Ce este stifado și cum se prepară

 Oana Pantazi
.

Ce este stifado și cum se prepară. Stifado este o tocăniță tradițională grecească, din carne de vită (miel sau pui) și ceapă, care este extrem de gustoasă. Preparatul, în funcție de zonă sau de preferințe, se gătește și cu carne de miel sau de pui, însă rezultatul este de fiecare dată extraordinar. Secretul constă în aroma specială dată de scorțișoară, dafin și cuișoare, dar și de metoda de slow cooking.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE SEPTEMBRIE, GRATIS, AICI!

Ce este stifado și cum se prepară. Turiștii care aleg să viziteze Grecia și cu precădere Creta, deoarece stifado este o mâncare specifică insulei, se pot desfăta într-una din nenumăratele taverne locale și au ocazia de a gusta preparatele tradiționale cretane, bazate pe carne de oaie, brânză de capră, măsline și un curcubeu de legume. Cei care gustă însă faimoasa tocaniță din carne de vită se îndrăgostesc invariabil de acest fel de mâncare care se topește în gură.

Ce este stifado și cum se prepară

Tavernele au meniuri bogate și sunt deschise până târziu în noapte, acompaniate de acordurile muzicii tradiționale elene. La mare căutare sunt zousotsakia (chifteluțe), moussaka cretana (vinete, cartofi, carne de vită și fructe de mare) sau stifado (tocăniță din carne de vită sau de miel, fragedă și aromată). Iată de ce ingrediente aveți nevoie pentru a pregăti cel mai bun stifado după o rețetă ce are ca sursă e.retete.

Citește și: Rețetă de dovleac umplut cu creveți

Citește și: Rețeta de supă cremă de roșii a Simonei Gherghe

Citește și: Rețete de gogonele murate cu conopidă

Ingrediente

  • 1 kg carne de vită
  • 4-6 linguri ulei de masline
  • 1 băț de scorțișoară
  • 3-4 cuișoare
  • 3 foi de dafin
  • 100 ml vin (roșu)
  • 1 ceapă medie
  • 10-12 bulbi de ceapă micuți (arpagic)
  • 400 g roșii cuburi
  • rozmarin
  • cimbru uscat
  • sare, piper
  • 2 căței de usturoi
  • 2-3 linguri oțet

Cum se prepară stifado

Se spăla carnea, se zvântă şi se taie în cubuleţe mici, de circa 2-3 cm lăţime. Se curăţă usturoiul şi se toacă mărunt. Uleiul de măsline se încinge într-o cratiță încăpătoare. Se rumenește carnea pe toate părţile, iar poi se adaugă usturoiul presat și se lasă până începe să se simtă aroma. Se scoate carnea și se scurge uleiul într-o ceșcuță.

Se curăță bine vasul, iar apoi se toarnă din nou uleiul fără impurități, în care se călește ceapa până devine aurie. Se adaugă apoi pasta de roții și se mai călește totul timp de 5 minute, până se caramelizează pasta puțin. apoi se adaugă condimentele (ienibahar, foi dafin, cuișoare, oregano, scorțișoară), se amestecă bine și se stinge totul cu oțet și apoi cu vin. Se aduce din nou la fierbere.

Apoi, amestecul se toarnă peste carnea din oală. Se adaugă și roșiile strivite cu furculița. Se acoperă totul cu 3 căni cu apă. Se aduce la fierbere, însă focul trebuie să fie mic. Fierbeți cu capacul pus 2 ore și jumătate. Se poate adăuga puțin zahăr dacă sosul vi se pare acid.

După 2 ore și jumătate, verificați carnea și, dacă e fragedă, mâncarea este gata. Stifado se servește de obicei cu cartofi piure, natur sau prăjiți, ori cu mămăligă sau doar cu pâine proaspătă.

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton