Ce poți să faci cu restul de cozonac rămas de la Crăciun

.

Ce poți să faci cu restul de cozonac rămas de la Crăciun. Deși cozonacul este o delicatesă și gospodinele îl prepară cel mult de două ori pe an, întotdeauna rămâne după mesele de sărbători și riscă să se usuce. Chiar dacă e gustos și după o săptămână, în combinație cu ciocolată caldă, există mai multe variante să refolosiți cozonacul uscat. Iată trei dintre cele mai delicioase rețete!

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!


Ce poți să faci cu restul de cozonac rămas de la Crăciun. Cozonacul nu este deloc un desert ușor de preparat – necesită multă muncă, ingrediente pe măsură, iar timpul de preparare este și el mare, așadar este greu să aruncăm cozonacul după sărbători, chiar dacă s-a uscat. Iată cum îl puteți refolosi pentru niște rețete simple și gustoase!

Ce poți să faci cu restul de cozonac rămas de la Crăciun. Salam de cozonac

Unul dintre cele mai apreciate deserturi din copilăria noastră este, fără doar și poate, salamul de biscuiți. Ce-ați zice dacă, în loc de obișnuiții biscuiți populari, ați folosi resturile de cozonac uscat? Iată de ce ingrediente aveți nevoie pentru a pregăti cel mai bun „salam de cozonac'!


Citește și: Rețetă budincă de cozonac cu stafide

Citește și: Rețetă de cozonac cu aluat opărit. Gustos și pufos

Citește și: Rețetă de prăjitură cu frișcă și cremă de vanilie

Citește și: Rețetă de dovlecel scăzut cu mărar

Ingrediente

500 g cozonac

200 g ciocolată neagră, albă sau cu lapte

250 g glazură de ciocolată

150 ml smântână dulce

100 g fulgi de migdale sau alune de pădure/nuci pisate

  1. Se rupe cozonacul în bucăți, apoi se toarnă deasupra smântâna dulce bătută bine cu telul.
  2. Se topește ciocolata, apoi se toarnă peste cozonac și se amestecă până se încorporează perfect. Dacă aveți în casă și rahat, puteți adăuga în compoziție și câteva bucăți tăiaie cubulețe.
  3. Se pune compoziția în folie alimentară și i se dă formă de salam. Se pune salamul de cozonac la frigider, apoi se încălzește glazura de ciocolată într-un vas așezat în apa caldă.
  4. După ce s-a răcit salamul, turnați deasupra glazura și presărați migdalele și alunele de pădure puțin rumenite.


Ce poți să faci cu restul de cozonac rămas de la Crăciun. Trufe

Toată lumea adoră cremozitatea și aroma trufelor, așadar cozonacul uscat rămas de la Crăciun va folosi unui scop lăudabil. Iată de ce ingrediente aveți nevoie pentru a face cele mai bune trufe din cozonac!

Ingrediente:

200 g ciocolată albă

200 g ciocolată neagră

150 g cozonac

3-4 linguri rom (Havana)

fulgi de migdale (opțional)

coajă de portocală confiată

cacao

  1. Ciocolata albă, ruptă în bucăți, se pune la topit într-un vas, la bain-marie.
  2. Între timp, cozonacul sfărâmat se stropește cu rom și se omogenizează. Peste el se toarnă ciocolata albă topită și portocala confiată și se amestecă bine. Se lasă la răcit.

Formați trufele în formă de bile din compoziția de cozonac, iar apoi treceți-le rapid prin ciocolata neagră topită la bain-marie și le decorați-le cu fulgi de migdale și cacao.

Ce poți să faci cu restul de cozonac rămas de la Crăciun. Lollipops


Cui nu-i plac acadelele? Iată cum puteți face în propria bucătărie un alt fel de acadele sau lollipops din cozonac. Copiii vor fi încântați și vor dispărea cât ai clipi. Ca să nu mai spunem că veți impresiona musafirii cu aceste acadele delicioase și pufoase.

Ingrediente

200 g cozonac (puteți adăuga dulceața după ochi, în funcție de cantitatea de cozonac)

3-4 linguri cu vârf de dulceață de caise sau de fragi

cacao pentru decor

bombonele colorate pentru decor

ciocolată menaj

  1. Se fărâmițează cozonacul și se amestecă până la omogenizare cu dulceața. Dacă nu aveți de fragi sau de caise, puteți folosi orice alt fel de dulceață, important e să fie parfumată.
  2. Se montează apoi biluțele pe bețișoare și se pun la congelator pentru o oră, pentru a se fixa bine.
  3. Se glazurează apoi cu ciocolata de topită și se tăvălesc prin bombonele, prin cacao ori nucă de cocos.