Cea mai simplă rețetă de piftie

.

Cea mai simplă rețetă de piftie. Așa cum știm toți, piftia este un preparat tradițional românesc, care nu lipsește de pe masă în perioada sărbătorilor de iarnă. Cu un gust inconfundabil și o textură gelatinoasă, acest preparat culinar este un adevărat simbol al bucătăriei românești. Dacă și tu vrei să o prepari pentru a-ți surprinde invitații la masa de Crăciun, iată cea mai simplă rețetă de piftie cu care nu vei da greș niciodată!

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!


Rețeta de piftie poate varia de la o zonă la alta, dar ingredientele de bază rămân aceleași: carne de porc, legume și multă răbdare. Fie că o prepari pentru masa de Crăciun sau pentru o masă festivă, piftia este o alegere care va adăuga o notă de autenticitate și savoare mesei tale. Se prepară ușor, însă trebuie să ții cont că nu se fierbe în 5 minute carnea, ci în câteva ore.

Citește și: Rețetă de piftie de porc

Citește și: Rețetă de piftie de curcan. Rapidă și gustoasă!


Citește și: Rețetă de piftie cu legume. Ușor de preparat!

Citește și: Rețetă de piftie din ciolan afumat. Nelipsită de sărbători

Cea mai simplă rețetă de piftie – ingrediente

  • 1 kg carne de porc (fără os, din zona piciorului sau ceafă)
  • 1 ceapă
  • 3-4 căței de usturoi
  • 2 morcovi
  • 2-3 foi de dafin
  • Sare și piper după gust
  • Apă (suficientă pentru a acoperi carnea în oală)

Cea mai simplă rețetă de piftie – mod de preparare

Pentru a prepara cea mai simplă rețetă de piftie începe prin a spăla bine carnea de porc și a o pune într-o oală mare. Acoperă carnea cu apă rece și pune oala pe foc mare. După ce apa începe să fiarbă, dă focul mai mic și îndepărtează spuma care se formează. Adaugă în oală o ceapă întreagă, morcovii tăiați în jumătăți și foile de dafin, iar apoi lasă torul să fiarbă totul la foc mic timp de 3-4 ore, până când carnea devine fragedă și se desprinde ușor de pe oase.

Când carnea este gata, scoate-o din oală și las-o să se răcească puțin. Strecoară supa pentru a îndepărta legumele, apoi pune usturoiul zdrobit în supa strecurată. Gustă și adaugă sare și piper după gust.


După ce carnea s-a răcit suficient, o tai în bucăți mici, îndepărtând oasele, iar apoi o pui într-o formă sau într-un vas adânc. Toarnă supa peste bucățile de carne, având grijă să le acoperi complet și lasă piftia să se răcească la temperatura camerei, apoi pune-o în frigider pentru cel puțin 6 ore, ideal peste noapte, pentru a se închega.

După ce piftia s-a întărit, o poți tăia în bucăți și o poți servi rece, cu mujdei de usturoi sau oțet, după preferință. Este o rețetă simplă și delicioasă, perfectă pentru mesele de sărbători sau pentru orice ocazie specială! Poftă bună!


Detalii neștiute despre piftie

Piftia este un preparat tradițional românesc, dar puțini știu faptul că este un preparat cu semnificație ritualică. Mai precis, în trecut, piftia era considerată un preparat simbolic, pregătit cu ocazia sărbătorilor importante din calendarul ortodox, cum ar fi Crăciunul, Paștele sau în ajunul Anului Nou. De asemenea, se credea că piftia ajută la protejarea sănătății și aducerea norocului, iar uneori era consumată pentru a întări legăturile de familie și comunitate. În unele zone, piftia era preparată special pentru a fi oferită musafirilor, fiind o dovadă de ospitalitate și respect.


Mai mult decât atât, deși piftia este un preparat destul de bogat în calorii, mulți nu știu că gelatina din piftie este benefică pentru articulații și piele. Gelatina conține colagen, care poate ajuta la menținerea elasticității pielii și la susținerea sănătății oaselor și articulațiilor. Așadar, piftia poate fi un aliment care contribuie la sănătatea generală, mai ales în perioada rece a anului.

Sursă foto: profimedia