Prăjitura Verdens Beste sau „Cea mai bună prăjitură din lume”. Desertul cu bezea, cremă de vanilie, frișcă și fulgi de migdale a primit titlul de „Cea mai bună prăjitură din lume” de către juriu exigent, format din specialiști în patiserie, la o competiție din Norvegia. Partea bună este că rețeta pentru „Cea mai bună prăjitură din lume” și nici ingredientele nu sunt costisitoare.
CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE SEPTEMBRIE, GRATIS, AICI
Rețeta prăjiturii Verdens Beste (Kvæfjordkake) este una tradițional norvegiană, din anii 30. În anul 2002 prăjitura Verdens Beste, al cărei nume se traduce prin „cea mai bună din lume” a fost votată drept prăjitura națională a Norvegiei.
Rețetă și ingrediente pentru Verdens Beste, „Cea mai bună prajitură din lume”
Pentru 15 porţii din „cea mai bună prăjitură din lume”, vei avea nevoie de următoarele ingrediente
Pentru aluat:
- 100 g unt cu min. 80% grasime
- 100 g zahar pudra
- miezul de la ½ pastaie vanilie sau 1 lingurita extract sau 1 plic de zahar vanilat
- 1 praf de sare
- 4 galbenusuri
- 100 g faina
- 75 ml lapte rece (cca. 3 linguri)
- 1 plic praf de copt (2 lingurite)
Pentru bezea:
- 4 albusuri
- 200 g zahar
- 1 praf de sare
- putina vanilie
- 100 g fulgi de migdale
Pentru cremă:
- 4 galbenusuri
- 100 g zahar
- 50 g amidon sau 100 g faina alba
- un praf de sare
- miezul de la ½ pastaie vanilie sau 1 lingurita extract sau 1 plic de zahar vanilat
- 500 ml lapte
- 500 ml smantana pentru frisca (cu min 30% grasime)
Cum se prepară Verdens Beste, „Cea mai bună prajitură din lume”
Mai întâi se prepară crema pentru că trebuie să stea la rece. Așadar, se pune laptele la încălzit într-o oala încăpătoare, împreună cu vanilia (inclusiv păstaia). În bolul mixerului se bat gălbenușurile cu zahărul, sarea și amidonul.
Când laptele a fost aproape de fierbere se toarnă câte puțin peste mixul de gălbenușuri. Se amestecă energic cu un tel și se toarnă totul înapoi în oala, la foc mic și se aduce crema la fierbere. Ea trebuie să clocotească câteva minute că să se gătească amidonul. Apoi se pune într-o tavă tapetată cu folie alimentară și se nivelează cu spatula, după care se pune două ore la rece.
Apoi se trece la prepararea aluatului pentru Verdens Beste, „Cea mai bună prajitură din lume”. Așadar, se rumenesc fulgii de migdale într-o tigaie antiaderentă. În bolul mixerului se pun untul moale, sarea, zaharul pudra și vanilia și se mixează până ce untul a devenit spumos, apoi se adăugă pe rand cele 4 gălbenușuri. Se adaugă și făina împreună cu praful de copt și se subțiază totul cu puțin lapte rece. Și aluatul este gata.
Prepararea bezelei: separat se băt cele 4 albușuri (ramase de la crema de vanilie) cu un praf de sare. Se adăugă treptat zaharul și vanilia și se mixează până se obține o spumă tare și densa, lucioasă, potrivit savoriurbane.com.
Într-o tavă de 30 x 40 cm tapetată cu hârtie de copt, se toarnă aluatul, netezind cu spatula, apoi compoziția de bezea. Se presară fulgii de migdale si se pune în cuptorul preîncins la 180 C pentru 30-35 de minute, când devine aurie.
După racire se taie foaia pe lung, obținând 2 fasii de 15 x 40 cm. Puteti sa o taiati si pe lat si obtineti 2 bucati de 20 x 30 cm. Între timp se bate și frișca și încet se amestecă în crema de vanilie, cu spatula.
Urmează montarea prăjituriii. Pe un platou se pune una dintre cele două bucăți de luat, cu migdalele în sus și se pune peste toată crema de vanilie amestecată cu frișcă. Peste acest strat se adaugă a doua bucată de aluat, tot cu migdalele în sus. Se dă prăjitura la frigider pentru 2-3 ore!
foto și rețetă: savoriurbane.com