Ce este filet mignon și cum se prepară

Ce este filet mignon și cum se prepară. Filet mignon este mai mult decât un preparat culinar – este o experiență care combină tradiția, rafinamentul și simplitatea. Cu o textură fragedă și o savoare intensă, acest preparat continuă să cucerească iubitorii de gastronomie din întreaga lume.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE DECEMBRIE, GRATIS, AICI!

O delicatesă a bucătăriei franceze, filet mignon se diferențiază de alte preparate din carne datorită savorii și frăgezimii sale speciale, preparatul fiind unul dintre cele mai apreciate pe plan internațional. Filet mignon provine din partea cea mai fragedă a mușchiului de vită, numită mușchiul file. Este o porțiune cilindrică, fără grăsime, care se găsește în partea din spate a animalului.

Frăgezimea sa este datorată faptului că mușchiul respectiv nu este supus efortului fizic. Cantitatea mică de carne extrasă dintr-un animal face însă ca filet mignon să fie una dintre cele mai scumpe bucăți de carne de vită, așadar este mai economic să-l gătiți acasă decât să-l mâncați la restaurant.

Ce este filet mignon și cum se prepară

Filet mignon este unul dintre cele mai rafinate preparate din bucătăria internațională. Considerată o delicatesă datorită texturii sale fragede și gustului său intens, această bucată de carne de vită este apreciată atât în restaurantele de lux, cât și în bucătăriile private ale pasionaților de gastronomie.

Originea numelui „filet mignon' este franțuzească, iar această bucățică de carne a devenit celebră în bucătăria franceză încă din secolul al XIX-lea. Termenul a fost popularizat de celebrul scriitor francez Guy de Maupassant, care a menționat preparatul în operele sale. Filet mignon a fost adoptat rapid în gastronomia internațională, devenind sinonim cu rafinamentul culinar.

Pregătirea unui filet mignon poate varia în funcție de preferințele culinare, însă baza rămâne aceeași: carnea trebuie tratată cu respect pentru a evidenția textura sa delicată. Atenție, gătirea excesivă a file-ului mignon îl va face să devină dur și uscat, așadar cel mai bine este să fie gătit rare sau medium-rare.

Iată de ce ingrediente aveți nevoie pentru prepararea unui filet mignon delicios!

Citește și: Cum se prepară arancini, preparatul italienesc care te cucerește de la prima gustare

Citește și: Cum prepară Majda Aboulumosha orezul cu lapte, în stil turcesc

Citește și: Ciorba de potroace, leacul perfect împotriva mahmurelii. Cum se prepară, după rețeta lui Radu Anton Roman

Citește și: Rețetă simplă de pâine fără frământare

Ingrediente (2 porții)

  • 2 bucăți de filet mignon (aproximativ 180-200 g fiecare)
  • sare de mare și piper proaspăt măcinat
  • 2 linguri de unt
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 2 căței de usturoi zdrobiți
  • crenguțe de rozmarin sau cimbru (opțional)

Cum se prepară filet mignon

Scoate carnea din frigider cu cel puțin 30 de minute înainte de gătit, pentru a ajunge la temperatura camerei. Usuc-o bine cu un prosop de hârtie și asezonează generos cu sare și piper pe ambele părți.

Într-o tigaie de fontă sau o tigaie grea, încălzește uleiul de măsline la foc mediu-mare. Adaugă bucățile de carne și gătește-le 2-3 minute pe fiecare parte, până când se formează o crustă aurie.
Redu focul la mediu și adaugă untul, usturoiul zdrobit și crenguțele de rozmarin sau cimbru. Cu ajutorul unei linguri, stropește carnea cu untul topit pentru a-i intensifica aroma.

Transferă tigaia în cuptorul preîncălzit la 200°C și lasă carnea să se gătească pentru 5-7 minute, pentru un grad de coacere mediu (medium-rare). Folosește un termometru pentru carne: temperatura internă ar trebui să fie de 57°C pentru medium-rare sau 63°C pentru medium.

Scoate filet mignon-ul din cuptor și lasă-l să se odihnească timp de 5 minute, acoperit lejer cu folie de aluminiu. Acest pas permite sucurilor să se redistribuie, rezultând o carne mai suculentă.

Filet mignon se asociază excelent cu sosuri cremoase, precum sosul de piper verde, sosul de vin roșu sau beurre blanc. Garniturile clasice includ piure de cartofi, legume sotate sau sparanghel la grătar.

Foto: Shutterstock

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton