Ce este kleftiko și cum se prepară. Friptura în stil grecesc se coace timp de 6-8 ore

 Oana Pantazi
.

Ce este kleftiko și cum se prepară. Dacă nu ați încercat până acum kleftiko, dar ați gustat acest fel de mâncare divin în vacanțele din Grecia, a venit momentul să preparați cea mai bună friptură cu legume. Se coace îndelung, la foc mic, în hârtie de copt, și sete un deliciu.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE AUGUST, GRATIS, AICI!

Ce este kleftiko și cum se prepară. Cei care au fost măcar o dată în Grecia au fustat cu siguranță kleftiko, un preparat care se găsește la orice tavernă. De obicei se face cu carne de miel, dar este la fel de gustoasă și cu carne de porc, de vită sau de pui. Secretul este gătirea – acesta se pcoace impreună cu cartofi, ceapă și ardei, la foc mic, într-un vas tapetat cu hârtie de copt. Opțional, se poate adăuga și brânză.

Ce este kleftiko și cum se prepară. Cea mai delicioasă friptură în stil grecesc

Supranumită și Mielul hoțului (în greacă, arni înseamnă hoț), această delicioasă mâncare, conform legendei, era, pe vremuri pregătită de hoții de miei. Aceștia puneau carnea într-o groapă în pământ și o coceau acolo, focul fiind aprins deasupra, pentru a nu se răspândi mirosul și a fi prinși astfel. Carnea se gătea în timp îndelungat, dar era fragedă și aromată.

Citește și: Rețetă de dovleac umplut cu creveți

Citește și: Rețeta de supă cremă de roșii a Simonei Gherghe

Citește și: Rețete de gogonele murate cu conopidă

Citește și: Rețetă de fasole bătută. Cum faci cea mai delicioasă fasole bătută

Ingrediente

1 kg carne de miel (puteți folosi și ceafă de porc)
 1 kg de cartofi
 3-4 caței de usturoi
 o ceapă
 2-3 ardei capia

Marinada

100 ml zeamă de lămâie
 coaja de la o lămâie
 50 ml ulei
 o linguriță oregano
 o linguriță zahăr brun
 sare și piper după gust

Cum se pregătește kleftiko

Ce este kleftiko și cum se prepară. Mai întâi se pregătește marinada amestecând toate ingredientele până la topirea completă a zahărului și a sării. Apoi se adaugă în ea carnea spălată, curățată și tăiată în cubulețe (2×2). Se acoperă vasul și se lasă la marinat timp de 2 ore (se amestecă din când în când). În marinadă puteți adăuga și vin alb demisec, dacă vă place.

Apoi, se curăță cartofii, ceapa și ardeii. Se pun două coli mari de hârtie de copt una peste cealaltă și se așază carnea. În bolul în care s-a marinat carnea, adăugăm cartofii, ceapa, usturoiul, ardeii și amestecăm foarte bine (puteți să mai asezonați cu sare și piper, după gust, dar și cu puțin ulei).

Se răstoarnă toate legumele deasupra cărnii și se amestecă ușor, dupa care se leagă hârtia de copt, se învelește cu folie de aluminiu, se pune totul într-un vas pentru cuptor cu capac și se adaugă aproximativ 500 de ml de apă dacă vasul este din sticlă sau din lut.

Se coace kleftiko la cuptorul preîncalzit la 140 de grade, pentru 6-8 ore. Se servește fierbinte, cu oregano proaspăt sau pătrunjel.

Sursa: retetegrecesti.ro

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton