Când vine vorba despre preparate neaoșe, tradiționale, ne lăudăm cu bucate sofisticate, de „zile mari”. Dar nimic nu se compară cu gustul mâncărurilor simple, care trimit mintea să zburde pe pajiștile copilăriei. Și nu trebuie să fii maestru în gastronomie ca să le poți face cu drag și să te bucuri de savoarea lor. Așa că merită să încerci și tu să înveți cum se face și ce este „taci și înghite”.
Deși departe de tot ce înseamnă dietele sau curele de slăbire, mâncarea tradițională este cu adevărat sănătoasă. Iar ce este „taci și înghite' se potrivește perfect în zilele friguroase, după ce te scuturi de zăpada care ți-a scârțâit sub tălpi. Bomba calorică îți explodează în gură, făcând să vibreze papilele gustative la fiecare înghițitură de plăcere. Nu, nu este un desert, ci o mâncare zdravănă ciobănească, menită să-ți „încarce bateriile', să te sature și să îți dea putere de muncă.
Ce este „taci și înghite'
„Celebră şi magnifică coptură transilvană, răspândită mai ales în ţările din sud, Bârsei, Făgăraşului, Amlaşului, Haţegului', explica ce este „taci și înghite' regretatul gazetar, scriitor și culegător de rețete tradiționale, Radu Anton Roman, în cartea sa, „Bucate, vinuri și obiceiuri românești'.
De ce sună a ordin denumirea unui asemenea preparat atât de gustos și sățios? Ei bine, se pare că e atât de bun, încât nu mai ai de ce să scoți ceva pe gură. Vorbele sunt de prisos când aburii plăcut mirositori învăluie nările și fac să lăcrimeze de plăcere papilele gustative. În pofida simplității sale, este o adevărată capodoperă culinară. Important este să folosești ingrediente de calitate și să îl prepari cu drag.
De altfel, ingredientele sunt la îndemâna oricui. Ai de trebuință ceva mălai, pentru o mămăligă delicioasă, lapte, ouă, smântână, unt și brânză. Dacă vrei să epatezi și să îmbogățești gustul, poți arunca și ceva afumătură grasă. Și vei descoperi ce este „taci și înghite' în esența lui, așa cum numai bacii ardeleni știau să facă. Îți va lua doar câteva minute să pregătești minunata mâncare pentru ca apoi să aștepți să se desăvârșească în cuptor.
Cum se face „taci și înghite'
Sunt mai multe variațiuni pe tema reprezentată de ce este „taci și înghite'. Dar rețeta tradițională a fost cel mai frumos transcrisă de regretatul Radu Anton Roman în cartea mai sus menționată. Și iată rețeta:
Taci și-nghite, rețeta lui Radu Anton Roman
Ingrediente:
500 g mălai
1 litru lapte
6 ouă
200 g smântână
200 g unt
250 g telemea nu prea sărată
Mod de preparare:
Se face o mămăligă mai moale, din mălai, lapte şi smântână.
Se unge o cratiţă cu 50 g unt.
Se aşterne strat cu jumătate din mămăligă, se presară cu două treimi din brânză şi 100 g din unt.
Se întinde un alt strat de mămăligă, în care se înfundă cu fundul polonicului 6 lăcaşuri.
Se sparge câte 1 ou în fiecare lăcaş, se rade deasupra brânză şi se pune câte o bucăţică de unt pe ouă, pentru faţă.
Se dă la cuptor, până capătă oarecare culoare, apoi se dă la masă, aburind.
Taină:
Puţină slănină afumată, tocată mărunt, şi un praf de piper fac şi mai ataşantă această veche mâncare de casă ciobănească. Numai un rachiu de mere prefript de la Şinca Făgăraşului, o ţuică întoarsă de Pui-Haţeg sau una arsă de Beliş se cuvin unei mămăligi pe cinste, care („Taci şi-nghite! rosteşte cineva…)
Taci și înghite – rețeta din cartea „Bucătăria modernă', Maria General Dobrescu, 1934
„Proporții pentru 6 persoane: 5 dl. de lapte, 500 gr. mălai, 100 gr. unt, 500 gr. smântână, puțină sare, 6 ouă. Se face mămăliguța pripită cu lapte. Când e fiartă se adaugă untul, se amestecă până se topește, se adaugă smântâna și iar se amestecă. Se toarnă pe o farfurie mare, la mijloc se face o gaură. Se sparg ouăle întregi, se dă la cuptor și se întărește puțin.”
„Taci şi-nghite!' – rețeta moldovenească
Ingrediente pentru 4 porții
250 g mălai
500 ml lapte
500 ml apă
4 ouă
50 g unt
100 g telemea
100 g caşcaval ras
Mod de preparare:
Se prepară o mămăligă din apă cu lapte, mălai şi puţină sare. Când este fiartă, se amestecă cu telemeaua rasă sau sfărâmată cu furculiţa, caşcavalul ras şi unt.
Se unge o formă cu puţin unt, se aşază mămăliga în strat uniform. Se fac deasupra adâncituri cu dosul unei linguri şi în fiecare adâncitură se pune câte puţin unt şi câte un ou. Se presară cu puţin caşcaval ras pe răzătoarea cu ochiuri mici şi se dă la cuptor.
Când albuşul s-a întărit, este gata. Se serveşte caldă, cu smântână.
Taci și înghite ardelenesc
Ingrediente:
1 cană mălai
3,5 căni cu apă
2 lingrițe sare
50 g unt
200 g cârnați de casă afumați
200 g costiță afumată
100 g pastramă feliată
300 g urdă
300 g caș frământat
300 g brânză de burduf în coajă de brad
3 ouă
Mod de preparare
Cârnații, costița și pastrama se taie în bucăți potrivite. Se prăjesc într-o tigaie fără ulei, ca să mai lase din grăsime, până se rumenesc. Brânzeturile se rad pe răzătoarea mare. Se face o mămăligă nu foarte tare, care se lasă să se răcorească timp de un sfert de oră.
Se unge o formă de copt cu unt. Se pune un strat de mămăligă și se acoperă cu un strat de urdă Se întinde un strat uniform din jumătate din cantitatea de cărnuri prăjite. Se presară deasupra lor caș și branză de burduf. Se pune încă un strat de mămăligă, unul de urdă, unul de cărnuri prăjite, altul de caș și brânza de burduf.
Se pune tava în cuptorul preîncălzit la foc tare sau 200 grade Celsius, timp de 15-20 minute, până se topește puțin cașul. Se scoate din cuptor, se fac trei adâncituri pe suprafața preparatului, apăsând cu un polonic. În fiecare adâncitură se sparge câte un ou. Se reintroduce în cuptor până se fac ouăle. Se lasă la răcit puțin, apoi se porționează și se poate servi. Merge bine cu o lingură de smântână grasă deasupra.
Mămăligă pe pături
În Maramureș, „taci și-nghite' a căpătat proporții pantagruelice. Și depășește cu mult simplitatea rețetei tradiționale. De altfel, gospodinele și pasionații de gătit din toată țara au simțit nevoia să adauge ingrediente acestui preparat spectaculos. Cum spunea Radu Anton Roman, „În Maramureş, „Mămăliga pe pături este unul din felurile cele mai răspândite şi mai înghiţite de urmaşii dacilor liberi (aşa ştiu, că Imperiul Roman se oprise mai în sud). E uşor de făcut, gustoasă şi spectaculoasă. Are numeroase variante – fiecare sat şi chiar fiecare stână având reţeta proprie'.
Iată una dintre cele mai cunoscute rețete de mămăligă pe pături, așa cum se prepară în Maramureș.
Mămăligă pe pături maramureșeană, după Radu Anton Roman
Ingrediente:
1 kg mălai
1 lingură sare
100 g unt
200 g caș sau cașcaval afumat
200 g brânză de burduf
200 g cașcaval
200 g smântână
200 g urdă
200 g telemea
3 l apă
Mod de preparare:
„Mămăliga trebuie să fie ceva mai tare, aşa că se pun la fiert doar 3 litri de apă şi o mână de mălai. Când apa începe să fiarbă se pune sarea şi apoi se varsă mălaiul (nu trebuie din cel prea cernut şi nici fin măcinat), fără să-l amestecaţi. Focul trebuie să fie potrivit, nici să clocotească apa nebuneşte, dar nici să stea oglindă. După vreo douăzeci de minute – unii lasă mălaiul să fiarbă astfel şi o oră, ca la o mămăligă vârtoasă – se amestecă bine, insistent, până nu mai sunt cocoloaşe. Şi gata mămăliga!
Dar mămăliga pe pături de brânză înseamnă că mai întâi ungem o cratiţă încăpătoare sau ceaunul cel mare, cu unt, dar bine de tot, aşa cum acoperim fiinţa iubită de reproşuri şi numeroase pupături.
Încingem. Când untul curge şi a băltit, adăugăm primul strat de mămăligă, sub 2 centimetri gros. Apoi se lasă, moale şi nevinovat, un strat de caş. Apoi iar mămăligă, cam 1 cm gros. Acum urmează telemeaua. Se continuă cu mămăligă, urdă, mămăligă, brânză burduf, mămăligă, caşcaval şi smântână („groscior i se spune în Maramu).
Toată chestia asta se dă la cuptor (ori la jar) vreun ceas, la foc mic, să se topească încet brânzeturile, să se pupe cu mămăliga.
Ciobanii argeşeni şi brăneni fac şi ei minunea asta, dar îi întind (un strat jos şi unul la suprafaţă) şi nişte caş sau caşcaval afumat, să se bucure tare şi nările, nu numai ochii şi gura.'
Sursa foto: Shutterstock
Alte surse: reteteistorice.ro, bucataras.ro,
Citește și Din ce este făcută hârtia de copt. Cât de sănătos este să o folosești