Ce greșeli să nu faci când gătești ciuperci

.

Ciupercile sunt unele dintre cele mai sănătoase alimente pe care ni le putea oferi natura. Și de savoarea lor ne putem bucura pe tot parcursul anului. În plus, dețin acel gust umami, datorită nivelului ridicat de guanilat natural. Cu atâtea calități extraordinare, e și păcat să nu profiți de beneficiile lor. Și e important să știi ce greșeli să nu faci când gătești ciuperci.

Chiar dacă pot fi și periculoase în anumite circumstanțe, ciupercile nu ar trebui să ne lipsească din alimentație. Sunt pline de elemente nutritive, benefice pentru o bună funcționare a organismului. Și se pot consuma la orice vârstă, în cadrul unui regim alimentar variat. Sunt importante surse de fibre, vitamine și minerale, precum B1, B2, B6, acidul folic și potasiu, magneziu, sodiu, cupru, fier și fosfor.

Unele specii de ciuperci actionează favorabil asupra unor boli și contribuie la scăderea riscului de accident vascular cerebral. Ba chiar anumite elemente componente au capacitatea de a anihila proliferarea celulelor tumorale. Facilitează digestia și scad riscul de boli cronice de la nivelul intestinului. În plus, stimulează eficient imunitatea. Acestea fiind spuse, ar fi și păcat să nu afli ce greșeli să nu faci când gătești ciuperci.

De ce să mănânci ciuperci cu încredere

Consumul de ciuperci comestibile are o sumedenie de beneficii pentru sănătate. Dintre cele mai populare și frecvent întâlnite sunt ciupercile ”Champignon” sau Agaricus bisporus. Acestea au rolul de a stimula și crește imunitatea organismului. Pe de altă parte, japonezii sunt renumiți pentru consumul de ciuperci Miitake și Shiitake, utilizate pentru proprietățile antitumorale. În plus, ciupercile Shiitake sunt folosite și cu scopul de a trata anumite afecțiuni cardiace, dar și pentru creșterea rezistenței organismului împotriva infecțiior virale.

Fibrele din ciuperci au un rol deosebit de important în prevenirea constipației și în reglarea sistemului digestiv. Amidonul pe care îl conțin ciupercile, odată ajuns în tractul digestiv, hrănește bacteriile din colon, ajutând la menținerea unui intestin sănătos. Anumite specii de ciuperci albe conțin cantități impresionante de potasiu, ceea ce ajută la reglarea tensiunii arteriale. Ciupercile sunt bogate și în seleniu, element care susține activitatea glandei tiroide și a sistemului reproductiv.

Pe lângă acestea, ciupercile mai aduc o mulțime de alte beneficii pentru sănătatea organismului uman. Se bucură de o bună reputație și în ceea ce privește îmbunătățirea calității pielii și a părului. Și asta pentru că ciupercile mai conțin și vitamina D și vitamina B2, benefică pentru piele. Vitamina B8 întărește firul de păr și îi conferă strălucire.

Ciuperci în loc de carne?

Potrivit Dr. Mihaela Bilic, „ciupercile au multe fibre, minerale (potasiu, zinc, seleniu, fier) și toate vitaminele din grupul B. Spre deosebire de alte legume, ciupercile nu conțin fitați, deci fierul din compoziția lor se absoarbe eficient. În ciuperci avem concentrația maximă de vitamine B de origine vegetală. 100g ciuperci acoperă 30-40% din DZR de vitamina B3 și B5.

Știți vorba aceea care spune crești ca o ciupercă după ploaie'? E similară cu modelul de creștere al lui Făt-Frumos. La fiecare 24 ore, ciupercile chiar își dublează volumul. Cu peste 90% apă, multe fibre și puține calorii (10cal/100g) constituie un produs eminamente dietetic.

Deși se spune că sunt bogate în proteine, mai mult gustul ne duce cu gândul la carne. Conțin numai 3-4% proteine, față de 20-24% în carne. Indiferent de varietate și de felul în care le gătim, ciupercile aduc un plus de gust în orice preparat. Iar asta se datorează acidului glutamic, o formă naturală de monoglutamat de sodiu, responsabilă pentru senzația de „wow-curcubeu în cerul gurii'.'

Ce greșeli să nu faci când gătești ciuperci

Pe de altă parte, deși preferate în loc de carne, consumate inadecvat pot da indigestie. Și asta pentru că, la gătit, se comportă ca un burete. Și absorb rapid apa sau uleiul în care sunt gătite. Înainte de preparare, pentru ciupercile „Champignon' sau de Paris este suficient să li se îndepărteze pielița de pe pălărie cu ajutorul unui cuțit ascuțit. În general, ciupercile se curăță cu o perie sau cu un burete curat. Numai dacă este nevoie, se spală rapid sub jet de apă.

„Cât despre gătit, ideal este să le rumeniți fără ulei într-o tigaie bine încinsă, preț de câteva minute, ca să prindă gust. Puteți adăuga apoi ulei sau unt, grăsimea face posibilă reacția Maillard și apariția gustului umami (adică delicios) specific ciupercilor.

Nu prelungiți excesiv timpul de gătit, ciupercile pot fi consumate și crude, deci e de preferat să fie semi-gătite decât gătite excesiv și uscate.', ne sfătuiește dr. Mihaela Bilic.

Tot Dr. Mihaela Bilic spune: „Puneți sare peste ciuperci de la începutul gătitului. Sarea are capacitatea să scoată apa dintr-un produs. Prin urmare, ciupercile vor pierde jumătate din cantitatea de apă din structura lor, iar gustul se va intensifica'. Or, tocmai acest pas este primul menționat de către specialiștii culinari printre ce greșeli să nu faci când gătești ciuperci.

Nu pune sare de la început!

Cum bine știi deja, ciupercile conțin foarte multă apă. Să le sărezi înainte sau imediat ce le-ai pus în tigaie este complet greșit. Și asta pentru că sarea va face ca ciupercile să-și elimine apa și, în loc să se prăjească, vor fierbe în propria zeamă. Asta le va diminua savoarea și le va modifica consistența.

Cel mai bine este să aștepți până ce ciupercile se caramelizează și capătă o nuanță maronie. Adaugă sarea abia la final, când apa s-a evaporat și ciupercile sunt corect gătite. Și atunci e de preferat să pui sare grunjoasă sau fulgi, nicidecum fină. Nu e nevoie să amesteci prea mult în tigaie în timpul procesului de gătire. Nu vei face decât să accelerezi eliberarea apei din ciuperci.

Nu găti ciupercile scoase direct de la frigider

Dacă te interesează ce greșeli să nu faci când gătești ciuperci, atunci asta este una dintre ele. Dacă scoți ciupercile direct din frigider și le pui la gătit rezultatul nu va fi conform așteptărilor. Și asta pentru că, punând ciupercile reci în tigaia încinsă, vei scădea temperatura tigăii și vei facilita eliberarea lichidului din ciuperci. Prin urmare, acestea din urmă nu se vor găti uniform. Recomandat ar fi să lași ciupercile la temperatura camerei măcar o jumătate de oră înainte de a le prepara.

Nu spăla ciupercile dacă nu e nevoie

Ciupercile sunt precum bureții. De altfel, în unele zone li se mai spune și bureți, mai ales celor din pădure. Și absorb toată umiditatea pe care o au la dispoziție. Drept urmare, dacă le speli, nu faci altceva decât să le îmbibi cu apă inutil. În general, ciupercile nu sunt murdare. Dar mai au urme de pământ sau mizerie.

Cel mai simplu mod de a le curăța este să le scuturi ușor și, eventual, cu ajutorul unei periuțe sau al unui burețel curat și uscat, să îndepărtezi cu grijă orice urmă de murdărie. Dacă e nevoie totuși de spălare, bagă ciupercile sub jet de apă, rapid, și numai întregi. Nu spăla niciodată felii sau bucăți de ciuperci. După spălare, întinde-le pe șervețele absorbante sau pe un șervet de bucătărie la uscat.

Nu le tăia în felii prea subțiri

Feliuțele fine de ciuperci arată foarte bine pe pizza. În mâncare, însă, acestea vor avea efect diferit. Da, poți toca ciupercile, dacă ai de preparat o supă cremă, o tocăniță, un sos sau orice altceva care necesită numai aroma ciupercilor. Specialiștii recomandă tăierea lor în sferturi sau în felii mai groase, după caz, în funcție de dimensiuni. Și asta pentru a ne putea bucura de toată savoarea lor.

Nu te zgârci la ulei

E drept că, gătite necorespunzător, ciupercile se pot îmbiba cu ulei. Dar acesta nu este un motiv să folosești prea puțin ulei la prăjit. Nu ar fi decât o altă mișcare greșită dintre ce greșeli să nu faci când gătești ciuperci. Ca să se poată carameliza rapid, fără să se ardă și fără să apuce să lase prea multă apă, ciupercile necesită o cantitate suficientă de ulei bine încins la început. Dacă mai este nevoie, se mai adaugă pe parcurs.

Ciupercile trebuie gătite până când toată zeama se evaporă. În acel moment, vor mai avea suficient ulei în ele încât să se poată carameliza frumos, fără să se usuce. Dacă vrei să atingi un nivel superior al gustului, la final, poți adăuga un pic de unt în tigaie și un pic de cimbru. Ca să nu dai greș, va trebui să folosești întotdeauna uleiuri cu punct de ardere ridicat, precum cel de susan sau de avocado.

Nu supraîncărca tigaia

Chiar dacă ți se va părea ciudat, e bine să alegi întotdeauna o tigaie mai mare atunci când gătești ciuperci. Ai nevoie de mult spațiu pentru a permite apei lăsate de ciuperci să se evapore rapid. Altfel, te vei trezi cu o supă în loc de ciuperci călite. Nu trebuie să înghesui toate ciupercile laolaltă în vasul de gătit. Le poți căli pe rând, fără a le deteriora calitatea.

Important de reținut este faptul că se va pune mai întâi tigaia la încins, apoi se va adăuga uleiul și abia după aceea vine rândul ciupercilor. Un alt aspect important este și tipul de tigaie folosit. O tigaie prea subțire nu va reuși să gătească ciupercile corespunzător. Dimpotrivă, le va arde rapid sau le va înăbuși prea repede. O tigaie antiaderentă sau ceramică, cu pereți ceva mai groși, poate fi ideală.

Nu da focul nici prea tare, nici prea încet

Gătirea la temperaturi prea ridicate sau prea joase distruge preparatul pe bază de ciuperci. Ciupercile au nevoie de o temperatură medie pentru a se găti uniform și adecvat. O temperatură prea mare va duce la gătirea insuficientă și la arderea suprafeței. În același timp, temperatura prea joasă face ca ciupercile să se înăbușe și să fiarbă în suc propriu.

Nu te grăbi

Dacă nu respecți timpul de gătire și te grăbești, rezultatul va un eșec culinar. Ca să beneficiezi de proprietățile lor benefice și de savoarea amețitoare, trebuie să le acorzi ciupercile tot timpul de care au nevoie pentru a se găti corespunzător. Dă-le timp să-și lase sucurile, apoi ai răbdare ca acestea să se evapore. Din momentul în care s-au caramelizat și au căpătat crusta maronie, mai trebuie lăsate să se gătească câteva minute.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: allrecipes.com, salon.com,

Citește și Cât de sănătos pentru consum este uleiul de sâmburi de struguri

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton