Pentru că se întâmplă de multe ori să aruncăm mâncare rămasă de la sărbători, venim în ajutorul tău cu câteva rețete care să te ajute să faci rețete noi cu resturile de mâncare rămase.
De exemplu, din ouăle roșii poți face o salată de ouă și cartofi, iar din cozonacul uscat poți face o budincă delicioasă la cuptor. Carnea de friptură o poți tăia bucățele mici pentru a face tacos savuroși sau chiar shaorma. Iată câteva rețete extrem de la îndemână pentru a nu arunca resturile de mâncare.
Pentru ouă:
Salată de ouă– pentru această rețetă ai nevoie de ouă fierte, care cu siguranță nu ți-au lipsit de pe masa de Paște. Ingrediente: 6 ouă fierte, 6 cartofi, 2 fire de ceapă verde, o lingură de iaurt, pătrunjel, o linguriță de muștar, o linguriță de ulei, sare, piper.
Fierbe cartofii și taie-i cubulețe mici. Procedează la fel și cu ouăle. Pune totul într-un castron și adaugă și ceapa verde tocată mărunt. Adaugă muștarul, iaurtul, pătrunjelul tocat mărunt, sare, piper și alte condimente după gust.
Amestecă totul și lasă la frigider. Vei avea o salată de ouă minunată pe care o poți mânca dimineața la micul dejun cu o felie de pâine prăjită.
Ouă umplute. Pentru această rețetă ai nevoie de: 8 ouă fierte, 2-3 fire de ceapă verde, 2 roşii mici, 1 ardei gras roşu, 1 lingura brânză proaspătă, 1-2 linguri telemea rasă, 2 linguri smântână, 2 lingurite muştar, 8 felii şuncă presată, sare.
Ouăle se spală şi se pun la fiert în apă cu un praf de sare. Se lasă să fiarbă 10 minute, apoi se ţin în apă rece un minut, se curăţă de coajă şi se taie în jumătăţi. Se scot gălbenuşurile fierte şi se dau pe răzătoarea mică.
Se adaugă apoi brânza proaspătă, telemeaua rasă, smântâna şi muştarul. Se pasează până se omogenizează, apoi se amestecă uşor cu ceapa verde tocată mărunt, roşiile şi ardeiul gras tăiate cubuleţe şi sare după gust. Se umplu jumătăţile de ou cu această compoziţie, apoi se prinde cu o scobitoare câte o jumătate felie de şuncă. Se ornează cu ardei gras şi ceapă verde.
Cozonac
Budincă din cozonac– o rețetă ideală pentru cozonacul uscat pe care nu vrei să îl arunci, dar nimeni nu mai vrea să îl mănânce. Ai nevoie de un cozonac vechi, 3 ouă, 800 ml de lapte și o lingură de ulei.
Pentru această rețetă, taie cozonacul în bucățele și pune-l într-un vas de iena. Adaugă laptele combinat cu ouă și un pliculeț de zahăr vanilat. Poți adăuga și esență de vanilie sau de rom. Amestecul de lapte trebuie să acopere tot cozonacul. Lasă 10 minute să se înmoaie. Încinge cuptorul și bagă budinca la cuptor până se rumenește. Taie bucățele și servește.
Tot din cozonac poți face biluțe de tort: Sfărâmi bine cozonacul și îl amesteci cu o cremă de ciocolată. Faci din el biluțe pe care le ornezi cu glazură de ciocolată sau decorațiuni.
Carne de miel
Tacos delicioși cu carne de miel- dacă ți-a rămas friptura de miel și nimeni nu mai vrea să o reîncălzească, încearcă să faci niște tacos gustoși care îi va entuziasma pe cei din familie mai mult decât o friptură rămasă de la Paște.
Ia carnea de miel și mărunțește-o sau rupe-o în fâșii. Las-o deoparte. Pentru această rețetă ai nevoie de: tortillas, smântână, avocado, roșii, salată iceberg, ceapă roșie, pătrunjel, ulei, sare, piper, brânză cheddar rasă.
Fă guacamole din avocado: pisează-l bine, adaugă zeamă de lămâie, sare și piper și lasă-l deoparte. Taie roșiile cubulețe mici și amestecă-le cu ceapa tocată mărunt, adaugă pătrunjel, sare, piper și puțin ulei.
Pune pe tortilla carne de miel, pastă de avocado, salată din roșii, smântână, salată iceberg și brânză cheddar rasă. Servește cu sos picant.
Dacă vrei să faci shaorma, ai nevoie de carne de miel rămasă de la sărbători, cartofi prăjiți, sos de maioneză, ketchup, salată de varză, roșii și castraveți murați.
Ia o lipie și unge-o cu sos de maioneză. Poți adăuga în acest sos și usturoi. Trage carnea la tigaie și apoi așează-o pe lipie. Pune cartofi prăjiți, salată de varză, roșii proaspete și castraveți murați. Poți adăuga ketchup sau orice sos îți place. Servește-o alături de un iaurt de băut răcoritor.