Ratatouille este o rețetă compusă, în principal, din legume fierte : vinete, ceapă, dovlecei, ardei și roșii. Ca orice retetă „tradițională”, nu există un mod exact de a o prepara, doar anumiți pași sunt obligatorii.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE DECEMBRIE, GRATIS, AICI!
Există două metode de a prepara legumele: fierberea lor separat, sau toate împreună. În alte țări ale Europei există rețete asemănătoare: versiunea malteză se numește kapunata, foarte asemănătoare cu cea franceză, ea fiind însoțită și de pește prăjit. În bucătăria italiană ea se numește caponata, în Spania pisto, în Ungaria lecsó, în Bulgaria și România ghiveci.
- 2 vinete medii
- 2 dovlecei (zucchini)
- 2 cepe roșii
- 1 ardei roșu
- 4-5 roșii
- 2 linguri ulei de măsline
- după gust sare, piper, cimbru proaspăt
- 100 g brânză de capră (opțional)
Preparare
- Se spală vinetele, dovleceii și ardeiul și se taie rondele cu grosimea de 0,5 cm. Se curăță ceapa și usturoiul și se mixează împreună cu roșiile (proaspete sau din conservă). Se adaugă o lingură de ulei, sare și piper și frunzulițele de cimbru. Eu am pus și un strop de zahăr (așa știu de la strabunica: unde sunt roșii se pune și puțin zahăr).
- Se încinge cuptorul la 180 grade C (treapta medie la cele cu gaz). Într-o forma termorezistentă largă se toarnă sosul de roșii și se niveleaza în strat uniform.
- Peste acest sos se așează in spirala feliile de legume, alternând culorile: o vânăta, un dovlecel, un zucchini, un ardei. Se presară cu sare marina, grunjoasă, cu piper proaspăt măcinat și se stropesc cu a doua lingura de ulei de măsline.
- Din hârtie de copt se decupează un „capac' după dimensiunile formei. Se acoperă legumele cu acesta coala, asezata direct pe suprafața lor, și se bagă in cuptor.
- După 30-40 de minute se scoate forma din cuptor, se îndepărtează hârtia de copt și se așează bucățelele de brânza de capră (sau feta, sau fâșii de parmezan). Se reintroduce la copt pentru alte 10 minute. Dacă cuptorul are funcție grill se pornește și se mai lasă doar 5 minute, cât să se topească și rumenească ușor bucățelele de brânză.
Lucruri interesante despre Ratatouille
1.Cuvântul „Ratatouille, în conformitate cu „Dicționar istoric al limbii franceze, menționat pentru prima dată în 1778. Se compune din două părți: rata – „produse alimentare și Touille – „agitare.
2. Se crede că rețeta clasică pentru Ratatouille (ceapa, ardei gras colorat, dovlecei, vinete și roșii) a apărut pentru prima dată în Nisa, la sfârșitul secolului al XIX-lea, dar nu numele bucătarului sau numele exact al istoriei restaurantul nu este reținut. Cum se taie legumele – felii sau cubulete – un consens nu există. Totul depinde de momentul în care sunteți dispus să cheltuiți pentru gătit. Cuburi gătesc mai repede.
3. precursor ratatouille – „legume-CHOP” un fel de mâncare numit „de legyum Boemia”, care se traduce vag din franceză ca Timp de mai multe secole, a fost pregătită de țărani săraci, în sudul Franței, în Languedoc și Provence. Legume cultivate rapid și abundent în soarele fierbinte de sud.
4. Deși considerat vas ratatouille de legume, unele gospodine din Languedoc adăugate la aceasta la sytnosti felii de bacon afumat (lyardon), exact la fel ca și în Spania felii adiacente de carne sau grăsime sunt adesea puse în gazpacho.
5. Din „Ratatouille – Ratatouille – există o rata argotic cuvânt. Nu este foarte mix de produse de înaltă calitate. soldați francezi în secolul al XIX-lea cuvântul „rata numita carne cu legume sau resturi de alimente, pur și simplu reîncălzită.
Citește și: Cum a reacționat Adelina Pestrițu, după ce Iulia Albu a acuzat-o că își modifică pozele:'Așa face și ea?'
Citește și: Cum arăta Simona Hapciuc de la Survivor, înainte de operațiile estetice.Și-a mărit sânii și buzele
Citește și: Carmen de la Sălciua, înșelată de Culiță Sterp de la Survivor, cu actuala iubită?Ce a dezvăluit cântăreața
6. Antena de vinete, dovlecei, ardei, legate de Ratatouille, preparat în întreaga Mediterană. În Spania a fost numit „Pisto din Catalonia – „samfayna în Țara Bascilor – „piperad în Turcia – „bayaldy Imam în Italia – „Caponata.
7. În reteta Ratatouille Languedoc, spre deosebire de provensal, o mulțime de sos de roșii. În Languedoc roșii au fost destul de devreme, la sfârșitul XVI – începutul secolului al XVII-lea, din țările vecine, Spania. Și de acolo au fost aduse la capitala franceză de la sfârșitul secolului al XVIII-lea. În timpul Revoluției Franceze, un sos de rosii luminoase de culoare roșie, care seamănă cu culoarea de sânge, a intrat în modă.
Unii oameni din sudul Franței a făcut la momentul respectiv, statul în furnizarea de tomate, care a fost apoi numit de legume, fructe. Prin urmare, tomatele bucătar francez folosit adesea pentru deserturi Exemplul italieni.
Vezi mai multe rețete cu dovlecel