adăugat în mâncare la finalul preparării acesteia. Se folosesc frunzele verzi pentru aromatizare şi crenguţele înfrunzite pentru decorarea preparatelor.