Ce este mâncarea kosher 

 Lupescu Anca
.

Cuvântul ebraic "kosher" înseamnă potrivit sau adecvat în ceea ce privește legea alimentară evreiască. Alimentele kosher pot fi consumate și pot fi folosite ca ingrediente în producerea altor produse alimentare.

Reguli privind dieta kosher

Legile kosher sunt complexe și extinse. Deși un beneficiu igienic auxiliar a fost atribuit respectării kashrutului, scopul și rațiunea finală este de a se conforma voinței divine, așa cum este exprimată în Tora.

Nu cu mult timp în urmă, majoritatea produselor alimentare erau fabricate în bucătăria familiei sau într-o mică fabrică sau magazin din comunitatea locală. Era relativ ușor de verificat dacă produsul era kosher.

Citește și: Ce este picătura chinezească

Dacă era nevoie de supraveghere rabinică, de aceasta se ocupa rabinul comunității, care era cunoscut de toți. Astăzi, industrializarea, transportul transcontinental și producția în masă au creat o situație în care majoritatea alimentelor pe care le consumăm sunt tratate, procesate, gătite, conservate sau ambalate comercial în spații industriale, care pot fi situate la sute sau mii de kilometri distanță de casă.

În general, nu este posibil să se judece statutul kosher al unui produs pe baza informațiilor furnizate în declarația de ingrediente, din diverse motive.

În primul rând, produsul poate fi fabricat din ingrediente kosher, dar procesat pe echipamente care nu sunt kosher. În cele din urmă, multe ingrediente sunt listate doar în termeni generali, fără a se face o defalcare a numeroaselor componente complexe care alcătuiesc produsul în sine. De exemplu, o aromă de ciocolată poate conține 50 de ingrediente, dar declarația de ingrediente va enumera acest întreg complex de ingrediente ca fiind „arome”.

Cu excepția cazului în care o persoană este un expert în producția de alimente, consumatorul mediu nu poate face o evaluare a statutului kosher.

Alimente kosher

Carne

Tora afirmă că mamiferele kosher sunt cele care mestecă (rumegătoare) și care au copite bicefale. Următoarele specii de animale se numără printre cele considerate kosher: antilopă, bizon, vacă, căprioară, gazelă, capră și oaie. În plus, carnea și păsările de curte kosher necesită o pregătire specială.

Citește și: Fructe și legume bogate în vitamina C

Păsări de curte

Tora nu enumeră caracteristici specifice pentru a distinge păsările permise și cele interzise. În schimb, ea enumeră 24 de specii de păsări interzise, în timp ce toate celelalte păsări sunt considerate kosher.

Pește

Tora stabilește două criterii pentru a determina ce pește este kosher. Peștele trebuie să aibă înotătoare și solzi. Solzii trebuie să fie ușor de îndepărtat fără a deteriora pielea. 

Toate crustaceele sunt interzise. Spre deosebire de carne și păsări de curte, peștele nu necesită o pregătire specială. Cu toate acestea, solzii de pește trebuie să fie vizibili pentru consumator pentru a stabili statutul kosher al peștelui. 

Prin urmare, peștele filetat sau măcinat nu ar trebui să fie cumpărat decât dacă este supravegheat corespunzător sau fileul ar trebui să aibă piele cu solzii atașați de carne.

Peștele și carnea nu pot fi consumate împreună, dar pot fi consumate unul după altul, chiar la aceeași masă. Nu trebuie să se folosească aceleași farfurii sau tacâmuri fără a le spăla înainte de un fel de mâncare și de următorul. În plus, ar trebui să se mănânce câteva alimente solide și să se bea apă sau o băutură între ele pentru a se curăța gura de reziduuri.

Produsele din pește procesat și afumat necesită o supraveghere rabinică de încredere, la fel ca toate alimentele procesate.

Prelucrarea cărnii și a păsărilor de curte

Sacrificare

Tora cere ca carnea și păsările de curte să fie sacrificate într-o manieră prescrisă, cunoscută sub numele de shechita. 

Citește și: Ce este gutiera.Ce rol are și când trebuie folosită 

Traheea și esofagul animalului sunt secționate cu o lamă specială, ascuțită ca o lamă de ras, perfect netedă, provocând moartea instantanee și fără durere pentru animal. Numai un sacrificator kosher instruit (shochet), a cărui pietate și expertiză au fost atestate de autoritățile rabinice, este calificat să sacrifice un animal pentru consumul cușer.

Inspecție

După ce animalul a fost sacrificat în mod corespunzător, un inspector calificat (bodek) inspectează organele interne pentru a detecta orice anomalie fiziologică care ar putea face ca animalul să nu fie kosher. 

Plămânii, în special, trebuie să fie examinați pentru a determina dacă nu există aderențe care pot indica o perforare a plămânilor. În cazul în care se găsește o aderență, bodek-ul trebuie să o examineze în continuare cu atenție pentru a determina statutul kosher al acesteia. 

Trebuie remarcat faptul că, pe lângă faptul că îndeplinește cerințele halacha (legea evreiască), bedika organelor interne asigură un standard de calitate.

Alimentele care scad pofta de mâncare

Nikkur (extirpare)

La unele specii de animale kosher, multe vase de sânge, nervi și lobi de grăsime sunt interzise și trebuie îndepărtate. Există proceduri speciale de tăiere pentru carnea de vită, vițel și miel, cunoscute sub numele de nikkur (cuvânt ebraic pentru „extirpare” ), care trebuie efectuate de o persoană special instruită.

Carnea kosher

Tora interzice consumul de sânge de animal. Cele două metode acceptate de extragere a sângelui din carne, un proces denumit „kashering”, sunt fie sărarea, fie prăjirea.

Carnea nu trebuie să fie introdusă în apă caldă înainte de a fi „kasherată”. Odată ce carnea este gătită înainte de „kashering”, ea nu mai poate fi făcută „kosher”.

Grătar

Un mijloc alternativ de „kasherizare” a cărnii este prin prăjire. Ficatul poate fi „kasherat” doar prin prăjire, din cauza preponderenței sângelui din el.

Atât ficatul, cât și carnea trebuie mai întâi să fie bine spălate pentru a îndepărta tot sângele de la suprafață. Apoi sunt sărate ușor pe toate părțile.

Ulterior, se prăjesc în mod special pe un grătar perforat special pentru prăjirea ficatului, pe un foc deschis, care scoate sângele intern. Atunci când se face kashering în ficat, trebuie să se facă tăieturi în ficat înainte de prăjire.

Carnea sau ficatul trebuie prăjite pe ambele părți până când suprafața exterioară pare uscată și rumenită. După prăjire, carnea sau ficatul se clătește.

Citește și:Ce alimente sunt interzise în cuptorul cu microunde.Aparatul riscă să explodeze

Din momentul sacrificării, carnea și păsările de curte kosher trebuie să fie supravegheate corespunzător până când ajung la consumator. O etichetă metalică numită plumba, purtând simbolul kosher, este adesea prinsă pe carne sau pasăre pentru a servi ca sigiliu de identificare a supravegherii. Alternativ, carnea sau pasărea este ambalată în ambalaje inviolabile, cu sigla kosher afișată în mod vizibil.

Costuri kosher

Deoarece carnea și păsările de curte cușer au multe cerințe de procesare (shechita, bedika nikkur și sărare), care trebuie efectuate de persoane special instruite, costurile cu forța de muncă asociate cu carnea și păsările de curte cușer sunt semnificativ mai mari. Acest lucru explică costul mai ridicat al cărnii și păsărilor de curte kosher.

Carnea și laptele în bucătăria kosher

Tora interzice: 1) gătirea cărnii și a laptelui împreună sub orice formă, 2) consumul unor astfel de produse gătite sau 3) obținerea de beneficii din acestea. 

Ca o măsură de protecție, rabinii au extins această interdicție pentru a interzice consumul de carne și produse lactate la aceeași masă sau prepararea lor pe aceleași ustensile. În plus, produsele lactate nu pot fi consumate după ce s-a mâncat carne, pentru o perioadă de timp. 

Există diferite tradiții cu privire la timpul de așteptare între carne și produse lactate, dar obiceiul cel mai răspândit este acela de a aștepta șase ore.

Carnea poate fi consumată după produsele lactate, cu o singură excepție: brânza tare care este maturată 6 luni sau mai mult, care necesită același timp de așteptare ca și cel al produselor lactate după carne. Înainte de a mânca carne după lactate, trebuie să se mănânce un aliment solid, să se bea un lichid sau să se clătească bine gura și să se verifice curățenia mâinilor.

Ustensile

Cu excepția cazului în care cineva este vegetarian și carnea este exclusă în totalitate din bucătăria sa, o bucătărie kosher trebuie să aibă două seturi diferite de ustensile, unul pentru carne și păsări de curte și celălalt pentru produsele lactate. 

Trebuie să existe seturi separate și distincte de oale, tigăi, farfurii și tacâmuri.

Spălarea vaselor

În mod ideal, cel mai bine este să aveți două chiuvete de bucătărie, una pentru carne și cealaltă pentru produse lactate. Dacă acest lucru nu este fezabil și se folosește o chiuvetă atât pentru carne, cât și pentru lactate, vasele și ustensilele trebuie așezate și spălate pe un suport, astfel încât să nu atingă chiuveta. 

Citește și: Ce alimente te ajută să scapi de celulită

Ouă

Ouăle (sau alte subproduse) de păsări sau pește nekosher nu sunt kosher. Caviarul, prin urmare, trebuie să provină de la un pește kosher, iar acest lucru necesită o supraveghere de încredere.

Uleiul

Este important de știut că statutul kosher al unui produs care conține chiar și untura vegetală pură poate fi verificat doar printr-o certificare kosher de încredere. 

Motivul este că producătorii de untură vegetală procesează adesea grăsimi animale pe echipamente comune.

Alimente nepermise

Alimentele care nu sunt permise se numesc treif. Printre exemple se numără crustaceele, produsele din carne de porc și alimentele care nu au fost sacrificate în mod corect, cunoscut sub numele de shechitah.

Citește și: Ce alimente să consumi seara dacă vrei să nu te îngrași 

Animalele trebuie să aibă gâtul tăiat cu un cuțit ascuțit de către un shochet, o persoană instruită să sacrifice animalele în mod kosher. Sângele trebuie apoi scurs din animal, deoarece în Cartea Deuteronomului se interzice evreilor să mănânce sau să bea sânge. Nici un animal care a murit în mod natural nu poate fi mâncat.

Sursa foto: Shutterstock.com

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton