Ce este panko și cum se folosește în bucătărie

.

Deși are un nume unic, panko este pur și simplu un tip de pesmet (cuvântul panko provine din japoneză – „pan” însemnând pâine și „ko” însemnând făină). Adevăratul panko este întotdeauna obținut dintr-un tip special de pâine albă fără crustă, care este coaptă. Pâinea este măcinată în fulgi fini care sunt apoi uscați. Este folosit ca un pesmet pufos în bucătăria japoneză. De altfel, Ranko se mai numește și pesmet japonez.

Ce este panko. Din ce e făcut?


O listă tipică de ingrediente pentru panko conține făină de grâu, drojdie, ulei și sare. Panko nu este fără gluten, dar este aproape întotdeauna vegan.

Majoritatea pesmetului prefabricat cumpărat de la magazin este foarte asemănător cu cel făcut în casă – pâine prăjită și fărâmițată, uneori cu adaos de condimente. Panko este un pic diferit și nu poate fi făcut acasă. 

Panko este făcut dintr-un tip foarte specific de pâine, ceea ce rezultă într-un fulg (în loc de miez) care este mai ușor, mai crocant și mai aerisit decât un pesmet obișnuit. 


Alimentele care scad pofta de mâncare

Acest lucru creează o textură distinctă care rezistă la absorbția de ulei, ceea ce face ca învelișul să fie mai ușor atunci când este prăjit.

Panko este mai ușor decât pesmetul obișnuit. Este perfect ca strat de acoperire pentru alimentele prăjite, deoarece absoarbe mai puțin ulei și grăsime, ceea ce face ca rezultatul final să nu fie la fel de greu ca în cazul unui pesmet obișnuit. 

Panko este, de asemenea, folosit pentru a fi presărat deasupra pastelor la cuptor sau ca înveliș pentru pește, ca să iasă croctant. Poate fi încorporat în chifteluțe și burgeri vegetali ca liant și este folosit ca agent de îngroșare pentru supe și sosuri (se amestecă o lingură sau două înainte de final). 

Practic, panko poate fi folosit în locul pesmetului în majoritatea rețetelor.

Cum se gătește cu panko

În cele mai multe rețete, panko este folosit ca să dea crustă crocantă diverselor preparate precum șnițele, cașcaval pane sau ca un topping crocant pentru mâncăruri la cuptor ori amestecat în compoziții diverse ca liant. 


Dar panko poate fi, de asemenea, o garnitură crocantă pentru sparanghelul gătit la aburi sau broccoli prăjit. Poți prăji mai întâi panko, fie în cuptor, fie pe aragaz în ulei foarte fierbinte timp de 3-4 minute, amestecând des. Apoi, pur și simplu îl presari peste broccoli, sparanghel sau cartofi trași la tigaie.

Citește și:Ce alimente sunt interzise în cuptorul cu microunde.Aparatul riscă să explodeze

Deoarece panko provine din Japonia, există mai multe rețete japoneze care includ acest ingredient. Tonkatsu (cotlet de porc prăjit japonez) este un file de porc care este făcut pane cu panko și prăjit, iar kaki fry (stridii), ebi fry (creveți) și korokke (prăjituri de piure de cartofi) sunt rețete japoneze care sunt acoperite cu panko și prăjite.


Ce gust are?

Panko are puțină sau deloc aromă – atracția sa este textura sa. Deoarece panko este un fulg și nu o firimitură, nu se adună ca pesmetul și există mai multă suprafață pentru a se crocănți atunci când este gătit. Panko va absorbi aromele din restul ingredientelor.

De unde poți cumpăra panko

Datorită popularității panko, ar trebui să fie ușor de găsit în magazinul alimentar de cartier. Se găsește adesea atât în raionul internațional, alături de mâncarea japoneză, cât și pe rafturi, printre recipientele cu pesmet. Este ambalat în cutii și pungi sigilate. Panko se vinde, de asemenea, în piețele asiatice și este ușor de găsit online.


Deși panko tradițional este simplu și este făcut din făină albă, există și alte versiuni, cum ar fi cea integrală, condimentată și fără gluten.

Citește și: Ce alimente să consumi seara dacă vrei să nu te îngrași

Depozitare

Panko trebuie depozitat într-un recipient închis și păstrat într-un loc întunecat, uscat și răcoros, cum ar fi cămara. Bine sigilat, va rezista aproximativ doi ani.

Nutriție

O porție de 28 de grame de pesmet panko asigură aproximativ:

  • Calorii: 100
  • Carbohidrați: 21 grame
  • Fibre: 4% din valoarea zilnică (DV)
  • Zahăr: 1 grame
  • Proteine: 4 grame
  • Sodiu: 4% din valoarea zilnică zilnică

După cum poți vedea, panko este sărac în majoritatea nutrienților, deși oferă o cantitate mică de carbohidrați și proteine.

Profilul său nutritiv slab se datorează în mare parte ingredientelor sale. De obicei, este fabricat din făină de grâu rafinată și o mână de alte ingrediente, cum ar fi drojdia, sarea și zahărul din trestie, care nu oferă mulți nutrienți, coform Healthline.com.

Deși cerealele integrale sunt bogate în nutrienți, făina de grâu rafinată a fost supusă unei procesări care elimină tărâțele și germenii. Astfel, produsul final este mult mai sărac în fibre, proteine, vitamine și minerale.


Citește și: Ce alimente te ajută să scapi de celulită

Este sănătos pesmetul panko?

Panko are o densitate nutritivă scăzută, deoarece are foarte puțini nutrienți, dar totuși contribuie la aportul tău caloric. Reține că dietele bogate în calorii cu valoare nutritivă scăzută sunt legate de un risc crescut de boli cronice.

În plus, din moment ce panko este adesea folosit ca un strat de acoperire pentru alimentele prăjite, riști să consumi mai multe alimente prăjite dacă mănânci în mod obișnuit mâncăruri făcute cu panko.


Procesul de prăjire crește semnificativ conținutul total de calorii și grăsimi al unui fel de mâncare, fără a adăuga nutrienți. De fapt, un consum ridicat de alimente prăjite este legat de bolile de inimă și de alte riscuri pentru sănătate.

Cu toate acestea, panko poate face totuși parte dintr-o dietă sănătoasă atunci când este consumat în cantități mici.

Citește și: Patru diete de slăbit, recomandate femeilor peste 50 ani

Ca punct de plecare, poți folosi aproximativ 30 de grame de panko în mâncărurile tale, asta ca să te asiguri că nu consumi prea multe calorii. Aceasta este cantitatea tipică folosită în mâncărurile tradiționale și este considerată o porție cu puține calorii și nutrienți.

Folosirea unor cantități mici de panko pentru a da o notă crocantă  mâncărurilor ușor prăjite, nu în baie de ulei, face parte dintr-o dietă sănătoasă și îți poți face poftele fără să exagerezi cu consumul de calorii, dacă acest lucru te îngrijorează.

Sursa foto: Shutterstock.com