Ce este cusus-ul și cum se prepară

 Lupescu Anca
.

Cuscus-ul face parte din familia pastelor făinoase si nu a cerealelor. Se obtine din grâu dur, numit şi semolină. Este fabricat din două mărimi diferite de grâu tare și zdrobit, dar nemăcinat, folosind apă pentru a le lega. Se împarte apoi în mici boabe, se presară cu faină pentru a le separa şi se cern. Se păstreaza la temperatura camerei, ferit de soare şi acoperit.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IANUARIE, GRATIS, AICI!

Are un aspect asemănător orezului. Se prepară mai ales în bucătăria din Africa de Nord și există mai multe variante și rețete care-l includ. Este cel mai popular în Magreb, o regiune din Africa de Nord care include Tunisia, Algeria, Maroc și Libia. Fructele, legumele și carnea sunt folosite impreuna cu cuscus, fie in felul principal sau aperitive. În magazinele de produse alimentare, poți găsi cuscus în secțiunea pastelor, a orezului sau, adesea, la zona de alimente internaționale.

Chiar dacă este considerat un aliment internațional, acesta este disponibil pe scară largă și nu ar trebui să aveți dificultăți în găsirea acestuia, spre deosebire de alte ingrediente alimentare din Orientul Mijlociu. Unele soiuri de cutie conțin deja fructe uscate și condimente, dar trebuie să vă recomand să încercați să utilizați cuscusul de bază și să adăugați propriile ingrediente.

Efortul suplimentar va fi recompensat în gust! Nu spunem ca soiurile pre-ambalate și condimentate nu sunt bune, doar că ești limitat în arome.

Cuscus-ul mai mare este adesea denumit cuscus israelian' sau cuscus perlat'. Are mai multă aromă de nuci și o textură mai aparte decât varietățile mai mici. Este mai perisabil decât cel mic.

Soiurile mai mici de cuscus sunt tipice pentru Magreb. Textura este mai granulată. Acest tip de cuscus poate fi preparat în cateva minute, datorită dimensiunilor sale mici. Cuscus-ul mai mic este adesea denumit cuscus libanez sau marocan.

Ce beneficii are cuscus-ul

Cuscus-ul este o mâncare africană cu proprietăți benefice organismului. Nu doar că oferă un gust bun mâncării, dar contribuie și la ameliorarea unor simptome deranjante. Singura contraindicație este la intoleranța la gluten sau alergie.

Una dintre cele mai importante componente ale cuscus-ului este seleniul. Seleniul este un mineral foarte greu de găsit în sursele de hrană, dar esențial în corpul uman. O singură porție de cuscus are mai mult de 60% din consumul zilnic necesar de seleniu, făcându-l una dintre cele mai bogate surse de seleniu. In ceea ce priveste sanatatea inimii, seleniul functioneaza ca un puternic antioxidant in vasele de sange, pentru a reduce acumularea de placă şi colesterolul LDL periculos pe pereţii arterelor şi venelor. Prin urmare, seleniul protejează organismul de a dezvolta afecţiuni periculoase și care pun în pericol viața, cum ar fi ateroscleroza, atacurile de inimă și accidentele vasculare cerebrale.

În plus, cuscusul este o sursă de potasiu, care este un alt element esențial, cu toate că este destul de ușor de găsit în alte alimente. Potasiul reduce contracția vaselor de sânge, îmbunătăţind astfel tensiunea arterială. De asemenea, potasiul ajută la reglarea bătăilor inimii și previne aritmii cardiace și alte nereguli periculoase.

Mancare de fasole si cuscus

Pentru a pregati mancare de fasole si cuscus, vei avea nevoie de 1 cana de cuscus, 4 linguri de ulei de masline, 2 linguri de otet, 1 ceapa tocata marunt, 1 lingurita mustar, sare, piper, 300 g fasole fiarta si racita, 3-4 frunze de marar tocat marunt, 2-3 frunze de patrunjel tocat marunt. Pentru a pregati aceasta reteta, urmeaza instructiunile de mai jos:

Citește și: Elena Marin și Alexandra Stan de la Survivor, scandal uriaș pentru mâncare:'Nu ți-e rușine?'

Citește și: Tachinări între Alexandra Stan și Zanni, la Survivor:'Dorm în același pat în fiecare seară, se ceartă în fiecare zi. Se iubesc'

Citește și: Alina Laufer, primele declaraţii după ce a născut prematur:„Nu plec din spital decât cu gemenii în braţe!’

Amesteca intr-un bol 3 linguri de ulei de masline, ceapa, otetul, mustarul, un varf de sare si piper;

Separat, pune intr-o tigaie 1 lingura de ulei de masline, lasa sa se incalzeasca, apoi adauga cuscusul;

Lasa pe foc 3 minute sau pana cand acesta capata o nuanta galben-maronie;

Adauga 1 cana de apa si jumatate de lingurita de sare, amestecand din cand in cand;

Adu la fierbere, apoi da focul la mic si lasa pentru 7 minute;

Adauga fasolea si amesteca bine;

Pune capacul si mai lasa pe foc 3 minute sau pana cand cuscusul incepe sa se inmoaie;

Inchide focul, apoi trece totul printr-o sita fina si arunca lichidul;

Transfera amestecul de cuscus peste dressingul de la punctul 1 si amesteca bine;

Lasa sa stea 20 de minute, apoi adauga mararul si patrunjelul;

Serveste imediat dupa preparare.

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton