Ce sunt pietrele cu sos, preparatul lui Petru de la MasterChef 2024. Pe furori face internet și se numește suodiu (suge și aruncă), însă chiar dacă le-au cam văzut pe toate, cei trei chefi vor avea dificultăți în a încerca cel mai tare, la propriu, preparat asiatic propus de un concurent curajos.
CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE AUGUST GRATIS, AICI
Ce sunt pietrele cu sos, preparatul lui Petru de la MasterChef 2024. Ideea a apărut și a avut succes în lumea asiatică, unde, se știe, tot ce mișcă și, iată, chiar și ce nu mișcă se poate transforma într-un fel de mâncare. Cel mai viral trend acum este un preparat greu de înțeles pentru restul planetei, fiindcă e greu să-ți imaginezi cum ai putea mânca pietre cu sos… Faimoasele suodiu, așa cum zice și numele lor, se sug și se aruncă. Probabil sunt și „reciclabile', așadar, pentru cei care le prepară, cei doi euro, cât costă porția, reprezintă o sumă frumușică.
Ce sunt pietrele cu sos, preparatul lui Petru de la MasterChef 2024
Faimoasele pietre prăjite cu sos vor deveni celebre și în România, cu siguranță, după difuzarea episodului MasterChef în care un concurent temerar le va servi celor trei chefi suodiu. Deja social media abundă de filmulețe în care este prezentată rețeta și, în timp ce unii sunt încântați de această delicatesă, alții sunt de-a dreptul oripilați.
În zonele asiatice de street food, vânzătorii toarnă ulei de ardei iute pe pietricelele care sfârâie pe un grătar în stil teppanyaki, apoi pun peste ele un sos de usturoi și prăjesc totul cu un amestec de căței de usturoi și ardei tăiați cubulețe. Amatorii de suodiu sunt învățați să ia pietricele în gură, să sugă aromele, apoi să le scuipe.
„O porție de condiment dă viață pasiunii’, spune un bucătar de stret food într-un videoclip, completând că acest fel de mâncare este la fel de popular ca alcoolul. Pietrele prăjite cu sos se servesc în cutii de mărimea unei palme și costă în jur de 16 yuani (2 euro).
În timp ce unii privesc acest fel de mâncare ca pe ceva inedit, alții, nepuși la curent cu consistența preparatului, scuipă pietrele oripilați. Până una alta, pietrele prăjite cu sos fac furori în toată lumea.
Florin Dumitrescu: „Practic, iei piatra în gură și te bucuri de sosul respectiv'
În această seară, MasterChef debutează în forță, cei 12 concurenți din prima serie încercând să-i impresioneze pe cei trei chefi cu preparatele lor. Printre ei și Petre Catana, un tânăr de 29 de ani, care, printre eltele, le-a propus chefilor pietre prăjite cu sos. Tânărul a locuit o vreme în Marea Britanie, unde ajunsese după ce nu și-a mai putut plăti facultatea în România. Acolo a spălat vase, a curățat WC-uri și săli de fitness, după care a lucrat ca barista.
Apoi, a ales să plece în Asia, în căutarea unei vieți mai bune. În Bangkok a experimentat diverse bucătării locale, inclusiv mâncarea de stradă, fiind fascinat de simplitatea și ingineozitatea acestora. Tot aici a învățat să prepare și faimoasele pietre cu sos.
„Cred că nu a mai făcut nimeni chestia asta până acum la MasterChef. Am văzut chestia asta cu pietre în food marketurile din Malaysia și Bangkok. Nu plănuiam inițial să vin cu pietre, dar am zis că vreau să încerc ceva diferit. Vreau să aduc ceva unic… Sunt hotărât, vin să le dau pietre de mâncare chefilor!’, a spus Petre.
Momentul în care chefii au aflat ce li s-a pregătit a fost unul savuros și s-a râs copios, dar, până la urmă, tot au trebuit să guste.
„Am avut niște momente foarte interesante. Unul dintre ele a fost când un concurent care, bineînțeles că ne-a șocat, ne-a adus să sugem pietre. La propriu, da… asta a fost și reacția noastră, e o farsă. E un dish din Asia. Sunt niște pietre de râu care se spală și se trag într-un sos. Practic, iei piatra în gură și te bucuri de sosul respectiv.
Noi am acceptat cu greu chestia asta. Dar am făcut-o și chiar a fost foarte interesant. Iar concurentul respectiv e unul dintre puținii concurenți pe care i-am văzut sezonul acesta și pe care eu aș paria că va intra în Horeca.
Da, senzațional! Avem niște concurenți mișto, concurenți de la care avem și noi ce învăța, concurenți creativi’, a declarat Chef Florin pentru Fanatik.ro.